Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

« ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ »

 
Κατά τη σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, τιμάμε τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Η Αγία έζησε μέσα σε έναν κόσμο καθολικής παρακμής, ανάλογο με τον σημερινό. Γεννήθηκε το 294 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια ειδωλολατρών και το όνομά της πριν γίνει Χριστιανή, όπως αναφέρει ο Λατίνος εκκλησιαστικός συγγραφέας Ρουφίνος, ήταν Δωροθέα. Όταν έγινε Χριστιανή ονομάσθηκε Αικατερίνα λόγω της καθαρότητας και της αγνότητάς της. Το όνομα Αικατερίνα προέρχεται από τις δύο λέξεις αεί+καθαρίνα. Είχε ασύγκριτη ομορφιά σωματική, ήταν πολύ πλούσια και σπούδασε στις σχολές της εποχής της φιλοσοφία, ρητορική, ποίηση, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική.
Διακρινόταν για την ευφυΐα και τη φιλομάθειά της. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και «πάνσοφος». Δηλαδή, αυτή που κατέχει ολόκληρη τη σοφία. Η Φιλοσοφική Σχολή των Παρισίων, θαυμάζοντας τη σοφία της, την ανακήρυξε προστάτιδά της. Γενικά στις Δυτικές χώρες τιμάται ως προστάτιδα της παιδείας και των γραμμάτων. Η Αγία Αικατερίνη όμως περιφρόνησε την κοσμική σοφία και προτίμησε τη σοφία του Θεού. Θέλησε να είναι όχι μόνο πάνσοφος, αλλά και θεόσοφος. Φυσικά αυτό θα της στοιχίσει αργότερα την ίδια τη ζωή της. Οι διώκτες της Χριστιανικής πίστης στην αρχή την υποχρέωσαν να αρνηθεί την πίστη της με το να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Όμως η Αγία δεν φοβήθηκε και μπροστά στον αυτοκράτορα έλεγξε την ψεύτικη πίστη της ειδωλολατρίας. Η Αγία Αικατερίνη προβάλλει διδασκαλίες σοφών ειδωλολατρών για να δείξει ότι η ειδωλολατρία στηρίζεται στην άγνοια και στην πλάνη.
Έτσι είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Δεν φοβούνται τους ισχυρούς της γης. Αλλά και οι Χριστιανοί έτσι πρέπει να είμαστε. Να μην λυγίζουμε μπροστά στους ισχυρούς της γης, οι οποίοι πολλές φορές είναι άθεοι και μασώνοι. Σήμερα στην Ελλάδα μας άθεοι πολιτικοί προσπαθούν να εξαφανίσουν την Αγία μας Εκκλησία, με την ανοχή κάποιων Εκκλησιαστικών ταγών, αλλά και τη δική μας. Το Εκκλησιαστικό θέμα εμφανίσθηκε ως ένα απλό θέμα οικονομικής διευθέτησης μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Και με αυτή την έννοια εξαπάτησε πολύ κόσμο, ο οποίος έχει μία αφηρημένη εικόνα του θέματος, του τύπου «Και γιατί να μη γίνει ένας χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους; Να γίνουμε Ευρωπαίοι;» Φυσικά αυτός ο κόσμος δεν κατανοεί ότι εδώ κρύβεται μία βαθύτερη επιδίωξη ουσιαστικά του αποχωρισμού της Ορθόδοξης ταυτότητας από τον Ελληνισμό, η οποία είναι είτε το θέλουμε είτε όχι το δομικό στοιχείο του Ελληνικού Έθνους.
Όπως παρατηρεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, μία σπουδαία Εκκλησιαστική μορφή των ημερών μας, «Ό,τι γίνεται είναι επίθεση για την κατακρήμνιση της Ορθοδοξίας και του Έθνους». Σκοπός τους είναι να περιορισθεί ή και να εξαφανισθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία. Με το να θέλουν να καταργήσουν με τον τρόπο τους τη μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο, στην ουσία θέλουν να εξαφανίσουν την Εκκλησία. Ήδη αυτό το προσπαθούν και προηγούμενες κυβερνήσεις, που λόγω Μνημονίων, έχουν περιορίσει τον αριθμό των κληρικών που διορίζονται. Έτσι θα αρχίσουν να μειώνονται οι κληρικοί ή να υποβαθμίζεται το έργο τους και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να κλείνουν και οι Εκκλησίες. Προωθούν επίσης το να γίνει η Ελλάδα ένα ουδετερόθρησκο κράτος. Θα αρχίσουν να κατεβαίνουν οι εικόνες από τα δημόσια κτίρια, ο Τίμιος Σταυρός θα βγει από τη σημαία και όπου αλλού υπάρχει και θα υπάρχει διωγμός των Χριστιανών, όπως γινόταν στην εποχή της Αγίας Αικατερίνης.
Δεν θα τα καταφέρουν οι άθεοι να καταργήσουν την Εκκλησία γιατί αρχηγός της είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Οποίος δεν είναι ένας απλός άνθρωπος αλλά ο Ίδιος ο Θεός! Ίσως επιτρέψει κάποιες δοκιμασίες εξαιτίας των αμαρτιών μας. Όμως εμείς από την πλευρά μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Να προσευχόμαστε για την Εκκλησία μας, για την πατρίδα μας. Να μην ψηφίζουμε άθεους και μασώνους πολιτικούς. Να μη ψηφίζουμε με βάση το προσωπικό μας συμφέρον γιατί διορίσαν το παιδί μας και ας πάνε να χαθούν η Εκκλησία και το Έθνος. Τέτοιοι πολιτικοί πρέπει να τιμωρούνται με τη ψήφο μας. Και αν χρειασθεί θα βγούμε και στους δρόμους για την Ορθοδοξία μας και για την Ελλάδα μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας καταστρέψουν! Πάντα με τη βοήθεια του Θεού. Οφείλουμε να έχουμε πρότυπα τους Αγίους μας, οι οποίοι ήσαν παλληκάρια και όχι κακομοίριδες.
Αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία Αικατερίνη ομολόγησε στους ισχυρούς της εποχής εκείνης, ότι ο μόνος αληθινός Θεός είναι αυτός που έγινε άνθρωπος, υπέστη Σταυρικό θάνατο και προσφέρει την αληθινή σωτηρία. Το θάρρος της το πλήρωσε με την ίδια τη ζωή της, αφού αποκεφαλίσθηκε το έτος 307 μ.Χ. Από τον αυχένα της έτρεξε γάλα αντί για αίμα. Το τίμιο και πάναγνο σώμα της το σκέπασαν άγγελοι και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά. Το θάρρος της Αγίας Αικατερίνης να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωής μας. Να μη φοβόμαστε αυτούς που μπορούν να βλάψουν το σώμα μας με κάθε μέσο. Την ψυχή μας να προστατεύουμε και να είμαστε κοντά στον Χριστό και να είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα σωθούμε. Μη δειλιάσουμε μπροστά στους ανόητους που πολεμούν την Εκκλησία, νομίζοντας πως είναι μία απλή οργάνωση ανθρώπων. Στην Εκκλησία αρχηγός είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός, ο Οποίος δεν θα την αφήσει να καταποντισθεί. Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πάνω και από τη ζωή μας να έχουμε τον Χριστό και την πίστη μας! Ορθοδοξία ή Θάνατος!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

    


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου