Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΣΤ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος περιγράφει με εντυπωσιακές αντιθέσεις και ζωηρές εικόνες το κοπιώδες αλλά και ευλογημένο έργο της διακονίας του Ευαγγελίου. «Συνεργάτες του Θεού καθώς είμαστε, λέει ο Παύλος, σας παρακαλούμε να μην αφήσετε να πάει χαμένη η χάρη του Θεού που δεχθήκατε» (Β΄ ΚΟΡ. 6, 1). Ο Θεός δεν θα στέλνει πάντοτε αντιπροσώπους Του να μας παρακαλούν. Διότι λέει ο Κύριος στην Αγία Γραφή: «Στον καιρό της χάρης σε άκουσα, και την ημέρα της σωτηρίας σε βοήθησα. Να, τώρα είναι ο καιρός της χάρης, τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας» (Β΄ ΚΟΡ. 6, 2). Ο πάνσοφος Κύριος γνωρίζει πότε είναι ο κατάλληλος καιρός, για να δεχθεί ο άνθρωπος την χάρη και το έλεός Του που εκχύνει πλουσιοπάροχα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο από τον άνθρωπο εξαρτάται αν θα ανταποκριθεί στην αγάπη του Θεού και θα αξιοποιήσει τις θείες δωρεές.
Πολλές ευκαιρίες δίνει και σε εμάς ο Θεός, προκειμένου να μετανοήσουμε. Το Ευαγγέλιο που ακούμε στην Εκκλησία, το κήρυγμα, μία ομιλία, το Χριστιανικό βιβλίο ή το περιοδικό που θα διαβάσουμε, η συμβουλή που θα δεχθούμε από έναν πνευματικό άνθρωπο δεν είναι τυχαία γεγονότα στη ζωή μας. Είναι μηνύματα που στέλνονται από τον ουρανό για να μας αφυπνίσουν και να μας οδηγήσουν στη μετάνοια. Ας βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αντιλαμβανόμαστε τις κλήσεις του Θεού. Γιατί έτσι δεν θα πέφτουν στο κενό. Δεν μπορούμε να μένουμε ασυγκίνητοι μπροστά στην αγάπη του Θεού, που έστειλε τον Μονογενή Του Υιό για να θυσιασθεί για τη δική μας σωτηρία. Δεν μπορούμε να μένουμε ασυγκίνητοι μπροστά στους διακόνους του Ευαγγελίου, οι οποίοι υποβάλλονται σε κόπους και θυσίες για τη δική μας σωτηρία. Οφείλουμε με φιλότιμο να ανταποκρινόμαστε στις θυσίες αυτές.
Και στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος παρουσιάζει αυτό ακριβώς το κοπιώδες Αποστολικό έργο. «Κανένα πρόσκομμα δεν φέρνουμε σε κανένα, για να μη δυσφημηθεί το έργο μας. Αντίθετα, με κάθε τρόπο συστήνουμε τον εαυτό μας ως υπηρέτες του Θεού: με τη μεγάλη υπομονή μας, με τις θλίψεις, με τις δυσχέρειες, τις στενοχώριες, τις κακοποιήσεις, τις φυλακίσεις, τις εναντίον μας εξεγέρσεις, τις ταλαιπωρίες, τις αγρύπνιες, την πείνα» (Β΄ ΚΟΡ. 6, 3-5). Και συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος: «Συστήνουμε τον εαυτό μας με την εντιμότητα, τη γνώση της αλήθειας, την ανεκτικότητα, την καλωσύνη, τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, την ανυπόκριτη αγάπη, με το κήρυγμα για την αλήθεια, με τη δύναμη του Θεού, με τα όπλα της σωτηρίας, τα επιθετικά και τα αμυντικά» (Β΄ ΚΟΡ. 6, 6-7). Και αφού μας παρουσιάζει ο Παύλος σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι Απόστολοι, συνεχίζει και με άλλα.
Λέει πιο κάτω: «Δοκιμάζουμε δόξα και ατίμωση, δυσφήμηση και έπαινο. Μας θεωρούν λαοπλάνους, και όμως λέμε την αλήθεια· μας αγνοούν και όμως γινόμαστε γνωστοί· φθάνουμε στον θάνατο, και να που ζούμε· μας βασανίζουν, αλλά δεν πεθαίνουμε· μας προξενούν στενοχώριες κι όμως πάντοτε χαιρόμαστε· είμαστε φτωχοί, κάνουμε όμως πολλούς να πλουτίσουν· τίποτα δεν έχουμε και τα πάντα κατέχουμε» (Β΄ ΚΟΡ. 6, 8-10). Πραγματικά η περιγραφή του Αποστολικού έργου, από τον Απόστολο Παύλο, είναι εξαιρετική. Είναι απόσταγμα εμπειρίας του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών. Και είναι ολοφάνερη η γνησιότητα αυτού του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται από αγνότητα, ανιδιοτέλεια και θυσιαστική αγάπη. Έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και οι σημερινοί Χριστιανοί. Η ζωή μας να είναι αγνή, ανιδιοτελής και γεμάτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Πάνω όμως από όλα αυτά, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ένα σπουδαίο στοιχείο που αξίζει να υπογραμμίσουμε: την υπομονή. Η υπομονή είναι μία σπουδαία αρετή, η οποία μας οδηγεί σε πνευματικές καταστάσεις που ούτε είχαμε φαντασθεί. Αν άγιοι άνθρωποι του Θεού, όπως ο Απόστολος Παύλος, υπέφεραν τόσο πολύ και αντιμετώπισαν τέτοιες μεγάλες δυσκολίες, ας μη διαμαρτυρόμαστε κι εμείς, όταν συναντάμε μικρές ή μεγάλες δοκιμασίες. Η υπομονή που θα δείξουμε σε αυτές, θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είμαστε πιστοί και αφοσιωμένοι δούλοι του Θεού, έτοιμοι να δεχθούμε ό,τι επιτρέπει ο Θεός, με τη βεβαιότητα ότι αποσκοπεί στην αιώνια σωτηρία μας. Όπου επικρατεί ανυπομονησία, εκεί δεν κατοικεί ο Θεός. Ο Θεός κατοικεί στους υπομονετικούς και ειρηνικούς ανθρώπους. Ο υπομονετικός άνθρωπος είναι πολύ συμπαθής στον Θεό.
Αγαπητοί μου φίλοι, στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος μίλησε εκ μέρους των υπολοίπων Αποστόλων. Μίλησε με ειλικρίνεια στους Κορινθίους και άνοιξε διάπλατα την καρδιά του. Μας παρουσίασε τις δυσκολίες που είχαν στο Αποστολικό τους έργο. Από αυτές τις δυσκολίες μπορούμε να ωφεληθούμε κι εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί και να αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Χριστιανική ζωή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται αγώνας πολύς και μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουμε στο στόχο μας. Και ποιος είναι ο στόχος μας; Είναι η ένωσή μας με τον Ιησού Χριστό, προκειμένου να ζούμε μαζί Του στην αιωνιότητα. Δεν πρέπει ο Χριστιανός να αποκλείσει την επίγεια ζωή, όμως δεν είναι σωστό να προσκολλάται σε αυτή. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι το να εισέλθουμε στην Βασιλεία των Ουρανών.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου