Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

« ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ” (5Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ), ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 05.07.2016 »


Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στα Καλάβρυτα, πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, στα πλαίσια της επιμορφώσεως των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,  η τελευταία συνάντηση κληρικών   για το Σεμινάριο με θέμα «Ζητήματα Λατρείας και Λειτουργικής Αγωγής», το οποίο υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν :
Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος  Κουμαριανός, Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε ζητήματα αισθητικής της θείας λατρείας, αναφερόμενος στο εσωτερικό του Ναού,  στη δομή του, στην αγιογράφηση, τα ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια, και τέλος στην ευταξία κατά την τέλεση της θείας λατρείας.
Ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος  αναφέρθηκε στη διακονία και το διάκονο του λόγου, στα χαρακτηριστικά του θείου κηρύγματος, στα προβλήματα και τις προοπτικές του.
Ο Ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Σύμβολα και συμβολισμοί της θείας λατρείας», αναφερόμενος σχετικώς τόσο στο Μυστήριο της θεία Ευχαριστίας όσο και στο Μυστήριο του Βαπτίσματος.


Μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση των συμμετεχόντων με τους ομιλητές, την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
Ακολούθησε η αξιολόγηση του προγράμματος από τους μετέχοντες.


www.im-ka.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου