Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Οι Ιεροί Ναοί, αγαπητοί μου φίλοι, που είναι γύρω μας είναι αναρίθμητοι. Ειδικά στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας δεν υπάρχει χωριό ή συνοικία χωρίς το δικό τους Ναό. Μεγαλόπρεπα οικοδομήματα ή ταπεινά εξωκκλήσια, γίνονται το καθένα τόπος άγιος και ιερός, αφιερωμένος στη λατρεία του Θεού, όπως το θέλει η πίστη και η ευλάβεια των ανθρώπων. Ωστόσο το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα μας παρουσιάζει κάποιους άλλους ναούς. Ποιοι είναι αυτοί; «Εσείς», μας απαντά ο Απόστολος Παύλος. «Υμείς γαρ ναός Θεού εστε ζώντος» (Β΄ ΚΟΡ. 6, 16). Ο καθένας από εμάς τους πιστούς Χριστιανούς είναι έμψυχος ναός στον οποίο κατοικεί και αναπαύεται ο άγιος Θεός. Πρόκειται για μία εκπληκτική τιμή που κάνει ο Θεός στον άνθρωπο. Αξίζει λοιπόν σήμερα να δούμε πως εξηγείται το ότι είμαστε ναοί του Θεού και ποιο είναι το χρέος μας απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα.
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ο άνθρωπος φέρει αποτυπωμένη μέσα του τη θεϊκή σφραγίδα. Έτσι τον έπλασε ο Θεός. «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν» (ΓΕΝ. 1, 26). Επειδή όμως η αμαρτία αμαύρωσε τη θεϊκή εικόνα που ο άνθρωπος έκρυβε μέσα του, ήλθε στη γη ο Υιός και Λόγος του Θεού και σαρκώθηκε, για να αποκαταστήσει και να αγιάσει την ανθρώπινη φύση και να την καταστήσει πάλι άξιο κατοικητήριο της Θεότητας. Και πράγματι! Στο εξής όποιος πιστεύει και βαπτίζεται στο όνομα του Χριστού, ζει μία ριζική ανακαίνιση και αποκτά μία εντελώς νέα σχέση και κοινωνία με τον Θεό. Λέει ο Απόστολος Παύλος: «Όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» (ΓΑΛ. 3, 27). Δηλαδή, «όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, έχετε ντυθεί τον Χριστό» (ΓΑΛ. 3, 27).
Αυτό είναι πραγματικά ένα μεγάλο θαύμα! Ο Θεός ενώνεται με το πλάσμα Του! Το ασύλληπτο αυτό θαύμα γίνεται πλέον απτή πραγματικότητα για τον πιστό Χριστιανό όταν βαπτίζεται και κάθε φορά που μεταλαμβάνει το Πανάγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου. Τότε έχει πραγματικά τον Χριστό «κατοικούντα και μένοντα, συν τω Πατρί και τω Αγίω Πνεύματι» (Α΄ Ευχή Θείας Μεταλήψεως). Έρχεται δηλαδή και κατοικεί στην ψυχή του ο άπειρος και ακατάληπτος Θεός. Και αυτά δεν είναι λόγια συμβολικά, αλλά πραγματικότητα. Και αυτήν την πραγματικότητα μας την αποκάλυψε ο Ίδιος ο Κύριος, λέγοντας στους μαθητές Του: «εάν τις αγαπά με, τον λόγον μου τηρήσει, και ο πατήρ μου αγαπήσει αυτόν, και προς αυτόν ελευσόμεθα και μονήν παρ’ αυτώ ποιήσομεν» (ΙΩΑΝ. 14, 23). Ο Θεός μας χαρίζει ασύγκριτη τιμή και δόξα. Μας κάνει ναούς δικούς Του!
Είμαστε λοιπόν ναοί του Θεού! Άραγε όμως περιποιούμαστε τους έμψυχους ναούς μας; Εδώ ακριβώς είναι το χρέος μας. Όπως πονάμε και αντιδρούμε όταν βλέπουμε να βεβηλώνεται ή να καταστρέφεται ένας Ιερός Ναός, πολύ περισσότερο να θλιβόμαστε όταν βλέπουμε να μολύνονται από την αμαρτία οι έμψυχοι ναοί μας. Διότι κάθε αμαρτία που μολύνει το σώμα και την ψυχή μας, στην πραγματικότητα αποτελεί βεβήλωση του ναού του Θεού. Με θλίψη και αυστηρότητα ο Απόστολος Παύλος προειδοποιεί τους Χριστιανούς της Κορίνθου, όπου είχαν παρουσιασθεί διχοστασίες και σοβαρές ηθικές παρεκτροπές: «Ει τις τον ναόν του Θεού φθείρει, φθερεί τούτον ο Θεόςˑ ο γαρ ναός του Θεού άγιός εστιν, οίτινές εστε υμείς» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 17). Δηλαδή, «Αν κάποιος, λοιπόν, με τις διαιρέσεις καταστρέφει τον ναό του Θεού, αυτόν θα τον αφανίσει ο Θεός. Γιατί ο ναός του Θεού είναι άγιος, κι ο ναός αυτός είσθε εσείς» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 17).
Έχουμε, λοιπόν, χρέος ιερό να διατηρούμε την καρδιά μας καθαρή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τους λογισμούς μας από κάθε αμαρτωλή σκέψη. Γιατί αν καλλιεργούμε αμαρτωλούς λογισμούς, σίγουρα κάποια στιγμή οι σκέψεις αυτές θα γίνουν και πράξεις. Έλεγε ο αείμνηστος Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα: «Αν οι λογισμοί μας είναι αγαθοί, ειρηνικοί και ήσυχοι, στραμμένοι ολότελα προς το αγαθό, τότε επηρεάζουμε τον εαυτό μας και ακτινοβολούμε ειρήνη τριγύρω μας –στην οικογένειά μας, σ’ ολόκληρη τη χώρα μας, παντού» (Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας – Βίος και διδαχές του γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα, σελίδες 69-70). Πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας και την ψυχή μας καθαρά από κάθε αμαρτία. Και αν κάποιες στιγμές δεν τα καταφέρνουμε, μπορούμε να καταφύγουμε στο Μυστήριο της Ιερής Εξομολόγησης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αμαρτίες μας και να συνεχίσουμε και πάλι τον πνευματικό μας αγώνα.
Αγαπητοί μου φίλοι, είναι φυσικό να θαυμάζουμε τους περικαλλείς ναούς και να εντυπωσιαζόμαστε από την τέχνη και την ιστορία τους, τη λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπειά τους. Ωστόσο στα μάτια του Θεού υπάρχει ένας άλλος ναός ασυγκρίτως ωραιότερος και λαμπρότερος. Είναι κάθε άνθρωπος που διατηρεί την καρδιά του αγνή και καθαρή και τη στολίζει με αρετές, όπως η πραότητα, η υπομονή, η ταπείνωση και η αγάπη. Μακάρι κι εμείς να αποκτήσουμε τέτοια καρδιά, αγνή και καθαρή, στολισμένη με άγιες αρετές. Μακάρι κι εμείς να αποκτήσουμε τέτοια καρδιά που θα είναι άξιο κατοικητήριο του Παμβασιλέως Χριστού. Είναι πολύ καλό να περιποιούμαστε τους Ιερούς Ναούς και να τους θαυμάζουμε. Αν όμως εμείς οι Χριστιανοί δεν στολίζουμε τους έμψυχους ναούς μας με αρετές, δεν έχουμε καταφέρει απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας καθαρό «από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος» (Β΄ ΚΟΡ. 7, 1).
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου