Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

« ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ-ΣΟΥΡΕΛΗ »


Την περασμένη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016, κοιμήθηκε η μεγάλη μας συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη. Σπούδασε στην Σχολή Γενικών Σπουδών, στην Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών και δημοσιογραφία. Στην παιδική λογοτεχνία εμφανίσθηκε το 1954 με το έργο της «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» και έπειτα με το «Παραμύθι ν’αρχινήσει» (1955) και «O καλός φίλος» (1956).
Πήρε αρκετά βραβεία για τα έργα της, όπως: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για το ιστορικό μυθιστόρημα «O μικρός μπουρλοτιέρης» και το 1965, για το παραμύθι «Xορεύοντας στο δάσος». Επίσης βραβεύεται το 1969 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το παραμύθι της «O σπουργίτης με το κόκκινο γιλέκο». Το ίδιο έργο βραβεύεται και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Πάδουα.
Αργότερα, το 1972, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου της απονέμει το βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το έργο «Ο Αλέξης με το ξύλινο άλογο». Το όνομα της συγγραφέα έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν. Το 1980 η Ακαδημία Αθηνών της απονέμει για όλο της το έργο Βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά.
Από τα πάμπολλα βιβλία που έγραψε ξεχωρίζουμε το βιβλίο της «Καπετάν Κώττας» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπου παρουσιάζει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τη ζωή του αγαπημένου μας καπετάνιου του Μακεδονικού Αγώνα από το χωριό Κώττας, που μαρτύρησε στο Μοναστήρι φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα» στο σλαβόφωνο ιδίωμα.
Η εξόδιος Ακολουθία θα τελέσθηκε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κηφισιάς, αφού η αείμνηστη συγγραφέας τα τελευταία χρόνια ήταν κάτοικος Κηφισιάς.

www.fouit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου