Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

« Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ »


Με την έναρξη του νέου έτους, αγαπητοί μου φίλοι, γνωρίζοντας ότι μεγαλώνει και γερνάει, επιθυμεί να κατανοήσει το χρόνο στην οντολογική του διάσταση. Η τρέχουσα όψη των πραγμάτων είναι πάντοτε επιφανειακή και απατά τον άνθρωπο. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος στην προς Κολοσσαείς επιστολή του: «Βλέπετε μη τις υμάς έσται ο συλαγωγών δια της φιλοσοφίας και κενής απάτης, κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, κατά τα στοιχεία του κόσμου και ου κατά Χριστόν» (ΚΟΛΟΣ. 2, 8). Δηλαδή, «Προσέχετε καλά, μη σας εξαπατήσει κανείς με τους απατηλούς και κούφιους συλλογισμούς της ανθρώπινης σοφίας, που στηρίζονται σε ανθρώπινες παραδόσεις και σε μια λαθεμένη πίστη προς τα στοιχεία του κόσμου και όχι στη διδασκαλία του Χριστού» (ΚΟΛΟΣ. 2, 8). Μιλώντας για τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του χρόνου δεν διδάσκουμε τον μη σεβασμό σε αυτόν.΄
Όπως παρατηρεί ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος, Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών: «Ο άνθρωπος, συνάπτοντας σχέση προσωπική με τον Ενανθρωπήσαντα Λόγο του Θεού Πατρός, λυτρώνεται από τον χρόνο της αγωνίας, της ανίας, της απελπισίας και μπαίνει στον λειτουργικό χρόνο. Και τούτο γιατί ο Λόγος του Θεού Πατρός, παρεμβαίνει στον χρόνο και λυτρώνει τον άνθρωπο απ’ αυτόν. Έτσι ο άνθρωπος, εξερχόμενος του εαυτού του, βιώνει το “τώρα” ως αιωνιότητα, ζώντας το μυστήριο της κοινωνίας μετά του Θεού και του συνανθρώπου» (Μέθεξη Αληθείας-Θεολογικές και Φιλοσοφικές Αναζητήσεις, σελίδες 162-163). Αυτό το μυστήριο της κοινωνίας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, ζούσε και ο σήμερα εορταζόμενος Μέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ζούσε ήδη από αυτή τη ζωή την αιωνιότητα.
Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε μέγας θεολόγος, μέγας Διδάσκαλος, μέγας ασκητής και μέγας Χριστιανός φιλόσοφος. Είναι ο διανοούμενος της Ανατολικής Εκκλησίας. Ο Βασίλειος δεν χρησιμοποίησε τη φιλοσοφική του σκέψη και κατάρτιση, για να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα, αλλά έθεσε τη φιλοσοφική του σκέψη και συγκρότηση στην υπηρεσία του Χριστού και της Εκκλησίας. Έθεσε την επιστήμη και τη γνώση του στην υπηρεσία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των αδυνάτων. Ως Διδάσκαλος αγωνίσθηκε να μεταδώσει με επαγωγικό τρόπο τα νάματα της πίστης προς τους Χριστιανούς και προς τους ειδωλολάτρες. Η φιλοσοφία εκείνη την εποχή με φανταχτερά φιλοσοφικά επιχειρήματα, επιζητούσε να παρασύρει τους ανθρώπους σε απατηλά πράγματα που οδηγούσαν στην ηθική απώλεια. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή οι Αρειανοί διέστρεφαν τη διδασκαλία της Εκκλησίας.
Αλλά και στη δική μας εποχή υπάρχουν οι κενοί φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι χωρίς κοινωνικό πιστεύω που οχυρώνονται πίσω από το μανδύα της επιστήμης και διακηρύττουν τις υλιστικές τους πεποιθήσεις χωρίς ηθικό περιεχόμενο. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένας πολιτισμός χωρίς ανθρωπισμό. Καλλιεργούνται με πάθος και έμφαση η ικανοποίηση χαμηλών ενστίκτων προς εξαχρείωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Το θέατρο, η μουσική, γενικά η τέχνη, δεν εξυψώνουν τον άνθρωπο σήμερα, αλλά μάλλον τον υποβιβάζουν και τον εκβαρβαρίζουν. Πρόσφατο παράδειγμα το θεατρικό έργο, που παίχθηκε στην Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η ώρα του διαβόλου», ενός Πορτογάλου σατανιστή, του Φερνάνδου Πεσσόα, από ατάλαντους ηθοποιούς και αμφιβόλου ποιότητας σκηνοθέτη. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν κατανοούν τις μεθοδευμένες ενέργειες αθέων και ανθρώπων των σκοτεινών δυνάμεων.
Ο Μέγας Βασίλειος, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε από τους ανθρώπους της εποχής του, της ψευδώνυμης γνώσης, παρέμεινε αμετακίνητος στο Ορθόδοξο πιστεύω του και στην κοινωνική του προσφορά. Δοκιμαζόμαστε και σήμερα από την κρίση του πολιτισμού μας. Υπάρχει στον αιώνα μας μία νέα Βαβέλ, μία πνευματική έρημος, σχιζοφρένεια και δαιμονισμός. Έχουμε ανάγκη όλοι μας από τη γνώση που οδηγεί στην ανακάλυψη του αληθινού Θεού και του πραγματικού εαυτού μας. Την ανακάλυψη αυτή θα τη βρούμε στον πνευματικό πολιτισμό που θεμελίωσε ο Χριστός με το νόμο της αγάπης. Η αγάπη καταργεί τη βάρβαρη συμπεριφορά μεταξύ μας και θεμελιώνει τις υψηλότερες διανθρώπινες σχέσεις. Επικρατεί όχι ο παραλογισμός, αλλά η φωτισμένη λογική. Μέσα στην Εκκλησία βιώνουμε μία διαφορετική ζωή, πιο πνευματική και πιο υψηλή.
Αγαπητοί μου φίλοι, όσο και αν είναι σκοτισμένη η σκέψη μας από τις υλόφρονες θεωρίες, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι ο Χριστός εξημέρωσε και κατεκόσμησε τα ήθη των ανθρώπων. Ας συναισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κατάντημα πολιτισμού. Ο Μέγας Βασίλειος με τη ζωή του μας καθοδηγεί σε μία φωτεινή πορεία, η οποία μας βγάζει κοντά στον Χριστό. Μας καλεί μέσα από τη ζωή του να τον μιμηθούμε και κατ’ επέκταση να μιμηθούμε τον Ίδιο τον Χριστό. Αρχή του νέου έτους σήμερα. Ας αποβεί αρχή νέας προσπάθειας για την ανακαίνιση των ανθρώπινων ηθών μας. Μακάρι η κουρασμένη σημερινή ανθρωπότητα να ανακαλύψει την αληθινή γνώση της Χριστιανικής θεολογίας, για να βρει το σωστό προσανατολισμό της, να ζήσει την πνευματική βασιλεία που κήρυξε ο Χριστός. Καλή και ευλογημένη χρονιά!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου