Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

«ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ»


«Αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού» (ΤΙΤ. 3, 10). Με αφορμή την μνήμη των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία έχει για Αποστολικό ανάγνωσμα κατά τη σημερινή Κυριακή, απόσπασμα από την προς Τίτον επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Και αυτό το κάνει γιατί αναφέρεται στο θέμα των αιρετικών, το οποίο απασχόλησε την Σύνοδο αυτή. Η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Μαρκιανό και τη σύζυγό του, Αυγούστα Πουλχερία το 451 μ.Χ.  στην Χαλκηδόνα. Στην Σύνοδο αυτή συμμετείχαν 630 Επίσκοποι, οι οποίοι καταπολέμησαν την αίρεση του Μονοφυσιτισμού. Η αίρεση αυτή, με πρωτεργάτη τον αρχιμανδρίτη Ευτυχή, δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη. Αυτή την αιρετική διδασκαλία η Εκκλησία μας την καταδίκασε μέσω της Συνόδου αυτής.
Σήμερα κανονικά θα έπρεπε να μιλήσουμε για τους αιρετικούς που ταλαιπωρούν την Εκκλησία του Χριστού. Όμως δεν θα αναφερθούμε σε αυτούς, αλλά σε κάποιους πιστούς που βρίσκονται στον χώρο της Εκκλησίας και αντιλαμβάνονται την πίστη όπως αυτοί νομίζουν. Κατά κάποιο τρόπο βάζουν στην άκρη τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και εισάγουν δικές τους διδασκαλίες, χωρίς να ντρέπονται, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Γι’ αυτούς θα μιλήσουμε σήμερα. Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα σε κάποιον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, όπου συλλειτούργησα με κάποιον άλλο Ιερέα. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι οικοδεσπότες είχαν την ευγενή καλωσύνη να μας κεράσουν κάτι. Εκεί που καθήσαμε, λοιπόν, ήσαν δύο κυρίες, οι οποίες κατά τη συζήτηση είχαν περίεργες απόψεις πάνω στα θέματα της πίστης. Αντιλαμβάνονταν την Ορθοδοξία σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις.
Η πρώτη κυρία από τις δύο, είπε πως η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να μεταδίδει την Θεία Κοινωνία με άλλο τρόπο, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων ασθενειών. Και πρότεινε διάφορες λύσεις μεταξύ αυτών, να κοινωνάμε σαν τους Ρωμαιοκαθολικούς με όστια ή με μία οδοντογλυφίδα να μας δίνει ο Ιερέας την Θεία Κοινωνία. Τα άκουσα και ανατρίχιασα! Τέτοια λόγια ούτε από τους χειρότερους αιρετικούς δεν θα μπορούσαν να ακουσθούν. Στην αντίδρασή μου και στην παράθεση της διδασκαλίας της Εκκλησίας πάνω στο θέμα αυτό, η κυρία αυτή επέμενε στις δικές της απόψεις. Όποιος πηγαίνει να κοινωνήσει και σιχαίνεται τον προηγούμενο από αυτόν ή φοβάται να μην κωλύσει κάποια ασθένεια, καλύτερα να μην κοινωνήσει. Δεν πιστεύει πραγματικά στην λυτρωτική δύναμη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.
Η δεύτερη κυρία είπε πως μέσα στο Άγιο Ποτήριο δεν υπάρχει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και είναι συμβολικό το περιεχόμενο. Τραγικές καταστάσεις. Να λέει ένας Ορθόδοξος Χριστιανός, πως η Θεία Κοινωνία είναι συμβολική και δεν είναι ο Ίδιος ο Χριστός που κοινωνάμε! Τι να πει κανείς! Σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί η άγνοια και ο εγωϊσμός. Κάποιοι νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και στην ουσία βρίσκονται στο σκοτάδι. Είναι δυνατόν Ορθόδοξος Χριστιανός να πιστεύει τέτοια πράγματα; Και όμως αυτές οι κυρίες λίγο πριν είχαν εκκλησιασθεί, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα από τα τεκταινόμενα της Θείας Λειτουργίας. Δεν είναι στις προθέσεις μου να κατηγορήσω, αλλά να αφυπνίσω συνειδήσεις. Να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για όσα συμβαίνουν μέσα στην Εκκλησία και ιδιαίτερα για το μεγάλο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Την Θεία Κοινωνία την παρέδωσε ο Ίδιος ο Χριστός στους μαθητές Του, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Ας ακούσουμε τον Ευαγγελιστή Μάρκο να μας το διηγείται σε μετάφραση: «Κι ενώ έτρωγαν, πήρε ο Ιησούς το ψωμί, το ευλόγησε, το έκοψε κομμάτια και έδωσε στους μαθητές λέγοντας: “Λάβετε και φάγετε, αυτό είναι το Σώμα μου”. Ύστερα πήρε το ποτήρι, κι αφού είπε ευχαριστήρια προσευχή, τους το έδωσε, και ήπιαν απ’ αυτό όλοι. Και τους είπε: “Αυτό είναι το Αίμα, που επισφραγίζει τη νέα διαθήκη και χύνεται για χάρη όλων. Σας βεβαιώνω πως δεν θα ξαναπιώ από τον καρπό του αμπελιού ως την ημέρα εκείνη που θα το πίνω καινούργιο στην Βασιλεία του Θεού”» (ΜΑΡΚ. 14, 22-25). Στους μαθητές δεν τους είπε «σας παραδίδω το Σώμα και το Αίμα μου συμβολικά», αλλά τους είπε «πως αυτό είναι το Σώμα μου και το Αίμα μου». Και αυτά παραδόθηκαν φυσικά σε όλους τους Χριστιανούς όλων των εποχών.
Αγαπητοί μου φίλοι, δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι παραποιούν τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Αυτοί μοιάζουν με τον Ευτυχή, τον αρχηγό της αίρεσης του Μονοφυσιτισμού, ο οποίος βρισκόταν μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα ως αρχιμανδρίτης. Αν κάποιοι δεν πιστεύουν πως ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού είναι αιρετικοί και ας εκκλησιάζονται και κάθε ημέρα. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο κακό μέσα στην Εκκλησία. Σκανδαλίζουν τους αδύναμους στην πίστη. Αν δεν θέλουν να ακούσουν τις συμβουλές μας, ας τους απομονώσουμε για να μην βλάψουμε και τον εαυτό μας, μέχρι η Εκκλησία μας να αποφανθεί γι’ αυτούς. Δυστυχώς οι διάφορες αιρέσεις δεν βρίσκονται μόνο εκτός της Εκκλησίας αλλά και εντός. Είναι κρίμα να πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται μέσα σε αυτήν! Εύχομαι ο Θεός να φωτίζει όλους μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου