Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

« ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ” (1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ), 28.03.2016 »

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», στο Αίγιο, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της επιμόρφωσης των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,  η πρώτη συνάντηση  του Σεμιναρίου με θέμα «Ζητήματα λατρείας και λειτουργικής αγωγής».
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος,  αφού πρώτα αναφέρθηκε στους στόχους και το περιεχόμενο  του προγράμματος, παρουσίασε το ιστορικό  πλαίσιο της Ορθόδοξης Λατρείας. 


Μεταξύ άλλων μίλησε για την ιστορική διαδρομή διαμόρφωσης των λατρευτικών και ιδιαιτέρως  των λειτουργικών τύπων και κειμένων από τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας έως την οριστική τελική μορφή τους. 
Αναφέρθηκε στο ασματικό και μοναχικό τυπικό και την στουδιτική μεταρρύθμιση, και ολοκλήρωσε την εισήγησή του με αναφορά  στα ερμηνευτικά  κείμενα του αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης και του ιερού Καβάσιλα.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης.


Υπογραμμίζεται ότι το Σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία  με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μετέχουν 57 ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου