Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

« Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »


Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζει σήμερα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου ανήκει στις Θεομητορικές εορτές, οι οποίες συνδέονται και εξαρτώνται από τον κύκλο των Δεσποτικών εορτών. Και αυτό γίνεται γιατί το μυστήριο της Θεοτόκου νοείται πάντοτε σε σχέση με το μυστήριο της Θείας Οικονομίας. Όπως παρατηρεί ο πατήρ Μιχαήλ Καρδαμάκης: «Η Θεοτόκος είναι η Παναγία, όχι με κάποια ηθικιστική έννοια, αλλά με την έννοια της υπακοής της να διακονήσει το θαύμα της σωτηρίας ή νέας δημιουργίας του κόσμου» (Ορθόδοξη Πνευματικότητα, σελίδα 207). Η Θεοτόκος κατέχει κεντρική θέση στην οικονομία της σωτηρίας. Ο δημιουργός Λόγος του Θεού, μέσω της Θεοτόκου ενώθηκε με τη φύση της ανθρωπότητας. Ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς θεοί κατά χάριν.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν λατρεύει τον Χριστό χωρίς να επικαλεσθεί ταυτόχρονα και την Παναγία Μητέρα Του, την Θεοτόκο και Αειπάρθενο Μαρία. Το μυστήριο της Θεοτόκου είναι μυστήριο καθαρά λειτουργικό. Είναι μυστήριο που εξιχνιάζεται και βιώνεται μέσα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Για τους Ορθοδόξους, το μυστήριο που διακονεί η Θεοτόκος είναι γεγονός «υπέρ λόγον και έννοιαν», γεγονός δοξολογικό και ευχαριστιακό, που η Εκκλησία διαφυλάσσει στη λειτουργική μνήμη και σιωπή της. Η Θεοτόκος με την επίγεια ζωή της υπηρετεί τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Γίνεται επίσης το ευχαριστιακό  ανάμεσα στον Θεό και στους ανθρώπους. Με την Ενανθρώπηση του Χριστού, οι άνθρωποι πλέον συμφιλιώνονται με τον Θεό. Αρκεί βέβαια κι εμείς να ανταποκριθούμε στη συμφιλίωση αυτή.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τοποθετεί την Παναγία στη θέση που πρέπει. Ούτε την υπερτιμά όπως οι αιρετικοί Παπικοί, ούτε την υποτιμά όπως οι αιρετικοί Προτεστάντες. Οι Προτεστάντες αρνούμενοι την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας μας έφθασαν στο σημείο να καταργήσουν οτιδήποτε η Εκκλησία διατηρούσε με σεβασμό ως σωτηριώδη διδασκαλία της. Κατά συνέπεια κατάργησαν και κάθε τιμή προς τους Αγίους και φυσικά προς την Παναγία. Για την Παναγία οι διάφορες Προτεσταντικές παραφυάδες εκφράζονται με διάφορους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Την υποβιβάζουν με την αιρετική τους διδασκαλία. Αντίθετα οι αιρετικοί Παπικοί, με τους οποίους συμπροσεύχονται και κάποιοι εκ των Ορθοδόξων Χριστιανών, νοθεύοντας την Ιερή Παράδοση έφθασαν σε υπερβολές και ακρότητες υπερυψώνοντας και υπερτιμώντας το πρόσωπό της. Σε πολλές περιπτώσεις η υπερβολική τιμή φθάνει στα όρια της λατρείας της Θεοτόκουˑ είναι η λεγόμενη «μαριολατρεία».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Παναγία ως Μητέρα του Θεού. Δεν λατρεύουμε την Παναγία, αλλά την τιμάμε, όπως φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται και με τους Αγίους της Εκκλησίας μας. λατρεύουμε μόνο τον Τριαδικό Θεό. Λατρεύουμε μόνο τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Η Θεοτόκος βρίσκεται στην καρδιά της Ορθόδοξης λατρείας γιατί ακριβώς είναι Θεοτόκος, Μητέρα του Θεού, Μητέρα που γέννησε τον Θεάνθρωπο Χριστό, που έδωσε τον εαυτό της για να γίνει η σάρκα και το σκήνωμα του Θεού Λόγου κι έτσι οι άνθρωποι να δεχθούν στο πρόσωπό της τον Δημιουργό και Σωτήρα τους. Η Παναγία είναι η ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες. Αυτήν οφείλουν να έχουν ως πρότυπο οι γυναίκες και όχι διάφορες φεμινιστικές καρικατούρες γυναικών. Οι γυναίκες μπορούν να πάρουν από την Παναγία την ταπείνωση, τη σεμνότητα, την αγνότητα, την καθαρότητα του βίου της και γενικά την αγία ζωή της.
Όπως πολύ όμορφα μας διδάσκει και πάλι ο πατήρ Μιχαήλ Καρδαμάκης: «Οι λειτουργικές Ακολουθίες, που συνοδεύουν και πλαισιώνουν τον κύκλο των θεομητορικών εορτών, όλη η ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και πάνω απ’ όλα η ορθόδοξη ευσέβεια, μαρτυρούν για την εξαίρετη θέση της Θεοτόκου στη μεταμορφωτική πορεία της Εκκλησίας και τη σημασία Της στη διαμόρφωση της πνευματικότητάς Της» (Ορθόδοξη Πνευματικότητα, σελίδα 209). Έχοντας ως πρότυπο την Παναγία στη ζωή μας, μπορούμε να κοιτάζουμε διαφορετικά την καθημερινότητά μας. Μπορούμε στην καθημερινή μας ζωή να αγωνιζόμαστε πνευματικά και να προσπαθούμε να μιμηθούμε τα χαρίσματα της Παναγίας μας. Μην βάζουμε άλλες προτεραιότητες στη ζωή μας και μην έχουμε πρότυπα που μας βλάπτουν πνευματικά και μας υποβιβάζουν σε μια ζωώδη κατάσταση.
Αγαπητοί μου φίλοι, η Θεοτόκος είναι η Μεσίτριά μας προς τον φιλάνθρωπο Χριστό. Ας προστρέξουμε κοντά της, προκειμένου να λάβουμε παρηγοριά, δύναμη και αγιότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που μας βασανίζουν στην καθημερινή μας ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερβούμε τα διάφορα πάθη που μας ταλαιπωρούν. Μην ακούμε τις σειρήνες του κόσμου, που μας αποπροσανατολίζουν από την πνευματική ζωή. Έλεγε ο αείμνηστος Φώτης Κόντογλου: «Σήμερα βρίσκει κανένας συχνά μπροστά του ανθρώπους που είναι τόσο κούφιοι από κάθε τι, που να απορεί, γιατί δεν πίστευε να υπάρχει στον κόσμο τόση ανοησία, τόση στενομυαλιά, τόση στενοκάρδια και μικρολογία» (Ευλογημένο Καταφύγιο, σελίδα 307). Ας προσπεράσουμε αυτούς τους ανθρώπους και ας προστρέξουμε κοντά στην γλυκιά μας Παναγιά.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου