Κυριακή 1 Απριλίου 2012

« ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ »

Κατά την σημερινή Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία έχει καθιερώσει, να τιμάται η μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Εφέτος μάλιστα συμπίπτει και με την κανονική μνήμη της Αγίας, αφού η Αγία εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών και την 1η Απριλίου. Πραγματικά είναι μια ευλογημένη συγκυρία ! Η Αγία Μαρία είναι όντως μια μεγάλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Είναι η Αγία που με την μετάνοιά της κέρδισε τον Παράδεισο, δείχνοντας και σε εμάς πως δεν υπάρχει καμία αμαρτία που να μην την συγχωρεί ο Χριστός μας. Άρα κυρίαρχο θέμα της σημερινής Κυριακής είναι η μετάνοια, η οποία μας επαναφέρει στη χαμένη μας σχέση με τον Χριστό. Και βάζει η Εκκλησία μας την μετάνοια, λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, για να υποδεχθούμε αξίως την μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Η Αγία Μαρία καταγόταν από την Αίγυπτο. Σε ηλικία δώδεκα ετών εγκατέλειψε την οικογένειά της και ζούσε άσωτη ζωή, βουτηγμένη μέσα στις σαρκικές ηδονές. Η ζωή της κυλούσε έτσι μέχρι που έφθασε στην ηλικία των τριάντα ετών. Κάποια ημέρα είδε πολλούς να επιβιβάζονται σε πλοία, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι πήγαιναν για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Ιεροσόλυμα. Αποφάσισε να πάει και αυτή μαζί τους. Μέσα στο πλοίο, αλλά και όταν έφθασε εκεί δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα σαρκικά αμαρτήματα, βυθίζοντας και άλλους στην ακόλαστη ζωή. Όταν έφθασε η ημέρα της εορτής και προσπάθησε να μπει στον Ναό, δεν τα κατάφερε. Κάποια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε. Τότε προσευχήθηκε στην Παναγία και της υποσχέθηκε να σταματήσει την έκλυτη ζωή, θέλοντας να μπει και η ίδια στον Ναό. Και πράγματι τα κατάφερε !

Μετά το συγκλονιστικό αυτό θαύμα η Αγία βγήκε στο προαύλιο του Ναού και προσευχήθηκε πάλι στην Παναγία, να της υποδείξει τι έπρεπε να κάνει από εκεί και πέρα. Και τότε ακούσθηκε μία φωνή, η οποία της έλεγε να περάσει τον Ιορδάνη ποταμό και να κατευθυνθεί στην έρημο. Εκεί θα μείνει για σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια, ζώντας ασκητική ζωή, μέχρι τη στιγμή που συναντήθηκε με τον Αββά Ζωσιμά. Η Αγία ζήτησε από τον Αββά Ζωσιμά να την κοινωνήσει την επόμενη χρονιά, την Μεγάλη Τετάρτη, το οποίο και έγινε. Όταν κοινώνησε, του ζήτησε να έλθει και την επόμενη χρονιά να την συναντήσει. Όταν όμως πήγε ο Ζωσιμάς η Αγία είχε κοιμηθεί. Μάλιστα είχε αφήσει μήνυμα σκαλισμένο στη γη, το οποίο φανέρωνε το όνομά της και ότι είχε κοιμηθεί αμέσως μόλις έλαβε την Θεία Κοινωνία, την προηγούμενη χρονιά. Επίσης του ζητούσε να την θάψει στο σημείο εκείνο.

Τότε ο Αββάς Ζωσιμάς έψαλλε τους νεκρώσιμους ύμνους και προσπάθησε να την ενταφιάσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού το έδαφος ήταν υπερβολικά σκληρό. Αμέσως προσευχήθηκε προς τον Θεό, ζητώντας να του βρει μια λύση. Και πραγματικά η απάντηση του Θεού δεν άργησε. Ένα λιοντάρι έκανε την εμφάνισή του και στάθηκε στα πόδια της Αγίας. Ο Αββάς Ζωσιμάς κατάλαβε ότι αυτό ήταν από τον Θεό και του ζήτησε να σκάψει ένα λάκκο. Μέσα εκεί λοιπόν ο Ζωσιμάς ενταφίασε με ευλάβεια το αγιασμένο σώμα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας και έφυγε. Μόλις γύρισε στο μοναστήρι του αποκάλυψε τη ζωή της Αγίας στους άλλους μοναχούς και τους μίλησε για τις τρεις συναντήσεις τους. Η ιστορία αυτή διαδόθηκε από στόμα σε στόμα για πολλά χρόνια, ώσπου έφθασε στον Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων Σωφρόνιο, ο οποίος και την κατέγραψε. Ο Αββάς Ζωσιμάς κοιμήθηκε σε ηλικία εκατό ετών.

Η μετάνοια είναι η μεγαλύτερη δωρεά, που μας έχει δώσει ο Χριστός. Με την μετάνοια επανερχόμαστε από το παρά φύση στο κατά φύση, από τον διάβολο στον Θεό. Και αυτό φυσικά επιτυγχάνεται με την διαρκή άσκηση. Δεν θα κολασθούμε γιατί αμαρτήσαμε, αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε, αφού έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο και έλαβε την ανθρώπινη σάρκα για τη δική μας σωτηρία. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος «Χριστός Ιησούς ήλθεν εις τον κόσμον αμαρτωλούς σώσαι, ων πρώτος ειμί εγώ» ( Α΄ ΤΙΜ. 1, 15 ). Σαν άνθρωποι αμαρτάνουμε, όμως η μετάνοια μας επαναφέρει στην κατά Χριστόν ζωή. Και τότε η κατάνυξη της καρδιάς γίνεται τόσο δυνατή, που ολοκληρώνεται στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Δεν νοείται Χριστιανός χωρίς να προστρέχει κάτω από το πετραχήλι έμπειρου Πνευματικού Πατρός.

Αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία Μαρία η Αιγυπτία είναι το φωτεινό παράδειγμα για τον κάθε άνθρωπο, που αμαρτάνει. Δείχνει τον δρόμο για την αιώνια σωτηρία μας. Λέει σε όλους μας ότι καμία αμαρτία δεν είναι ικανή να μας απομακρύνει από τον Θεό, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα της μετανοίας. Αν σήμερα οι άνθρωποι είναι ταραγμένοι, με ψυχολογικά προβλήματα ή οδηγούνται στην αυτοκτονία, οφείλεται στην απομάκρυνσή τους από το Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Καταφεύγοντας στην Εξομολόγηση « τότε μπορούμε να περιμένουμε το θαύμα : Η πόρνη να γίνεται παρθένος, ο ληστής θεολόγος, ο διώκτης απόστολος » ( Κεφάλαια Κατανυκτικά, Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Καρδαμάκη, σελίδα 10 ). Η μετάνοια είναι η ελπίδα μετά την αμαρτία.

Με αγάπη Χριστού,

π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου