Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

« ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΕΛΠΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ »

Σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία τιμά μία αγία οικογένεια που έζησε ολοκληρωτικά τις Χριστιανικές αρχές και για τις οποίες με απαράμιλλο ηρωϊσμό θυσιάσθηκε. Είναι η μητέρα Σοφία και οι τρεις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη. Ο Ελληνικός λαός τιμά αυτές τις ευλαβείς εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες με ιδιαίτερο σεβασμό. Έζησαν τον 2ο αιώνα μ.Χ., στην εποχή των διωγμών του αυτοκράτορα Αδριανού. Η Αγία Σοφία γόνος σπουδαίας Ρωμαϊκής οικογένειας, έμεινε νεαρή χήρα. Όλο το βάρος της ανατροφής των τριών παιδιών έπεσε σε αυτή. Η πνευματική της καλλιέργεια τη βοήθησε να αφοσιωθεί στην καλή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Και τελικά τα κατάφερε. Παρέδωσε στην Εκκλησία τρεις Αγίες, οι οποίες απολαμβάνουν τώρα την χαρά του Παραδείσου. Εμείς δε τις τιμάμε με κάθε λαμπρότητα και ωφελούμαστε από αυτές.
Στην ειδωλολατρική Ρώμη η αγία οικογένεια διακρινόταν για την πνευματική της πρόοδο. Η ευτυχία της κάθε οικογένειας δεν εξαρτάται από τον πλούτο των υλικών αγαθών, αλλά από τη σύμπνοια, την αγάπη, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των μελών της. Μία οικογένεια που στηρίζεται στην αγαθή κοινωνία των προσώπων είναι ευτυχισμένη και η αισιοδοξία δεν λείπει από μία τέτοια οικογένεια. Η πνευματική οικογενειακή ευτυχία προκαλεί εκείνους που επιζητούν την καταπάτηση των ηθικών αρχών, την προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας με την προβολή της διαφθοράς και κάθε ανομίας. Έτσι και η ηθική αξιοπρέπεια της οικογένειας της Αγίας Σοφίας προκάλεσε τον φθόνο των ειδωλολατρών. Την κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Αδριανό για τις Χριστιανικές της αρχές και συνελήφθη μαζί με τις τρεις κόρες της.
Με τη σύλληψη αρχίζει μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Αν στην Παλαιά Διαθήκη θαυμάζουμε τον ηρωϊσμό των επτά Μακκαβαίων παίδων και της μητέρας τους Σολομονής, εξίσου πρέπει να θαυμάσουμε την γενναιότητα και την καρτερικότητα της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της που είχαν κατά σειρά την ηλικία των δώδεκα, των δέκα και των εννέα ετών. Μεγάλος ο πόνος της μητέρας να βλέπει να  βασανίζονται μπροστά της οι κόρες της κατά απάνθρωπο τρόπο. Στο τέλος δε είδε και τον αποκεφαλισμό των τριών κοριτσιών της. Ο αιμοβόρος αυτοκράτορας, για να βασανίσει περισσότερο τη μητέρα, της χάρισε τη ζωή, για να την περάσει μέσα σε αφόρητη θλίψη. Η πληγωμένη Σοφία μάζεψε τα πτώματα των θυγατέρων της και τα έθαψε σε παρεκκλήσιο που είχε κτίσει στο σπίτι της. Τρεις ημέρες έκλαιγε η Αγία Σοφία πάνω από τους τάφους των παιδιών της και την τρίτη ημέρα παρακαλώντας τον Θεό ξεψύχησε πάνω στους τάφους.
Οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό μπροστά σε αυτή τη φωτισμένη και αγία μητέρα. Ανέθρεψε τα κορίτσια της με την ανθρωπιστική διδασκαλία του Ευαγγελίου που θέτει υπεράνω των ανθρωπίνων ιδεών και πραγμάτων την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή την ηθική αξιοπρέπεια οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας την έκαναν λάβαρο και σημαία και την ύψωσαν μπροστά στην ωμή βία. Με παρόμοιο τρόπο και σημερινοί Χριστιανοί στη Συρία και αλλού δίνουν τη ζωή τους για την πίστη τους στον Χριστό. Υψώνουν το λάβαρο της πίστης και ως γνήσια παιδιά της Εκκλησίας του Χριστού γελοιοποιούν τους διώκτες τους με τη στάση της ζωής τους. Μπορεί η βία να σκότωσε τα σώματα των θυγατέρων της Αγίας Σοφίας, μα το πνεύμα τους έμεινε καθαρό και το παράδειγμά τους μας διδάσκει ότι η ζωή αξίζει μόνο όταν κυριαρχείται από υψηλές αρχές και ιδανικά.
Η γενναιότητα της Πίστης, της Αγάπης και της Ελπίδας οφειλόταν στην καλή διαπαιδαγώγηση της αγίας μητέρας τους. Η μητέρα είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας της διάπλασης της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η μητέρα παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών της και μπορεί με τη μητρική της στοργή να εμφυσήσει στην ψυχή τους υψηλά συναισθήματα ευθύνης και καθήκοντος. Η καλή μητέρα συντελεί και στην ηθική ανύψωση της κοινωνίας. Η ανθρώπινη ιστορία παρουσιάζει πολλά παραδείγματα υπέροχων μητέρων που συνετέλεσαν στην ανάδειξη φωτεινών προσωπικοτήτων. Αν κοιτάξουμε πίσω από τους μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, κρύβονται σπουδαίες και αγίες μητέρες, οι οποίες με το παράδειγμά τους δίδαξαν τα παιδιά τους. Ο ρόλος της μητέρας είναι πραγματικά πολύ σπουδαίος.
Αγαπητοί μου φίλοι, σήμερα με την ηθική κρίση του πολιτισμού μας έχουμε επιτακτικότερη ανάγκη της παρουσίας εμπνευσμένων μητέρων που θα χαρίσουν ικανά στελέχη στον κοινωνικό μας στίβο. Είναι παγκόσμια και πανανθρώπινη πίστη ότι οι μητέρες διευθύνουν και παιδαγωγούν την ανθρωπότητα. Την αξία της μητέρας την γνωρίζουν πολύ καλά οι σκοτεινές δυνάμεις που διευθύνουν τον πλανήτη μας και γι’ αυτό πολεμούν τη γυναίκα με οποιοδήποτε μέσο. Η σημερινή προβολή από την Αγία μας Εκκλησία της προσωπικότητας της Αγίας Σοφίας και των τριών αγωνιστριών θυγατέρων της, μας έδωσε την ευκαιρία να εξάρουμε τον υψηλό ρόλο της μητέρας. Μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την αξία της και για το μεγάλο έργο που επιτελεί μέσα στην κοινωνία. Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να ενισχύει το έργο όλων των μητέρων.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου