Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΥ »


Η σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, είναι αφιερωμένη στους 630 θεοφόρους Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συγκλήθηκε στην Χαλκηδόνα το έτος 451 μ.Χ. επί των Αγίων Αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας. Οι θεοφόροι αυτοί Πατέρες εξέδωσαν όρο Δογματικό περί της Υποστατικής ένωσης των δύο εν Χριστώ φύσεων. Καταδίκασαν τις κακόδοξες διδασκαλίες που δίδασκαν ότι ο Χριστός έχει μόνο μία φύση. Ακόμη η μεγάλη αυτή Σύνοδος, καταδίκασε τον Ευτυχή και τον Πατριάρχη των Μονοφυσιτών Διόσκορο. Τέλος οι Πατέρες της Συνόδου αυτής εξέδωσαν 30 Ιερούς Κανόνες, οι οποίοι περιέχονται στο Ιερό Πηδάλιο και έχουν να κάνουν με την ορθή διοίκηση της Εκκλησίας μας. Αυτό που ήδη υπήρχε και το βίωνε το σώμα των πιστών, οι Πατέρες το διευκρίνισαν και το οριοθέτησαν. Έτσι βοηθήθηκαν και βοηθούμαστε οι πιστοί στο να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η πίστη μας.
Απευθυνόμενος ο Χριστός προς τους μαθητές Του, στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, τους λέει: «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς» (ΜΑΤΘ. 5, 16). Αυτά τα λόγια του Κυρίου έκαναν πράξη στην καθημερινή τους ζωή οι Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά και όλοι οι  Χριστιανοί όλων των εποχών. Η ζωή των Αγίων Πατέρων υπήρξε φωτεινή από κάθε πλευρά. Εκτός του Ορθοδόξου ήθους, ήσαν αφοσιωμένοι στην ορθή διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Δεν παρέκκλιναν στα της πίστης. Ακολουθούσαν πιστά τα δόγματα που είχαν οριοθετήσει οι Πατέρες των προηγουμένων Οικουμενικών Συνόδων. Με τις Οικουμενικές Συνόδους αντιμετώπιζαν τις αιρέσεις που εμφανίζονταν κατά καιρούς και ταλαιπωρούσαν την Εκκλησία του Χριστού.
Στη σημερινή εποχή η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται και πάλι χτυπήματα από ποικίλους εχθρούς. Αλλά, παρόλο που εδώ και δύο χιλιετίες η Εκκλησία μας δέχθηκε χτυπήματα από όλες τις πλευρές, από όλες τις αιρέσεις, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας τήρησαν τα δόγματα και την αληθινή πίστη. Και η Εκκλησία είναι μία. Είναι η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία του Χριστού. Δεν υπάρχουν πολλές Εκκλησίες, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν οι Ορθόδοξοι Οικουμενιστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε από πού κατευθύνονται για να πολεμούν με αυτόν τον  ύπουλο τρόπο την Ορθοδοξία μας. Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε άλλες αδελφές «εκκλησίες», όπως κάνουν οι Οικουμενιστές. Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν ως Εκκλησίες, οι Ρωμαιοκαθολικοί, τα διάφορα παρακλάδια των Προτεσταντών, οι Μονοφυσίτες και πολλές άλλες Χριστιανικές ομολογίες.
Ο Οικουμενισμός πρεσβεύει, ότι κάθε Χριστιανική ομολογία περιέχει μέρος της αλήθειας. Άρα, σύμφωνα με αυτή την διδασκαλία, και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει ολόκληρη την αλήθεια, αλλά μέρος της αλήθειας. Αυτή φυσικά η θεωρία είναι αιρετική και απορριπτέα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Οικουμενισμός αμφισβητεί τους Κανόνες που απαγορεύουν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και γι’ αυτό στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών οι Οικουμενιστές συμπροσεύχονται απροκάλυπτα με τους αιρετικούς όλων των δογμάτων. Μέχρι που έχουν φθάσει στο σημείο να συμπροσεύχονται και με άλλα θρησκεύματα και να οδηγούν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στον Διαθρησκειακό Συγκρητισμό. Με τον τρόπο αυτό εξισώνουν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς με τους αιρετικούς και αλλοθρήσκους, εξισώνουν την αλήθεια με το ψεύδος.
Στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε εφέτος στην Κρήτη, δεν βγήκαν σπουδαίες αποφάσεις, ούτε καταδικάσθηκαν οι αιρετικοί. Αντίθετα οι διάφορες Χριστιανικές ομολογίες χαρακτηρίσθηκαν και πάλι «εκκλησίες», οι δε Ορθόδοξοι Χριστιανοί που θέλουν να κρατήσουν την ορθή πίστη των Πατέρων, ως συντηρητικοί. Ευτυχώς που υπήρξαν Επίσκοποι, οι οποίοι δεν υπέγραψαν τις αποφάσεις της Συνόδου. Δυστυχώς κάποιοι εκ των Ορθοδόξων διακατέχονται από μία Οικουμενιστική υστερία και θέλουν πάση θυσία την ένωσή μας με την δυτική αιρετική πανσπερμία. Όσο θα υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί που αγωνίζονται, δεν θα καταφέρουν τίποτα οι Οικουμενιστές. Και αυτό γιατί βοηθός μας θα είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Οποίος και θα μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους αιρετικές διδασκαλίες.
Αγαπητοί μου φίλοι, δεν υπάρχουν πολλές εκκλησίες. Υπάρχει μόνο η μία Εκκλησία του Χριστού και αυτή είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Μην μας μπερδεύουν άνθρωποι, οι οποίοι συνεργάζονται με σκοτεινά κέντρα, που προετοιμάζουν την έλευση και την επικράτηση του Αντιχρίστου. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Να προσευχόμαστε στον Κύριο να μας βοηθάει να παραμένουμε πιστά τέκνα της Εκκλησίας Του. Να μην είμαστε αδιάφοροι, να μην γίνουμε προδότες, να μην πουλήσουμε την πίστη μας, την οποία μας παρέδωσαν όλοι οι Άγιοι Πατέρες, από τον Χριστό μέχρι σήμερα. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Αγία Ορθοδοξία μας, ακόμη και αν χρειασθεί να υποφέρουμε γι’ αυτήν. Ένα μαρτύριο ήταν η ζωή όλων εκείνων που θυσιάσθηκαν για την αγάπη του Χριστού. Είναι η ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των Αγίων Πατέρων ή τον δρόμο των σημερινών Οικουμενιστών;
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου