Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

« Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 »


Κατά τη σημερινή λαμπρή ημέρα, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζουμε δύο σημαντικά γεγονότα. Το ένα αφορά την πίστη μας και το άλλο την πατρίδα μας. Εορτάζουμε από την μία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και από την άλλη την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πραγματικά η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Παρόλο που βρισκόμαστε μέσα στην πένθιμη και κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Αγία μας Εκκλησία πολύ σοφά μετατρέπει αυτήν την ατμόσφαιρα σε χαρμόσυνη. Κατά την ημέρα αυτή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε στην Παναγία την χαρμόσυνη είδηση, ότι θα μείνει έγκυος με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος και θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό. Θα γίνει η Παναγία το δοχείο που θα φιλοξενήσει τον Ίδιο τον Θεό, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι το ορόσημο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την αμαρτία.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αρχή όλων των Δεσποτικών εορτών. Η λέξη «Ευαγγελισμός» αποτελείται από δύο επί μέρους λέξεις, «ευ» και «αγγελία», και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία. Και πραγματικά ήταν μια καλή αγγελία, αφού ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν. Η Ενανθρώπηση του Χριστού έγινε για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και αποτελεί την μεγαλύτερη είδηση μέσα στην ιστορία. Η καλή αγγελία, το Ευαγγέλιο, ο Ευαγγελισμός είναι διόρθωση των γεγονότων που έγιναν στην αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου, στον αισθητό Παράδεισο της Εδέμ. Εκεί από γυναίκα άρχισε η πτώση και τα αποτελέσματά της, εδώ από γυναίκα άρχισαν όλα τα αγαθά. Έτσι η Παναγία είναι η νέα Εύα. Εκεί υπήρχε ο αισθητός Παράδεισος, εδώ η Εκκλησία. Εκεί ο Αδάμ, εδώ ο Χριστός. Εκεί η Εύα, εδώ η Μαρία. Εκεί ο όφις, εδώ ο Γαβριήλ.

Όμως κατά τη σημερινή ημέρα  εορτάζουμε, όπως αναφέραμε και στην αρχή, την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Κατά την ημέρα αυτή, στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, το έτος 1821, οι Έλληνες πήραν μια σπουδαία απόφαση. Να αποτινάξουν από πάνω τους τον Τουρκικό ζυγό. Ένας μικρός αριθμός μεγάλων αγωνιστών θα τα έβαζαν με ολόκληρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν σκέφθηκαν με την λογική, αλλά με την καρδιά τους. Με αυτήν πορεύθηκαν στα μεγάλα και συγκλονιστικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους από την Οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα. Προετοιμάσθηκε από την Φιλική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη.
Στην Επανάσταση των Ελλήνων συνέβαλε και το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού, που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα. Στις περιοχές που επαναστάτησαν συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, περιοχές της Μακεδονίας και η Κύπρος. Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της Δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού. Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στη σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο «Επανάσταση του ’21» και η επέτειος της έναρξής της είναι η σημερινή ημέρα, η 25η Μαρτίου, η οποία είναι και ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος.
Ο πανηγυρικός εορτασμός της Επετείου αυτής, δεν αποτελεί  μηχανική επανάληψη μιας εθιμοτυπικής εορτής, αλλά ιστορική μνήμη ουσίας και πηγή άντλησης δυνάμεων για την υπέρβαση των ποικίλων, συγχρόνων αντιξοοτήτων, τις οποίες περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωϊκούς αγωνιστές, στην ηρωϊκή γενιά του 1821, η οποία οδήγησε στην ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού. Για μία ακόμη χρονιά, στρέφουμε ευλαβικά τη μνήμη μας στους αγώνες του 1821. Αποδίδουμε τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών αυτών μέσα από τις Εθνικές εκδηλώσεις της ιστορικής Επετείου και διατρανώνουμε την πίστη μας, εντός και εκτός Ελλάδας, για τη διαφύλαξη  των εθνικών μας δικαίων. Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες του Έθνους μας.
Αγαπητοί μου φίλοι, δυστυχώς λίγοι είναι εκείνοι, από τους Νεοέλληνες, που αισθάνονται υποχρεωμένοι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Πολλοί θα περάσουν την σημερινή ημέρα με αδιαφορία απέναντι σε αυτά τα σημαντικά γεγονότα, που διαδραματίσθηκαν εκείνη την εποχή. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ακόμη και σήμερα Έλληνες που σέβονται το αίμα των αγωνιστών του 1821και στρέφουν τη μνήμη τους με συγκίνηση στους αγώνες τους εναντίον του κατακτητή. Μόνο γνωρίζοντας την ιστορία μας μπορούμε να διορθώσουμε τυχόν λάθη μας. Όσο θα βρισκόμαστε στην άγνοια, τόσο θα οδηγούμαστε σε λάθος επιλογές. Γι’ αυτό τέτοιες Επέτειοι πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας διδάσκουν. Να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας. Χρόνια Πολλά!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου