Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

« ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ “ΦΑΥΣΤΑ” ΑΠΟ ΤΟ 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ »

Η θεατρική ομάδα του 9ου Γυμνάσιου Πατρών παρουσίασε με επιτυχία το έργο του Μποστ «Φαύστα», στον υπαίθριο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Πατρών στις 21-6-2016, στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ πολιτισμού και τέχνης, που εντάσσεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και στον Πολυχώρο «Επίκεντρο» στις 23-6 2016.
Λίγα λόγια για την υπόθεση: ένα κοριτσάκι, το Ριτσάκι, πάει να κολυμπήσει και την καταπίνει ένα ψάρι. Μετά όμως από 12 χρόνους ξαναβρίσκει τους γονείς του, όταν βγαίνει από την κοιλιά του κήτους. Η αμέλειά του όμως να πλυθεί θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει βορά στις ψιψίνες. Η Φαύστα θρηνεί για τη χαμένη, μονάκριβή της κόρη, αλλά και για το θάνατο του Καραϊσκάκη. Συμβαίνει ακόμα μια εξαφάνιση, ένα προξενιό και ένα ηθικό δίδαγμα. Και όλα αυτά στην Αθήνα του 1900.
Η θεατρική ομάδα με την ευκαιρία της παράστασης ήρθε σε επαφή με το χαρακτηριστικό, γλωσσικό ύφος του Μποστ, ο οποίος μέσα από την ιδιόρρυθμη γραφή του δημιούργησε ένα ξεχωριστό είδος στο Νεοελληνικό θέατρο. Λόγος έμμετρος, λεξιλόγιο που κινείται ανάμεσα στη «λανθασμένη» καθαρεύουσα και «λαθεμένη» δημοτική και ύφος παράλογο. Ο Μποστ θίγει τα κακώς κείμενα, ειρωνεύεται τη μικροαστική υποκρισία, επιτίθεται στη σοβαροφάνεια. Ο σουρεαλισμός, σήμα κατατεθέν του θεατρικού λόγου που ταιριάζει απόλυτα με τη σουρεαλιστική ελληνική πραγματικότητα, αποδόθηκε άριστα από την αθωότητα και την παιδική αφέλεια.
Διανομή (με τη σειρά που εμφανίσθηκαν στη σκηνή): Αντζουλάτος Νίκος (αφηγητής), Τσόλκα Νεκταρία (Φαύστα), Καλλιβωκά Χαρά (Ελένη), Φαρμάκης Αλέξανδρος (Γιάννης), Γιαννακοπούλου Μαρία (Μαριάνθη), Αγγελόπουλος Ανδρέας (Ριτσάκι), Κοσμοπούλου Μαρία (γάτα), Κουράτου Ζωγραφιά (γάτα), Καλλιβωκάς Παναγιώτης (κος Ιατρού), Κανελλοπούλου Ειρήνη (κα Ιατρού), Ανδριόπουλος Γιώργος (νέος).
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λεβιθόπουλος Δημήτρης, Ευσταθιάδου Αναστασία, Σκλήρη Μαρία.

www.filologikos-istotopos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου