Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

« Η ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ »


Μέσα στο κλίμα του σημερινού εορτασμού της διπλής επετείου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της κήρυξης της Ελληνικής θαύμα, το οποίο επιτέλεσαν οι πατέρες μας. Αγαπητοί μου φίλοι, το κλίμα της κρισιμότητας των καιρών μας επιβάλλει να αναβιώνουμε αυτό το κλέος του Εικοσιένα. Το αντίκρυσμα του αγώνα εκείνου, παρά την ζοφερή πραγματικότητα της σημερινής σύγχυσης που επικρατεί, παρακινεί όλους μας σε έξαρση και σε ιστορική αυτογνωσία. Παρά το γεγονός, ότι καταβάλλεται προσπάθεια από κάποιους ανθελληνικούς κύκλους να συσκοτισθεί το αληθινό πρόσωπο του αγώνα αυτού, μένει ακέραιη η πεποίθηση και ήδη έχει αποκρυσταλλωθεί ως ιστορική αλήθεια, ότι το γεννητικό κύτταρο του νεώτερου Ελληνισμού είναι η Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση.
Η Ελληνική Επανάσταση γεννήθηκε και καρποφόρησε σε πείσμα του ευδαιμονισμού της Ευρώπης και των δολοπλοκιών της Ιερής Συμμαχίας. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι το πιο υπέροχο κατόρθωμα του 19ου αιώνα. Είναι καρπός ιστορίας και εθνικής ανάτασης. Το υπόμνημα του Εικοσιένα είναι από τα ενδοξότερα της ιστορίας του Ελληνισμού. Διακηρύσσει κατά τρόπο περίλαμπρο την αλήθεια αυτή. Το νόημά του, η ουσία, η διεξαγωγή του αγώνα του Εικοσιένα, τα επακόλουθά του, η απήχησή του συνιστούν σταθμό. Είναι ο καθολικός αγώνας ενός Έθνους και ενός λαού, που φώτισε την ανθρωπότητα. Έδωσε την πνευματική καθοδηγία στα λοιπά έθνη της Ευρώπης. Η απήχηση της εποποιΐας αυτής έχει διεθνή σημασία. Η εθνεγερσία του Εικοσιένα παρουσιάζει κάτι το μοναδικό. Είναι πραγματικά ένα συγκλονιστικό θαύμα, που αφήνει εκστασιασμένη την ανθρωπότητα.
Όταν οι λίγοι Έλληνες υπόδουλοι, που κατοικούσαν στις κοιλάδες και στα όρη αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα και να προσφέρουν τη ζωή τους ως απλό ενέχυρο της ελευθερίας, γνώριζαν σαφώς ότι το διεθνές κλίμα ήταν εχθρικό και δυσμενές. Από όλες τις πλευρές το διεθνές κλίμα και ο παγκόσμιος ορίζοντας είναι ομιχλώδης και η Ευρωπαϊκή Ήπειρος κείται υπό την θλιπτική επιρροή της Ιερής Συμμαχίας. Το πατριωτικό και ιστορικό υπόμνημα της θυσίας φωτίζει την νεφελώδη ατμόσφαιρα της Ευρωπαϊκής γης, όπου είχε επιβληθεί η απολυταρχία και είχε καταπνιγεί κάθε ίχνος της Γαλλικής Επανάστασης και κάθε ιδέα φιλελευθερισμού είχε παραμερισθεί. Αυτοί όμως οι λίγοι φτωχοί Έλληνες τα κατάφεραν τελικά. Κατατρόπωσαν τους Τούρκους και άφησαν κληρονομιά στα έθνη την προάσπιση της ελευθερίας και την καταπολέμηση της κάθε είδους δουλείας.
Και η εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για το Ελληνικό Έθνος. Ας ακούσουμε τι έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον λόγο του στην Πνύκα, στις 7 Οκτωβρίου του έτους 1838: «Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ότι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος τον σταυρό του έκαμε» (Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σελίδα 12). Οι αγωνιστές του 1821 είχαν πρωτίστως πίστη στον Ιησού Χριστό και γι’ αυτό κατάφεραν να απαλλαγούν από την σκλαβιά. Έλεγε πάλι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας, και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος» (Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σελίδα 14).
Και σήμερα η Ευρώπη κυριαρχείται από στοιχεία απολυταρχισμού. Κλείνει τα σύνορα σε ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί από πολέμους, που στην πλειοψηφία τους κατευθύνονται από την Δύση, και τους αφήνουν να εγκλωβισθούν σε μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται και σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ίσως είναι και ένα καλομελετημένο σχέδιο από τις σκοτεινές δυνάμεις σε συνεργασία με ντόπιους απάτριδες πολιτικούς, προκειμένου να ισλαμοποιηθεί η Ελληνική κοινωνία. Εμείς ως απόγονοι των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και σε εγρήγορση, προκειμένου να διαφυλάξουμε την Πίστη μας και την Πατρίδα μας. Παράλληλα, ως Χριστιανοί που είμαστε, οφείλουμε να κρατάμε ισορροπίες, χωρίς να διακατεχόμαστε από ρατσιστικές ιδέες και υπερβολές.
Αγαπητοί μου φίλοι, αυτή η εγρήγορση ως ενότητα πίστης και πνεύματος θα είναι ο αποτελεσματικώτερος τρόπος αξιοποίησης του παγκόσμιου υπομνήματος του Εικοσιένα. Το Γένος μας ανέδειξε μέσα από την κοιτίδα του προσωπικότητες με πνευματικότητα και ηρωϊκό ήθος, των οποίων η θυσία και η ανδρεία επέβησαν παγκόσμια υποδείγματα και συγκροτούν την χρυσή και την τίμια αλυσίδα σε αδιάσπαστη συνοχή μέχρι σήμερα για το Έθνος μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί εχθροί της Πίστης και της Πατρίδας μας, οι οποίοι με κάθε τρόπο πολεμούν αυτά τα δύο ιδανικά. Όμως δεν θα τα καταφέρουν να τα εξαφανίσουν. Και αυτό θα γίνει, αν εμείς ζητήσουμε την βοήθεια του Θεού και αγωνισθούμε εναντίον όσων πολεμούν την Πίστη και την Πατρίδα μας. Οφείλουμε ως Έλληνες να αντιδράσουμε και να συνεχίσουμε το έργο των αγωνιστών του Εικοσιένα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου