Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

« ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Στη σημερινή Αποστολική περικοπή, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος μιλάει για την κατάσταση της εποχής του. Το Αποστολικό κήρυγμα συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, εφόσον ζητούσε αλλαγή των ηθών και των εθίμων των ανθρώπων με το πνεύμα καθαρότητας του Ευαγγελίου. Γράφει χαρακτηριστικά: «ότι θέατρον εγενήθημεν τω κόσμω, και αγγέλοις και ανθρώποις» (Α΄ ΚΟΡ. 4, 9). Η νέα διδαχή φάνηκε σε πολλούς παράδοξη. Πράγματι το Αποστολικό κήρυγμα απέβη γιγάντιο θέαμα στον τότε γνωστό κόσμο. Εξαιτίας του δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός και μία έντονη συγκίνηση. Οι Απόστολοι έσπειραν νέες αρχές και ανέλαβαν την οικοδομή ενός νέου  πνευματικού και ανθρωπιστικού πολιτισμού. Βέβαια το κατεστημένο δεν αλλάζει εύκολα και γι’ αυτό η αντίδραση υπήρξε ισχυρή. Κάθε αλλαγή είτε προς το καλό, είτε προς το κακό, προκαλεί αντιδράσεις.
Θαυμάζουμε τους Αποστόλους όχι μόνο ως εργάτες και οικοδόμους ενός νέου υπέροχου πολιτισμού, αλλά και για την αδάμαστη αντοχή τους μπροστά σε τεράστια εμπόδια. Οι περισσότεροι ήσαν ολιγογράμματοι, αλλά μεταμορφώθηκαν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον αναγεννά και του παρέχει τη δύναμη να προχωρήσει σε έργα πνευματικού δυναμισμού. «Στην Ορθοδοξία το Άγιο Πνεύμα συνδέει τον Θεό με τον κόσμο. Μέσω Αυτού εξέρχεται η Αγία Τριάδα στον κόσμο», παρατηρεί η Τατιάνα Γκορίτσεβα. (Η τρέλλα να είσαι Χριστιανός, σελίδα 40). Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί όλο το θεσμό της Εκκλησίας. Σε καμία άλλη Χριστιανική ομολογία δεν υπάρχουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ας μας παρουσιάσουν οι Προτεστάντες χαρισματούχους ανθρώπους σαν τους γέροντες της Ορθοδοξίας.
Οι Απόστολοι αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της Εκκλησίας, με ακρογωνιαίο λίθο, τον Ιησού Χριστό. Κατέδειξαν με την αγία ζωή τους και με τη δύναμη του κηρύγματός τους ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι μία θεωρία, μία ηθικολογία ή ένα φιλοσοφικό σύστημα, αλλά φως πνευματικό που φωτίζει τις ανθρώπινες συνειδήσεις και οδηγεί σε μία ζωή υψηλής ποιότητας. Το Ευαγγέλιο οδηγεί τους ανθρώπους σε μία αγάπη, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς ιδιοτέλειες. Οδηγεί τους ανθρώπους σε μία ανυπόκριτη και άδολη αγάπη. Η διδασκαλία του Ευαγγελίου είναι θεόπνευστη και εξέρχεται από το πανάγιο στόμα του Ιδίου του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Το Ευαγγέλιο πρέπει να μας καθοδηγεί στην καθημερινή μας ζωή. Πρέπει να γίνει ο πνευματικός φάρος της επίγειας ζωής μας. Μόνο έτσι θα πορευόμαστε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού.
Όταν δεχθούμε το Ευαγγέλιο ως τρόπο ζωής, τότε κι εμείς αναμορφωμένοι με την Ευαγγελική διδαχή συντελούμε με τα καλά μας έργα και στην αναμόρφωση των πραγμάτων του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Είναι μέσα στους νόμους και στους κανόνες της ζωής, οι τίμιοι, οι ενάρετοι, οι δίκαιοι, αυτοί που ακολουθούν τις επιταγές της καθαρής συνείδησης, να αντιμετωπίζουν ειρωνείες, αντιδράσεις, ακόμη και διωγμούς, από τους ανθρώπους του πνευματικού σκότους και της ανομίας. Οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν την Εκκλησία του Χριστού, πολλές φορές κάνουν δύσκολη και ανυπόφορη τη ζωή των ευσεβών ανθρώπων. Είναι μία κατάσταση που υποκινείται και από τον διάβολο, για να λυγίσει τους αγωνιστές της πίστης. Όμως υπάρχουν και στη σημερινή εποχή  οι τίμιοι, οι καθαροί στη συνείδηση και στη σκέψη, που αντιστέκονται.
Ο Απόστολος Παύλος χωρίς δισταγμούς αναφέρεται στις ποικίλες δυσκολίες του Αποστολικού έργου και στη γενναιότητα της πίστης. Μιας γενναίας πίστης που κατήγαγε μοναδικό θρίαμβο στην ανθρώπινη ιστορία. Κι εμείς, οι σημερινοί Χριστιανοί, δεν θα πρέπει να δειλιούμε μπροστά σε ανθρώπους που κυριαρχούνται από άνομες διαθέσεις και που από ένα κομπλεξισμό επιχειρούν να ειρωνευθούν τη ζωή της συνέπειας προς τις ηθικές αρχές. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή το ηθικό και το φυσιολογικό παρουσιάζονται σαν ανώμαλες καταστάσεις και οι ανώμαλες καταστάσεις σαν ομαλές. Ο σημερινός άνθρωπος έχει παραφρονήσει. Και έχει γίνει αυτό γιατί έχει απομακρυνθεί από τον Θεό. Ο άνθρωπος που ζει μακριά από τον Θεό δεν μπορεί να φωτισθεί. Συνεχώς σκοτίζεται και πράττει διάφορες ανοησίες. Κάνει πράξεις που τον απομακρύνουν από την αιώνια σωτηρία.
Αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος μας καλεί να τον μιμηθούμε. «Παρακαλώ ουν υμάς, μιμηταί μου γίνεσθε» (Α΄ ΚΟΡ. 4, 16). Και σήμερα η ανθρωπότητα, μέσα σε μία φοβερή σύγχυση ιδεών και πραγμάτων, πεινά και διψά για δικαιοσύνη, για αποκατάσταση των ηθικών αρχών στη ζωή, για αγάπη και αδελφοσύνη. Εμείς με την αγία ζωή μας, με το λόγο μας, ας προβάλλουμε παντού το φως της Ευαγγελικής διδαχής. Συμφέρον όλων είναι να κορεσθεί η πείνα και η δίψα για υψηλά ιδανικά, που καθιστούν τη ζωή απελευθερωμένη από τις σύγχρονες κοινωνικές και ψυχολογικές δουλείες. Με τον τρόπο αυτό η ζωή πλημμυρίζεται από σκιρτήματα χαράς, ενθουσιασμού και απέραντης αισιοδοξίας. Μόνο ζώντας γνήσια τη Χριστιανική ζωή μπορούμε να μεταδώσουμε την πίστη μας και σε άλλους ανθρώπους. Σε αντίθετη περίπτωση απομακρύνουμε τους ανθρώπους από την πίστη.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου