Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ένας πλούσιος νέος πλησιάζει Τον Κύριο και Τον ρωτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τι πρέπει να κάνει προκειμένου να αποκτήσει την αιώνια ζωή. Και ο Κύριος του απαριθμεί κάποιες εντολές από τον Μωσαϊκό Νόμο: «Να μη σκοτώσεις, να μη μοιχεύσεις, να μην κλέψεις, να μην  ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου και αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (ΜΑΤΘ. 19, 18-19). Ο νέος διαβεβαιώνει τον Ιησού, ότι όλες αυτές τις εντολές τις έχει φυλάξει από πολύ μικρός και τον ρωτά τι του λείπει ακόμη. Και ο Κύριος του απαντά: «Αν θέλεις να γίνεις τέλειος, πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό κοντά στον Θεό· και έλα να με ακολουθήσεις» (ΜΑΤΘ. 19, 21). Μόλις άκουσε τα λόγια του Ιησού λυπήθηκε και έφυγε γιατί ήταν πλούσιος.
Ήταν όμως αληθινά τα λόγια του νέου; Ο νέος αυτός πράγματι προσπαθούσε από τα παιδικά του χρόνια να τηρεί τις εντολές του Θεού. Ήθελε με ειλικρίνεια να κερδίσει την Βασιλεία του Θεού. Αναζητούσε με πόθο να μάθει περισσότερα, να γνωρίσει καλύτερα το θέλημα του Θεού. Ο Χριστός γνώριζε, ότι ήταν προσεκτικός στη ζωή του και αγωνιζόταν να τηρεί τις εντολές του Θεού. Όμως ήθελε να τον κάνει τέλειο. Γι’ αυτό του πρόσθεσε και την τελευταία εντολή. Ήθελε να τον οδηγήσει στο δρόμο της τέλειας αγάπης και να τον ελευθερώσει από την προσκόλληση που είχε στον πλούτο. Σε αυτό όμως το θέμα της αγάπης ο νέος δεν έλεγε την αλήθεια, χωρίς βέβαια να το καταλαβαίνει. Ήταν προσκολλημένος στα υλικά αγαθά. Δεν ήταν δυνατόν να αγαπά τον διπλανό του, τον κάθε φτωχό και άρρωστο και ενδεή, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε τα πλούτη του αποκλειστικά για τον εαυτό του.
Δυστυχώς πολλοί Χριστιανοί στις ημέρες μας μοιάζουμε πολύ με τον  πλούσιο αυτό νέο του σημερινού Ευαγγελικού αναγνώσματος. Αγαπάμε τον Χριστό και το θέλημά Του, αλλά ταυτόχρονα μένουμε προσκολλημένοι στα πολλά ή στα λίγα πλούτη μας. Συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες και στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αλλά δεν θέλουμε να στερηθούμε μερικά από τα αγαθά που έχουμε διαθέτοντας από αυτά σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Κι ενώ γύρω μας τόσοι υποφέρουν, εμείς θέλουμε να ζούμε άνετα, να έχουμε πολλά σπίτια, πολλά αυτοκίνητα, καινούργια έπιπλα και τόσα άλλα. Και φυσικά από αυτή την τοποθέτησή μας απέναντι στους συνανθρώπους μας κινδυνεύουμε να γίνουμε άσπλαχνοι και σκληροί, να χάσουμε τον προορισμό μας, που είναι η Βασιλεία του Θεού. Και αν είμαστε προσκολλημένοι στον πλούτο, αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει.
Πιο κάτω βλέπουμε την αντίδραση του πλούσιου νέου απέναντι στα λόγια του Κυρίου. Λυπήθηκε που του είπε να δώσει τον πλούτο του στους φτωχούς. Και τότε ο Κύριος γυρνά στους μαθητές Του και τους λέει: «Σας βεβαιώνω πως δύσκολα θα μπει πλούσιος στην Βασιλεία του Θεού. Και σας το επαναλαμβάνω: Είναι ευκολώτερο να περάσει καμήλα από βελονότρυπα, παρά να μπει πλούσιος στην Βασιλεία του Θεού» (ΜΑΤΘ. 19, 23-24). Και οι μαθητές με μεγάλη έκπληξη ρωτούν: «Τότε ποιος μπορεί να σωθεί; (ΜΑΤΘ. 19, 25). Και τελειώνει το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα με τα λόγια του Ιησού: «Αυτό είναι αδύνατο για τους ανθρώπους· για τον Θεό όμως όλα είναι δυνατά» (ΜΑΤΘ. 19, 26). Μέσα από τον διάλογο όμως αυτό προκύπτει εύλογα η απορία: «Όποιος δηλαδή θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό, πρέπει να πουλήσει όλη του την περιουσία;»
Όχι ασφαλώς. Η παραγγελία αυτή του Κυρίου δόθηκε στον συγκεκριμένο πλούσιο και είχε ειδικό σκοπό. Να τον απεξαρτήσει από τη  φιλαργυρία. Διότι το πάθος της φιλαργυρίας που είχε, δεν τον άφηνε να ακολουθήσει το δρόμο της τελειότητας. Ο Κύριος δηλαδή προκειμένου να οδηγήσει κάθε άνθρωπο στην τελειότητα, του ζητά να απαρνηθεί κάποιο συγκεκριμένο πάθος που τον δένει στη γη και δεν τον αφήνει να αγαπήσει ελεύθερα και δυνατά τον Θεό και την Βασιλεία Του. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό πάθος κυρίαρχο στην ψυχή του. Άλλος είναι δέσμιος στο θυμό, άλλος στα σαρκικά αμαρτήματα, άλλος στη ζήλεια, στη μέθη, στο ψέμα, στην πονηρία και σε άλλα πάθη. Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να ελευθερωθεί από το κυρίαρχο πάθος του, να εισέλθει στη στενή πύλη και να βαδίσει την τεθλιμμένη οδό για να κερδίσει την αιώνια ζωή. Διαφορετικά κάποτε θα απέλθει και αυτός λυπημένος σαν τον πλούσιο νέο.
Αγαπητοί μου φίλοι, όσο είναι ακόμη καιρός, γιατί τα χρόνια περνούν γρήγορα και θα φύγουμε κι εμείς από αυτή τη ζωή, ας πολεμήσουμε τα πάθη εκείνα που κυριαρχούν στην ψυχή μας. Ας πολεμήσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τα πάθη εκείνα που μας κρατούν σκλάβους στη γη και δεν μας αφήνουν να αγαπήσουμε τον Θεό και την Βασιλεία Του. Και μαζί με αυτόν τον αγώνα ας προστρέχουμε και στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, προκειμένου να εναποθέτουμε τα διάφορα αμαρτήματά μας στα πόδια του Χριστού και με αυτόν τον τρόπο να απελευθερωνόμαστε από αυτά. Ας αγωνισθούμε λοιπόν, και με την Χάρη του Θεού θα δούμε την ψυχή μας να ελευθερώνεται, να υψώνεται προς τα ανώτερα. Τότε θα αγαπάμε περισσότερο τον Θεό και τα του Θεού, την προσευχή, τη λατρεία, την πνευματική μελέτη. Θα ποθούμε καθημερινά την αρετή και την αγιότητα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου