Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

« ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


«Ίνα δια της υπομονής και της παρακλήσεως των γραφών την ελπίδα έχωμεν» (ΡΩΜ. 15, 4). Ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου φίλοι, πολλές φορές στις Επιστολές του χρησιμοποιεί αγιογραφικά χωρία, προκειμένου να διδάξει και να στηρίξει τις ψυχές των Χριστιανών. Ο ίδιος είχε σπουδάσει σε βάθος τις θεόπνευστες Γραφές και γνώριζε καλά την πολλαπλή ωφέλειά τους. Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μελέτη της Αγίας Γραφής μας μεταδίδει δύναμη και ελπίδα. Λέει ο Απόστολος Παύλος: «Να ξέρετε ότι όσα γράφηκαν στις Γραφές, έχουν γραφεί για να μας διδάσκουν. Έτσι, με την υπομονή και την ενθάρρυνση που δίνει η Γραφή, θα στηριχθεί η ελπίδα μας» (ΡΩΜ. 15, 4). Ας δούμε, λοιπόν, γιατί η Αγία Γραφή αποτελεί πηγή δύναμης και ελπίδας και πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη ζωή μας.
Είναι αλήθεια ότι πουθενά δεν μπορεί να ακούσει ή να διαβάσει κανείς πιο γλυκά και πιο ενισχυτικά και παρηγορητικά λόγια από αυτά της Αγίας Γραφής. Όποιος διαβάζει την Αγία Γραφή μπορεί να κατανοήσει αυτά που προαναφέραμε. Δεν νοείται Χριστιανός που να μην διαβάζει την Αγία Γραφή. Από πού θα στηριχθούμε, αν δεν στηρίξουμε την ελπίδα μας στη διδασκαλία του Χριστού; Τα λόγια της Αγίας Γραφής είναι γλυκά για εκείνον που τα μελετά με προσοχή. «Ως γλυκέα τω λάρυγγί μου τα λόγια σου, υπέρ μέλι τω στόματί μου» (ΨΑΛΜ. 118, 103), αναφωνεί ο ιερός Ψαλμωδός. Είναι πολύ ευχάριστο το να μελετά κάποιος τις θείες Γραφές. Το γνωρίζουμε αυτό και από την προσωπική μας πείρα. Όταν με ειλικρινή διάθεση σκύβουμε στα ιερά γράμματα, η ψυχή μας γλυκαίνεται. Αισθανόμαστε ότι μας μιλά ο Ίδιος ο Θεός. Λαμβάνουμε απαντήσεις για τα διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν.
Και είναι αλήθεια αυτό, δεν είναι κάποιος συναισθηματικός παρορμητισμός. Τα βιβλία της Αγίας Γραφής γράφηκαν βέβαια από ανθρώπινο χέρι και σε ανθρώπινη διάλεκτο, ωστόσο το Άγιο Πνεύμα ήταν αυτό που καθοδηγούσε τους ιερούς συγγραφείς για να μεταφέρουν τον λόγο του Θεού στους ανθρώπους. Όπως γράφει και ο Απόστολος Πέτρος στην Β΄ Επιστολή του: «υπό Πνεύματος Αγίου φερόμενοι ελάλησαν άγιοι Θεού άνθρωποι» (Β΄ ΠΕΤΡ. 1, 21). Έτσι εξηγείται γιατί οι λόγοι της Αγίας Γραφής μας στηρίζουν, μας εμπνέουν και μας αναπτερώνουν τις ελπίδες μας. Διότι είναι λόγοι του Αγίου Πνεύματος. Και είναι εξίσου σημαντικά και τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Η Αγία Γραφή, όπως είναι γνωστό, αποτελείται από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Δυστυχώς κάποιοι πολεμούν την Παλαιά Διαθήκη ως προερχόμενη από τους Εβραίους.
Κάποτε όμως έρχονται στη ζωή μας ώρες δύσκολες. Διάφορες δοκιμασίες μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν. Σύννεφα μαύρα σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα της ζωής μας: προβλήματα μέσα στην οικογένεια, στην εργασία, ένας πικρός λόγος, ένας χωρισμός, μία αρρώστια, ένας θάνατος. Αυτά και άλλα πολλά ενδέχεται να φέρουν ταραχή στην ψυχή μας και να μας παρασύρουν στη δίνη της απελπισίας. Στις δύσκολες αυτές ώρες ας ανοίγουμε το Ευαγγέλιο. Ο λόγος του Κυρίου σταλάζει βάλσαμο παρηγοριάς στην ταλαίπωρη ψυχή μας: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς» (ΜΑΤΘ. 11, 28). Ας μελετήσουμε και το Ψαλτήριο. Πόσο παρηγορητικά και ελπιδοφόρα είναι τα θεόπνευστα λόγια του Ψαλμωδού! Κάθε στίχος της Αγίας Γραφής είναι και ένα μήνυμα ουράνιο και θεϊκό.
Αυτό το άγιο Βιβλίο του Θεού είχε μαζί του ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ, όταν τον οδηγούσαν κατάδικο στα φοβερά κάτεργα. Ο εξόριστος συγγραφέας είχε το Βιβλίο του Θεού ως τον μόνο σύντροφο στην πικρή ζωή των καταναγκαστικών έργων. Γιατί αυτό το Βιβλίο είναι το μόνο που χαρίζει γαλήνη και γλυκιά ελπίδα στις δύσκολες ώρες του πόνου. Από πού αλλού να αντλούσε δύναμη ο Ντοστογιέφσκυ στη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής του; Από πού αλλού μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί; Ζούμε σε μία εποχή όπου κυριαρχεί σύγχυση και αναστάτωση. Τα γεγονότα, όπως μάλιστα παρουσιάζονται ή και διογκώνονται από τις ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα καταθλιπτική. Ας κλείσουμε τις τηλεοράσεις και ας ανοίξουμε την Αγία Γραφή, προκειμένου να αντλήσουμε χαρά, δύναμη, υπομονή και ελπίδα.
Αγαπητοί μου φίλοι, ας μην χάνουμε όμως το θάρρος και την ελπίδα μας. Ας μην περιορίζουμε τον ορίζοντα των προσδοκιών μας στα εφήμερα και παροδικά γεγονότα. Η Αγία Γραφή μας αποκαλύπτει μία άλλη πραγματικότητα. Ανοίγει παράθυρο στην αιωνιότητα και μας μεταδίδει τη φωνή του Θεού. Ας την μελετάμε, λοιπόν, καθημερινά με προσοχή και προσευχή και ο Θεός της υπομονής και της παράκλησης θα χαρίζει στην ψυχή μας πλούσια χάρη, υπομονή και ελπίδα. Μην βιασθούν κάποιοι να απορρίψουν τη συμβουλή αυτή. Τουλάχιστον ας δοκιμάσουν να μελετήσουν έστω λίγους στίχους καθημερινά από την Αγία Γραφή και θα δουν πόσο θα ωφεληθούν! Αυτό είναι μία πραγματικότητα και όχι κάτι το φανταστικό. Από σήμερα κιόλας ας αρχίσουμε να μελετάμε την Αγία Γραφή. Ας ξεκινήσουμε από την Καινή Διαθήκη. Θα αλλάξει η ζωή μας. Θα πάρουμε δύναμη και ελπίδα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου