Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

« ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, 12-13.11.2018 »


Έκτακτες Ιερατικές Συνάξεις πραγματοποιήθηκαν σε Καλάβρυτα και Αίγιο αντίστοιχα, χθες (Δευτέρα) και σήμερα (Τρίτη), τις οποίες συνεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος εξ αφορμής της αιφνιδίως ανακοινωθείσης συμφωνίας μεταξύ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για το θέμα που ανέκυψε και ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους ιερείς οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Κατά τις διαλογικές συζητήσεις (πραγματοποιήθηκαν στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων και στο Ίδρυμα «Αγάπης Μέλαθρον-Ο Άγιος Χαράλαμπος» Αιγίου αντίστοιχα) διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, ενώ ακολούθως οι Κληρικοί υπέγραψαν και σχετικό ψήφισμα όπου δηλώνεται η πλήρης αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, εξουσιοδοτώντας παράλληλα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο να το μεταφέρει στην έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16η Νοεμβρίου.

Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως:
«Παρακολουθήσαμε μετά δυσαρέστου εκπλήξεως τις μακρόσυρτες ανακοινώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και την μεταξύ τους «ιερά και ιστορική συμφωνία» (όπως την χαρακτήρισαν) όσον αφορά στη διαγραφή μόνον του εφημεριακού Κλήρου και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και τη διακοπή της μισθοδοσίας μας από το Κράτος. Ακόμα μεγαλύτερη δε ήταν η έκπληξή μας όταν ακούσαμε δύο ή τρεις φορές τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο να ευχαριστεί τον κ. Πρωθυπουργό για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, με την οποία αφενός θα διαγραφεί η επίκληση της Αγίας Τριάδος στην αρχή του Συντάγματος και αφετέρου θα διαγράψει τους Κληρικούς από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, γεγονός που ουσιαστικά μάς υποβιβάζει σε επαίτες, καθώς πλέον θα λαμβάνουμε ένα επίδομα, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, αφήνοντας επίσης μετέωρα σοβαρά θέματα επιβιώσεως και αυτών των οικογενειών μας. Το ερώτημα είναι, ποιος μας εγγυάται ότι μια άλλη κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί να καταβάλει το «επίδομα»;
Το συμπέρασμα στο οποίο εμείς καταλήξαμε είναι ότι οι δύο Θεσμοί «Τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!». Χωρίς καμία ενημέρωσή μας, των άμεσα δηλαδή ενδιαφερομένων, αποφασίστηκε, μέσα σε λίγες ώρες, η μαζική απόλυσή μας από το Δημόσιο, ενώ το μελλοντικό καθεστώς εργασιακής μας απασχόλησης είναι σκοτεινό και αβέβαιο, με την απώλεια επίσης εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας να προβάλει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο. Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων.
Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ακόμα ότι θα πάψουν οι ιερείς να ονομάζονται δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι ένα πελώριο ψεύδος, καθ’ όσον σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, δηλαδή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους, οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά είναι θρησκευτικοί λειτουργοί και διάκονοι του λαού του Θεού. Ο Έλληνας Κληρικός όχι μόνον εργάζεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αφού οποιαδήποτε ώρα ο χριστιανός μπορεί να τον καλέσει, αλλά στους ώμους του κουβαλά μια ένδοξη ιστορία διακοσίων τόσων χρόνων, μετά την απελευθέρωση του Γένους από την Τουρκική δουλεία, χωρίς να προσμετράται και η ανεκτίμητη προσφορά του στα τετρακόσια (400) τόσα χρόνια της δουλείας (βλ. Κρυφό Σχολειό, Μοναστήρια, όπως η Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο κλπ.).
Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι μία μεθόδευση για την περιθωριοποίηση των Κληρικών και κατ’ επέκταση της Εκκλησίας μας. Είναι μια καθαρά εχθρική ενέργεια του Κράτους ως προς την Μητέρα Εκκλησία, την Τροφό του Γένους.
Καλούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα. 
Εξουσιοδοτούμε δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβρόσιο να μεταφέρει το Ψήφισμα αυτό στην προσεχή έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την Παρασκευή 16η Νοεμβρίου ε.ε.».

imkalaig.gr


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου