Κυριακή 31 Μαΐου 2020

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ »


Κατά τη σημερινή Ζ΄ Κυριακή από την εορτή του Πάσχα, αγαπητοί μου φίλοι, τιμάμε τη μνήμη των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος καταδίκασαν τη φοβερή αίρεση του Αρειανισμού και συνέταξαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, διακηρύσσοντας τη θεότητα του Υιού του Θεού. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος συγκροτήθηκε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. επί της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στην Σύνοδο αυτή συμμετείχαν μεγάλα ονόματα σοφών Αγίων της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Άγιος Νικόλαος Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Άγιος Σπυρίδων Επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου, ο Άγιος Αχίλλιος Επίσκοπος Λαρίσης, ο Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Όσιος Επίσκοπος Κορδούης και πλήθος άλλων κληρικών, ηγουμένων, πρεσβυτέρων, διακόνων και μοναχών.
Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο καταδικάσθηκε η αίρεση του Αρειανισμού. Ο Άρειος, ο οποίος ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος Πρωτοπρεσβύτερος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, δίδασκε ότι ο Ιησούς ήταν δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού. Υποβίβαζε τη θεότητα του Χριστού και Τον παρουσίαζε σαν κτίσμα του Θεού. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες που η γνήσια διδασκαλία μπορούσε να παραποιηθεί από αιρετικές δοξασίες, ήταν απαραίτητο να συγκροτούνται προκειμένου να διαφυλάττουν την Ορθή Πίστη. Τα δόγματα που προέκυψαν από τις Οικουμενικές Συνόδους εκφράζουν οριοθετημένα την εμπειρία της Αποκάλυψης που είχαν οι Άγιοι, και γι’ αυτό μέσα από αυτά θεραπεύονται οι άνθρωποι και οδηγούνται στο δρόμο της θέωσης και του αγιασμού. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ακατήχητοι, δεν μπορεί να γίνει αυτό κατανοητό.
Στα χρόνια εκείνα των Οικουμενικών Συνόδων οι Χριστιανοί συζητούσαν παντού, στα καφενεία, στην αγορά, στα σπίτια, θεολογικά και δογματικά θέματα. Δεν κάθονταν να κουτσομπολεύουν. Συζητούσαν αυτά τα θέματα γιατί ήξεραν, ότι σχετίζονται με την αιώνια σωτηρία τους. Και σίγουρα τους ενδιέφερε πρωτίστως η αιώνια ζωή. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουν γίνει χλιαροί. Άλλοι φοβούνται να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού γιατί έτσι τους είπαν οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση ή γιατί το είπαν κάποιοι κληρικοί ολιγόπιστοι! Άλλοι λένε: «Ποιος γύρισε από την άλλη ζωή για να μας πει τι είδε;» Άλλοι δεν πιστεύουν καν στην αιώνια ζωή. Άλλοι πιστεύουν στον Θεό με τον δικό τους τρόπο. Τραγικά πράγματα που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι σημερινοί άνθρωποι ασχολούνται με μάταια και φθαρτά πράγματα και όχι με τα αιώνια και άφθαρτα.
Και βλέποντας κάποιοι από τον Εκκλησιαστικό χώρο την άγνοια των Χριστιανών, κάνουν ότι θέλουν ή ότι τους επιβάλλουν οι σκοτεινές δυνάμεις. Άλλος βάζει την αγία λαβίδα σε αντισηπτικό μέσα για να κοινωνήσει τον επόμενο πιστό, άλλος έχει κουταλάκια διαφορετικά για την Θεία Κοινωνία, άλλος απαγορεύει στους πιστούς με πρόφαση την πανδημία του Κορωναϊού την Θεία Κοινωνία. Αν αυτοί ήσαν σε άλλη εποχή θα είχαν καθαιρεθεί! Στη σύγχρονη Βαβέλ κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι Μεταπατερικοί θεολόγοι θέλουν να αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας. Εκπρόσωπός τους λέει χαρακτηριστικά πως θα συνεχισθεί και την επόμενη ημέρα η συζήτηση για την Θεία Ευχαριστία και την προστασία από την επιδημία. Και δείχνει προς την κατεύθυνση της πρακτικής που στηρίζεται εν μέρει στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και προτείνουν την δι’ εμβαπτισμού του Σώματος στο Αίμα Θεία Ευχαριστία.
Αλλά στη σημερινή εποχή έχουμε και την παναίρεση του Οικουμενισμού και τον Διαθρησκειακό Συγκρητισμό. Με λίγα λόγια οι θιασώτες αυτών των αιρετικών δοξασιών πιστεύουν πως παντού υπάρχει ο Θεός. Μία από τις τραγικές συνέπειες των διαλόγων και του συγχρωτισμού των Ορθοδόξων με τους αιρετικούς ετεροδόξους, αλλά και αλλοθρήσκους είναι η συμμετοχή σε συμπροσευχές, παρόλο που οι Ιεροί Κανόνες τους απαγορεύουν! Παραγγέλλει ένας από τους Ιερούς Κανόνες, ο ΜΕ΄ Κανών των Αγίων Αποστόλων: «Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως Κληρικοίς, ενεργήσαι τι, καθαιρείσθω». Οι Οικουμενιστές επιθυμούν διακαώς να ενωθούν με τους πάσης φύσεως αιρετικούς Παπικούς και Προτεστάντες με την πρόφαση δήθεν της Αγάπης. Αν δε κάποιος έχει αντίθετη άποψη από αυτούς, η αγάπη τότε πάει περίπατο!
Αγαπητοί μου φίλοι, βρισκόμαστε σε καιρούς δύσκολους. Εμείς οι σημερινοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί ίσως κληθούμε να υπερασπισθούμε ακόμη και με την ίδια μας τη ζωή την Ορθή Πίστη που μας άφησαν οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και όλοι οι υπόλοιποι Άγιοι της Εκκλησίας μας που έδωσαν τα πάντα για τον Χριστό. Πρέπει όλοι μας να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί οι άνθρωποι που πολεμούν την Ορθοδοξία, που κάποιες φορές είναι και μέσα στους κόλπους της, επιχειρούν με κάθε τρόπο να την βλάψουν. Φυσικά ο Κύριός μας θα αναδείξει νέους υπερασπιστές της Πίστης και τα σχέδια των μασώνων θα ματαιωθούν και οι ίδιοι, αν δεν μετανοήσουν, θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην αιωνιότητα, μαζί με το αφεντικό τους τον διάβολο. Εμείς όμως πρέπει ως συνεχιστές των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την Ορθόδοξη Πίστη μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

«ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ-Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ»


29 Μαΐου 1453: Άλωση της Κωνσταντινούπολης-Θρύλοι της άλωσης-Ο θρύλος για την Αγία Τράπεζα της Αγιά Σοφιάς.
Τι απέγινε η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας όταν η Βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών;
Τρία καράβια ενετικά λοιπόν ξεκίνησαν από την πόλη γεμάτα με όλα αυτά τα κειμήλια, όπως λέει και ο θρύλος, αλλά το τρίτο από αυτά που μετέφερε την αγία τράπεζα βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.
Από τότε μέχρι σήμερα στο σημείο εκείνο που είναι βυθισμένη η Αγία Τράπεζα τα νερά της θάλασσας είναι πάντοτε ήρεμα και γαλήνια, ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην γύρω περιοχή.
Το φαινόμενο μαρτυρούν και σύγχρονοι Τούρκοι επιστήμονες, που έχουν κάνει κατά καιρούς απόπειρες να ανακαλύψουν που οφείλεται αυτό το περίεργο φαινόμενο, αλλά λόγω της λασπώδους σύστασης του βυθού, απέβησαν άκαρπες.
Στο βιβλίο του Δωροθέου Μονεμβασίας με τίτλο «Βίβλος Χρονική» (1781) διαβάζουμε: «Οι Ενετοί την υπερθαύμαστον και εξάκουστον Αγίαν Τράπεζαν της Αγίας Σοφίας, την πολύτιμον και ωραιότατην, έβγαλαν από τον Ναό και έβαλαν εις το καράβι, και καθώς έκαναν άρμενα και επήγαιναν προς Βενετία, ω, του θαύματος!
Πλησίον της νήσου του Μαρμαρά άνοιξε το καράβι και έπεσεν εις την θάλασσαν η Αγία Τράπεζα και εβούλησε και είναι εκεί ως σήμερον, και τούτο είναι φανερόν και το μαρτυρούν οι πάντες, διότι όλον το μέρος εκείνο, όταν κάμνει φουρτούνα, η θάλασσα όλη κάμνει κύματα φοβερά, εις δε τον τόπο όπου είναι η Αγία Τράπεζα είναι γαλήνη και δεν ταράσσεται η θάλασσα.
Και υπαγαίνουν τινές εκεί με περάματα, και λαμβάνουν από την θάλασσαν εκείνην, όπου είναι η Αγία Τράπεζα, και μυρίζει θαυμασιώματα μυρωδίαν, από το άγιον μύρον όπου έχει και των άλλων αρωμάτων».
Ο πατέρας της Ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, γράφει για το περιστατικό: «Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο.
Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας».
Θα μπορούσε να είναι άλλος ένας μύθος που κατάφερε να επιβιώσει τόσους αιώνες μέσα στις καρδιές των Ελλήνων. Όμως σύμφωνα με ντόπιους Τούρκους της Κωνσταντινούπολης, το σημείο αυτό είναι υπαρκτό.



Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

« Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ »


Η Ανάληψη του Χριστού και η ανάληψη των ανθρώπων σηματοδοτεί ένα σημαντικό γεγονός για την Βασιλεία του Θεού στον ουρανό.
Πριν την ανάληψη όμως, έχουμε άλλο ένα σημαντικό γεγονός που είναι η ανάσταση των ψυχών και των σωμάτων, λίγο πριν την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας. Όπως ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός πρώτα Αναστήθηκε εκ νεκρών και εν συνεχεία αναλήφθηκε στους Ουρανούς, έτσι θα γίνει και με εμάς τους ανθρώπους.
Πριν την Δευτέρα Παρουσία λοιπόν, θα αναστηθούν οι κεκοιμημένοι άνθρωποι και μαζί με τους ζωντανούς θα αρπαχθούν μέσα σε νεφέλες, δηλαδή θα γίνει η ανάληψη των ανθρώπων, για να συναντήσουν τον Κύριο στον Ουρανό και έτσι θα ζουν για πάντα μαζί με τον Κύριο, καθώς διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη στην Α΄ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή του Αποστόλου Παύλου κεφάλαιο 4 στίχο 17.
Η Ανάληψη του Χριστού έγινε μπροστά στους μαθητές, στο Όρος των Ελαιών, όπου ο Ιησούς Χριστός έφυγε με το Σώμα Του μέσα σε νεφέλες. Το γεγονός αυτό έγινε 40 ημέρες μετά την Ανάστασή Του, όπως διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη στις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος περιγράφοντας το γεγονός της Αναλήψεως του Χριστού, μας λέει ότι αναλήφθηκε στον ουρανό και κάθισε δεξιά του Θεού Πατέρα.
Η Ανάληψη του Χριστού είναι το θριαμβευτικό τέλος της επί γης παρουσίας Του στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όπως έζησε ο Χριστός επί της γης, έτσι θα είναι και η ζωή μας όλων εμάς που Τον ακολουθούμε. Όπως Εκείνος γεννήθηκε από μια Μητέρα, έλαβε το όνομα Ιησούς, βαπτίστηκε, κήρυξε, πέρασε δοκιμασίες, Σταυρώθηκε, Αναστήθηκε και Αναλήφθηκε, έτσι θα είναι και η δική μας ζωή, όπου όσοι από εμάς έχουμε κέντρο της ζωής μας τον Χριστό και πριν τον θάνατό μας νεκρώσουμε τα πάθη μας και τις αμαρτίες μας, θα αναληφθούμε στον ουρανό για να συναντήσουμε και να ζήσουμε αιώνια με τον Κύριό μας.

www.vimaorthodoxias.gr