Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

« ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ; »


Πολλοί αναρωτιούνται αν σήμερα είναι ημέρα του αγίου Βαλεντίνου για εμάς τους Ορθοδόξους και σκέφτονται αν πρέπει να τιμήσουν τον άγιο των ερωτευμένων. 
Καταρχάς θα θέλαμε να πούμε πως στο συναξάρι της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι μόνοι άγιοι Βαλεντίνοι που υπάρχουν είναι αυτός που εορτάζει με τον άγιο Μαβριανό στις 27 Οκτωβρίου εκάστου έτους και ο Άγιος Ουαλεντίνος (Βαλεντίνος;) ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Τέρνι που εορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τον Βαλεντίνο προστάτη των ερωτευμένων που κάποιοι θεωρούν πως εορτάζει σήμερα.
Το 1994, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.
Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο άγιος Βαλεντίνος δεν αναφέρεται στο συναξάρι μας διότι την αρχαία εποχή που συντάσσονταν οι αγιολογικοί κατάλογοι, τα συναξάρια και τα μαρτυρολόγια είχαν καθαρά τοπικό χαρακτήρα και η φήμη ενός αγίου δεν σήμαινε πως εκτεινόταν σε όλη την Εκκλησία. Μάλιστα λένε πως ο άγιος Δημήτριος που είναι πασίγνωστος σε όλη την Ανατολική Εκκλησία, στη Δύση δεν τιμάται καθόλου και νομίζουν πως αυτό είναι επιχείρημα λες και έχουμε κοινό εορτολόγιο με τους παπικούς!!!
Το μόνο που θα πούμε είναι πως η κάθε τοπική εκκλησία έχει δικαίωμα να ανακηρύσσει ή να κατασκευάζει όσους αγίους επιθυμεί, όμως τον τελευταίο λόγο έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Πρώτο στον θεσμό της Πενταρχίας.
Τα παραπάνω είναι νομίζουμε αρκετά για να κλείσει το θέμα της ύπαρξης αγίου Βαλεντίνου-προστάτη των ερωτευμένων στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ας πάμε τώρα στην δυτική «εκκλησία».  
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.
Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Θα τελειώσουμε λέγοντας πως η εκκλησία μας τιμά τον γάμο και την συζυγική αγάπη και όχι τον έρωτα που σήμερα υπάρχει σε μια σχέση και την επόμενη ημέρα αναζητείται…
Ως Χριστιανοί είμαστε ερωτευμένοι με τον Σωτήρα Χριστό και ο έρωτας αυτός είναι πάνω από όλους τους έρωτες της γης και των τρυκ που ανακάλυψαν κάποιοι για να γεμίζουν τα ταμεία τους. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η σημερινή ημέρα δεν είναι μια καλή ευκαιρία όχι φυσικά για να τιμήσουμε τον Βαλεντίνο αλλά για να θυμηθούμε, αν το έχουμε ξεχάσει, πως το έτερόν μας ήμισυ είναι σαρξ εκ της σαρκός μας και τους αξίζει κάθε σεβασμός και κάθε τιμή 365 μέρες το χρόνο.

www.orthodoxia.online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου