Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

« Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »

Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, την Κοίμηση και Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα πρόσκαιρα και γήϊνα στα επουράνια. Πολλές είναι οι εορτές που έχουν καθιερωθεί προς τιμή της Παναγίας, αλλά η εορτή της Κοίμησής της έχει λάβει ξεχωριστή θέση στο Ορθόδοξο πλήρωμα. Σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο εορτάζεται σήμερα μεγαλοπρεπώς η εορτή της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας. Στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας την εορτάζουμε με κάθε τιμή και σεβασμό. Πολλά είναι τα Προσκυνήματα και μεγαλοπρεπείς οι εορτασμοί στην πατρίδα μας. Της εορτής προηγείται δεκαπενθήμερη νηστεία, που τηρείται από την πλειοψηφία των πιστών και συντελεί στην πνευματική προετοιμασία. «Αι γενεαί πάσαι μακαρίζουσι», κατά τον Υμνωδό, τη μόνη Θεοτόκο. Η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας και σε Αυτήν οφείλουμε να προστρέχουμε στις δυσκολίες μας.
«Κεχαριτωμένη», «ευλογημένη» και «Μητέρα του Θεού» ονόμασε ο Άγγελος την μικρή κόρη της Ναζαρέτ, την Μαρία. Είναι ο αντιπροσωπευτικός τύπος της ανθρωπότητας στο θείκό έργο της απολύτρωσης. Η Παναγία, άνθρωπος εξ ανθρώπων, αξιωθείσα υπό της Θείας Χάριτος να γίνει Μητέρα του Θεού, δεν θα παύσει ποτέ να συγκινεί την ανθρώπινη ψυχή και να δέχεται την αναφορά των ανθρωπίνων πόθων και ελπίδων. Είναι η Μεσίτρια προς τον Θεό υπέρ των συνανθρώπων της. Κατά τη δεκαπενθήμερη νηστεία ψάλλονται οι Παρακλήσεις ως αναφορά των χειμαζομένων προς Αυτήν. Ο Υμνωδός της Εκκλησίας μας την θεωρεί «γέφυραν μετάγουσαν τους εκ γης προς ουρανόν. Πύργον ασάλευτον της Εκκλησίας. Πρέσβειραν του κόσμου. Ελπίδα και προστασία των πιστών». Η Παναγία είναι η μόνη ελπίδα και παρηγοριά μας.
Η Παναγία ως ιστορικό πρόσωπο δοκίμασε την ανθρώπινη χαρά και την ανθρώπινη πικρία. Η καρδιά της πλημμυρισμένη από αισθήματα αγιότητας, δοκίμασε τη γοητεία των παλμών της υπέρτατης ανθρώπινης ευτυχίας. Γέννησε τον Ίδιο τον Θεό, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Εκτός όμως της υπέρτατης αυτής ευτυχίας βίωσε και μεγάλη θλίψη. Αντίκρυσε τον Υιό της πάνω στο ξύλο της ατίμωσης χωρίς πνοή και Τον είδε να εξαφανίζεται στο βάθος του σκοτεινού Του τάφου. Η μητρική της καρδιά δοκιμάσθηκε πολύ σκληρά. Από τον τόπο του μαρτυρίου, με σφιγμένη τη μητρική της καρδιά, επέστρεψε σύντριμμα στο σπίτι του Ιωάννη. Και εκεί κατέφυγε στην προσφιλή της προσευχή, για να βαλσαμώσει τον πόνο της. Αλλά δεν άργησε να συντελεσθεί το θαύμα των θαυμάτων. Από τον σκοτεινό και σφραγισμένο τάφο ανέβλυσε η πηγή της ζωής. Ο Υιός της ανέστη.
Ως πρόσωπο λοιπόν η Παναγία κατέχει θέση κοντά στον κόσμο και κοντά στον Θεό. Είναι ο πρώτος άγιος που τόσο τιμήθηκε από τον Θεό, ώστε να γίνει το μέσο, με το οποίο παρασχέθηκε η χάρη και η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Κατά τη σημερινή ημέρα με συγκίνηση τιμάμε την μνήμη της. Είναι για όλους μας υπέροχο παράδειγμα μίμησης. Ας εμπνευσθούμε από την καρτερικότητά της, με την οποία υπέμεινε τον θάνατο του Υιού της. Όλοι οι άνθρωποι δοκιμάζουμε δυσκολίες, αντιξοότητες και πόνο στην πορεία της ζωής μας. Εκείνη με πόση πίστη και ευλάβεια υπέμεινε τον δικό της πόνο. Έτσι κι εμείς ας μην λυγίζουμε μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, όσο μεγάλες κι αν είναι. Πάντοτε να ζητάμε την ενίσχυση και την ανακούφιση στην προσευχή, στη συνομιλία με τον Δημιουργό μας. Και τότε να είμαστε σίγουροι πως θα παίρνουμε την απάντηση και την παρηγοριά από τον Θεό.
Ιδιαίτερα σήμερα ας συγκινηθούμε από την αγιότητα του βίου της. Η αρετή είναι υπέρτατο ιδεώδες της ζωής σε όλες τις εποχές. Η Παναγία πρέπει να αποτελεί ιδεώδες πρότυπο του γυναικείου φύλου και όχι τα διάφορα πρότυπα που προβάλλονται στη σημερινή εποχή, τα οποία είναι αμφιβόλου ηθικής. Οι νέες κοπέλες να μιμηθούν την καθαρότητα και την αγνότητα της ζωής της, οι δε μητέρες την αφοσίωση και τη θυσία για την ανατροφή του Υιού της. Ο σπουδαιότερος προορισμός της κάθε μητέρας είναι η καλή, η Χριστιανική ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Ας κλείσουν οι γυναίκες τα αυτιά τους στις σύγχρονες σειρήνες των διαφόρων φεμινιστικών ιδεών, που οδηγούν στην υποδούλωση στα πάθη, στον ευτελισμό της προσωπικότητας, στην υποβάθμιση της προσωπικότητας της γυναίκας με την προβολή σεξιστικών διαφημίσεων. Ας στρέψουν οι σημερινές γυναίκες το βλέμμα τους προς την Παναγία.
Αγαπητοί μου φίλοι, η σημερινή λαμπρή ημέρα, που έχει χαρακτηρισθεί και ως το Πάσχα του Καλοκαιριού, υπενθυμίζει την Μετάσταση της Μητέρας του Χριστού από τα επίγεια στους κόλπους του Υιού της. Εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί ας απευθύνουμε με ευλάβεια θερμή προσευχή να μεσιτεύει προς τον Υιό της να μας ενισχύει στην πορεία της Χριστιανικής μας ζωής προς τα ενάρετα και τα αγαθά. Ας προσευχηθούμε προς την Παναγία μας για τα διάφορα προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά και άλλα προβλήματα, που μας ταλαιπωρούν στην καθημερινή μας ζωή. Ας προσευχηθούμε προς την Παναγία για να βοηθήσει την Ορθόδοξη Ελλάδα μας από όσους θέλουν να την αφανίσουν, είτε είναι Έλληνες είτε ξένοι. Να είμαστε σίγουροι, ότι η προσευχή μας δεν θα πάει χαμένη. Η Παναγία είναι η κλίμακα που ενώνει τον Ουρανό με τη γη.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου