Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

« ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ »

Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, εκτός από την εορτή των Αγίων Πάντων εορτάζει σήμερα και τη Σύναξη των δώδεκα Αποστόλων. Με τους δώδεκα Αποστόλους θα ασχοληθούμε στο σημερινό κήρυγμα. Και για τους δώδεκα υπάρχει ξεχωριστή εορτή κατά τη διάρκεια του Εκκλησιαστικού έτους. Όμως με αυτόν τον συλλογικό εορτασμό τιμάται όλη η χορεία των μεγάλων αυτών ανδρών, οι οποίοι ως συνεχιστές του σωτηριώδους έργου του Κυρίου επί της γης, έστρεψαν τη ροή της ιστορίας και άλλαξαν κυριολεκτικά την μορφή του κόσμου! Οι ιερές μορφές των αγίων δώδεκα Αποστόλων είναι ιστορημένες σε περίοπτες θέσεις στους Ναούς μας και η αναφορά τους στις ιερές Ακολουθίες είναι συχνές, διότι αυτοί αποτελούν τη σπουδαιότερη αγιολογική χορεία της Εκκλησίας μας. Χάρη στους δικούς τους αγώνες θεμελιώθηκε η Εκκλησία στον κόσμο, μέσα σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον.

Είναι γεγονός πως πολλοί Χριστιανοί γνωρίζουν ελάχιστα για τα πρόσωπα και το έργο των αγίων Αποστόλων. Η λέξη «απόστολος» σημαίνει τον απεσταλμένο. Εν προκειμένω Απόστολοι ονομάσθηκαν οι εκλεγμένοι και καλεσμένοι από τον Κύριο μαθητές Του να συνεχίσουν το σωστικό Του έργο, μετά την Ανάληψή Του στους ουρανούς. Οι Απόστολοι είναι απεσταλμένοι του Κυρίου στα πέρατα της οικουμένης για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας και να γίνουν μάρτυρες της Ανάστασής Του «έως εσχάτου της γης» (ΠΡΑΞ. 1, 8). Η εκλογή και η κλήση των Αποστόλων, οι οποίοι ως την Πεντηκοστή καλούνταν μαθητές, έγινε αμέσως με την αρχή της δημόσιας δράσης του Κυρίου, στην Γαλιλαία. Αμέσως μετά την Βάπτισή Του ο Κύριος κατευθύνθηκε στις όχθες της λίμνης Γενησαρέτ, όπου απευθύνθηκε στους αλιείς, στους οποίους είπε: «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» (ΜΑΤΘ. 4, 19).

Οι μαθητές ορίσθηκαν από τον Κύριο σε τρεις κύκλους: τον στενό κύκλο των δώδεκα, τον ευρύτερο κύκλο των εβδομήκοντα και τον ευρύτατο κύκλο των πολυπληθών φίλων Του. Μεγαλύτερη σημασία είχε ο κύκλος των δώδεκα. Αυτοί βρίσκονταν πλησίον του Κυρίου και σε αυτούς αποκάλυψε τα μυστήρια του Θεού. Αυτοί έλαβαν την ειδική χάρη της Ιερωσύνης να επιτελούν τις αγιαστικές και λειτουργικές πράξεις της Εκκλησίας και να τη μεταδίδουν στους διαδόχους τους. Αυτοί είχαν την τιμή να ορισθούν ως οι κατ’ εξοχήν συνεχιστές του έργου Του. Μετά την Ανάσταση ο Κύριος τους κατέστησε επίσημα διαδόχους του έργου Του. Επίσης στο όρος της Γαλιλαίας, όπου είχαν συναχθεί οι ένδεκα μαθητές, λίγο πριν την Ανάληψη τους είπε ο Κύριος: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν» (ΜΑΤΘ. 28, 19-20).

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν επέλεξε τους Αποστόλους Του από την ελίτ της τότε αριστοκρατίας ή από τις τάξεις των πολιτικά ισχυρών, των οικονομικά δυνατών ή από τους κλειστούς κύκλους της διανόησης, διότι η διαφθορά, η κατάπτωση και η έπαρση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα τους επέλεξε από τους άσημους, αδύναμους και αγράμματους ανθρώπους, οι οποίοι βίωναν τη δυστυχία και την κακοδαιμονία της πτώσης και της αμαρτίας καλύτερα από τους πρώτους και καλλιεργούσαν έντονα στην ψυχή τους την προσδοκία της από τον Θεό απολύτρωσης. Το Άγιο Πνεύμα κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής μεταμόρφωσε τους άσημους, δειλούς και αγράμματους ψαράδες σε σοφούς άνδρες, σε πανίσχυρες προσωπικότητες, σε ολόφωτες υπάρξεις, οι οποίοι φώτισαν την οικουμένη. Μετέδωσαν στην ανθρωπότητα τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού!

Η συγκλονιστική εμπειρία της Ανάστασης του Κυρίου και η επέλευση της δύναμης του Αγίου Πνεύματος έδωσαν σε αυτούς αφάνταστη ορμή. Διασκορπίσθηκαν σε όλον τον κόσμο για να διαλαλήσουν το νέο, ελπιδοφόρο και σωτήριο μήνυμα της εν Χριστώ απολύτρωσης του ανθρωπίνου γένους. Το φλογερό κήρυγμά τους έκανε τις καρδιές των ανθρώπων να επιζητούν τη λύτρωση. Ο σπόρος του Ευαγγελίου ριχνόταν σε κάθε μέρος της οικουμένης και αύξανε θεαματικά. Τα σκοτάδια της πλάνης διαλύονταν με το άκουσμα της Ευαγγελικής αλήθειας. Οι ασήμαντοι αυτοί αλιείς της Γαλιλαίας έστρεψαν την ιστορία του κόσμου στον δρόμο της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και της προόδου. Οι ταπεινοί και καταφρονημένοι άνθρωποι της παλαιάς εποχής αναδείχθηκαν, χάρη στο κήρυγμα των Αποστόλων, για πρώτη φορά ως ανθρώπινες αξίες και ακόμη περισσότερο, ως ζωντανές εικόνες του Θεού!

Αγαπητοί μου φίλοι, η ανθρωπότητα και ο σύγχρονος πολιτισμός, οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη στους αγίους Αποστόλους. Ό,τι δεν κατόρθωσε η διανόηση και η δύναμη του αρχαίου κόσμου, το κατόρθωσε η μικρή αυτή χορεία των μαθητών του Χριστού. Όμως ο κόσμος, δυστυχώς, όχι μόνο δεν εκτίμησε την προσφορά τους, αλλά το αντίθετο, έκανε ό,τι μπορούσε για να ματαιώσει και να γκρεμίσει ό,τι εκείνοι έκτιζαν. Όλες αυτές οι δυσκολίες και οι διωγμοί βέβαια δεν πτόησαν τους αγίους Αποστόλους. Το έργο τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω των διαδόχων αυτών. Σε κάθε μέρος, όπου ίδρυαν τοπικές Εκκλησίες, χειροτονούσαν επισκόπους και πρεσβυτέρους για να συνεχίσουν το έργο τους. Όλοι εμείς λοιπόν οι πιστοί του Χριστού και προσκυνητές της σεπτής εορτής των αγίων Αποστόλων, έχουμε χρέος να αποδίδουμε την αρμόζουσα τιμή, διότι η αγία μας Εκκλησία είναι θεμελιωμένη πάνω σε αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες.

Με αγάπη Χριστού,

π. Βασίλειος.

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

« ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ »

«Ο άνθρωπος απαλλάσσεται από τη δουλεία της αμαρτίας και γίνεται ελεύθερος πνευματικά, μόνο όταν ενωθεί με τον Χριστό».

Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

« Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΟΡΙΣΤΗ »

Στους περίφημους αδελφούς Καραμαζώφ, ο σπουδαίος Ντοστογιέφσκι γράφει πως μια αρχόντισσα πήγε στον στάρετς Ζωσιμά, που ήταν ο άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα, και του είπε: «Όλους τους ανθρώπους αγαπώ, αλλά την υπηρέτριά μου δεν την αγαπώ».  Και ο στάρετς της απάντησε: «Κανένα δεν αγαπάς!». 
Η χριστιανική αγάπη δεν είναι ποτέ αόριστη. Οι σύγχρονοι κοσμοπολίτες έχουν μια ανώδυνη αγάπη για όλους, αλλά όχι για τον πλησίον. Είναι ατομιστές και όχι φιλάνθρωποι, κυνικοί και αμοραλιστές. Αγαπώντας την πατρίδα μας, αγαπάμε κι όλο τον κόσμο. Οι πρόγονοί μας, οι γονείς μας, η οικογένειά μας, η πατρίδα μας, η πίστη μας, η παράδοσή μας και ο πολιτισμός μας είναι στοιχεία της ταυτότητάς μας. Σήμερα δυστυχώς, δεν υπάρχει κοινό όραμα και η εθνική μας ταυτότητα παραποιείται.

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης

proskynitis.blogspot.com