Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

« ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΕΜΑΧΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ, 28.12.2016 »
Σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο, προκειμένου να υποδεχθούμε και επίσημα τεμάχιο από το ιερό λείψανο του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, ο οποίος είναι και ο προστάτης της ενορίας μας. Το τεμάχιο αυτό προέρχεται από σπόνδυλο του Αγίου Αλεξίου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Βερίνο. Η Καθηγουμένη της Μονής, Μοναχή Επιστήμη, μαζί με την σεβαστή αδελφότητά της, είχαν την καλωσύνη να παραχωρήσουν στον Ναό μας αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, κατόπιν αιτήσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας. Από εδώ και πέρα θα έχουμε και την σωματική παρουσία του Αγίου Αλεξίου στον Ναό μας και θα μπορούμε να προστρέχουμε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας στην Χάρη του. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω δυο λόγια για τα ιερά λείψανα.
Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ως μέτοχοι και μέλη του Σώματος του Χριστού φανερώνουν με τα χαρίσματά τους τον Χριστό. Η μίμηση των Αγίων είναι μίμηση του Χριστού και συμπόρευση με το ενιαίο και αδιαίρετο Σώμα Του, την Εκκλησία. Στην προοπτική αυτή κατανοείται και η ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία στα ιερά λείψανα των Αγίων που αποτελούν για τους πιστούς ταμεία Χάριτος, πηγές ιαμάτων, απτή αίσθηση της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος και της ζωογόνου αύρας που εμφυσά στη ζωή της Εκκλησίας. Εκφράζουν την προσδοκία της Ανάστασης από το σώμα των πιστών γι’ αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι μερικοί διώκτες των Χριστιανών έκαιγαν τα σώματα των μαρτύρων και προσπαθούσαν να τα εξαφανίσουν. Νόμιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχαιναν να εξαφανίσουν την ελπίδα της Ανάστασης.
Με τα άγια λείψανα αισθανόμαστε και προγευόμαστε την δόξα της Βασιλείας του Θεού, που με ορατά σημεία χαριτώνει τα σώματα αυτών που από αυτή τη ζωή έζησαν μέσα στη δωρεά της αγάπης του Θεού. Επιβεβαιώνεται ότι ο δεσμός ψυχής και σώματος, ύλης και πνεύματος είναι άρρηκτος και ότι ο άνθρωπος καλείται ως ψυχοσωματική οντότητα και πρόσωπο να σωθεί και να δοξασθεί από τον Θεό. Δοξάζονται λοιπόν και τα σώματά τους, ενώ το πνεύμα τους ευφραίνεται στους ουρανούς μαζί με τους άλλους Αγίους, που έκαναν υπακοή στην κλήση του Θεού. Τα σώματα των ανθρώπων που αγωνίζονται μέσα στην Χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας, μεταμορφώνονται και αφθαρτοποιούνται. Αποκτούν την Χάρη του Θεού και γίνονται ιερά λείψανα, που περιμένουν την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, προκειμένου να απολαύσουν την αιώνια δόξα μαζί με την ψυχή τους.
Για τον λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουμε Ορθόδοξα την πραγματικότητα του σώματος είναι να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα των Αγίων. Ο ασπασμός ενός αγίου λειψάνου μεταγγίζει Χάρη στο σώμα μας, παρέχει στην ύπαρξή μας μέσα από την σωματική μας αίσθηση το να συνειδητοποιεί τόσο το περιορισμένο όσο και την μεγαλωσύνη, τη φθορά και την αφθαρσία του σώματός μας. Με άλλα λόγια προγευόμαστε το μυστήριο του ανθρώπου και του Θεού. Η μετάγγιση της ζωής μέσα από τα νεκρά αλλά ζωηφόρα σώματα των Αγίων περνά στα δικά μας σώματα και μας οδηγεί σε μία ρεαλιστική υλικοπνευματική ανθρωπολογία από την οποία τόση ανάγκη έχουμε στις ημέρες μας και της οποίας οι Άγιοι Πατέρες έχουν σαφώς θέσει τα θεμέλια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φυλάσσονται των ιερά λείψανα των Αγίων.
Ήδη από την εποχή των διωγμών οι Χριστιανοί τιμούσαν τα λείψανα των Μαρτύρων. Αργότερα, περί το 400 π.Χ., η τιμή επεκτάθηκε και στα άγια λείψανα των Ομολογητών και των Οσίων. Οι Άγιοι αυτοί τελούσαν θαύματα ενώ ακόμη ζούσαν με την δύναμη του Θεού. Πρέπει να τιμάμε τους Αγίους ως φίλους του Χριστού, ως παιδιά και κληρονόμους του Θεού. Οι Άγιοι έχουν γίνει θησαυροφυλάκια του Θεού και καθαρά καταλύματα. Ο Δεσπότης Χριστός μας χάρισε ως σωστικές πηγές τα λείψανα των Αγίων, που πηγάζουν με πολλούς τρόπους τις ευεργεσίες, που αναβρύουν μύρο ευωδίας. Γι’ αυτό να μην απιστούμε, αλλά να ελπίζουμε σε αυτή την Χάρη του Θεού που πηγάζει μέσα από τα άγια λείψανα. Μέσα από τα λείψανα των Αγίων εκδιώκονται οι δαίμονες, γίνονται θεραπείες ασθενειών, σταματούν οι πειρασμοί και οι θλίψεις. Από τα λείψανα των Αγίων κατέρχεται η Χάρη του Θεού στους ανθρώπους.
Αγαπητοί μου αδελφοί, η υπέρβαση της φθοράς από το κτιστό είναι για την Ορθοδοξία πραγματικότητα που συντελείται μέσα στον ιστορικό χρόνο, όπως αποδεικνύουν τα λείψανα των Αγίων, με την αναστολή της φυσικής φθοράς και της φυσικής διάλυσης του κυτταρικού τους συστήματος. Τα ιερά λείψανα, όπως και το ιερό λείψανο του Αγίου Αλεξίου που έχουμε ανάμεσά μας, είναι για την Ορθοδοξία απτή απόδειξη του γεγονότος της θεοσέβειας, της κοινωνίας κτιστού και ακτίστου, αλλά συγχρόνως και αυτοβεβαίωσή της. Την αξία των ιερών λειψάνων οφείλουν να την παραδεχθούν, αν θέλουν να είναι έντιμοι με τον εαυτό τους, εκείνοι που πολεμούν την Εκκλησία και θέλουν την αποτέφρωση των σωμάτων των κεκοιμημένων αδελφών μας. Αν τα σώματα των Αγίων καίγονταν, εμείς σήμερα δεν θα είχαμε τα λείψανα των Αγίων, που είναι για όλους εμάς τους πιστούς η παρηγοριά μας στις δυσκολίες της επίγειας ζωής μας. Επικαλούμαι την ευλογία του Αγίου Αλεξίου στη ζωή μας και στις οικογένειές μας. Αμήν.
Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου