Κυριακή 9 Απριλίου 2017

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ »


Η σημερινή ημέρα, αγαπητοί μου φίλοι, Κυριακή των Βαΐων, έχει πανηγυρικό τόνο. Είναι η ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στην ουσία αποτελεί προάγγελο της Ανάστασης. Ήδη ο Κύριος προχωρεί σταθερά προς το εκούσιον Πάθος με σκοπό να φέρει τη συμφιλίωση, την καταλλαγή και την ειρήνη μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Αυτή την ειρήνη του Θεού υπόσχεται και εύχεται στους πιστούς Χριστιανούς ο Απόστολος Παύλος λέγοντας: «Και η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νουν φρουρήσει τας καρδίας υμών και τα νοήματα υμών εν Χριστώ Ιησού» (ΦΙΛ. 4, 7). Δηλαδή, «Και η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό» (ΦΙΛ. 4, 7). Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτή η ειρήνη του Θεού και πως μπορούμε να την αποκτήσουμε.
Η ειρήνη του Θεού, για την οποία μας μιλάει το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, δεν είναι κάτι το εξωτερικό και επιφανειακό. Ούτε επηρεάζεται από τις ευχάριστες ή τις δυσάρεστες καταστάσεις, που επικρατούν γύρω μας. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δωρεά της αγάπης του Θεού, για καρπό του Αγίου Πνεύματος, που χαρίζει στην ψυχή του ανθρώπου αληθινά γνήσιο βίωμα. Οι κυβερνήσεις συνάπτουν και υπογράφουν συνθήκες ειρήνης ως ανακωχή ύστερα από φοβερούς πολέμους, αλλά αυτές οι συμφωνίες αποδεικνύονται σαθρές. Η ειρήνη του Θεού είναι κάτι άλλο. Γι’ αυτό και στην προσωπική μας ζωή δεν μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη στην ψυχή, αν δεν βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε την ταραχή που δημιουργεί η αμαρτία. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη, αν δεν ξεπεράσουμε τον φόβο και την αγωνία από τις δοκιμασίες και τις θλίψεις που μας βασανίζουν.
Ο πιστός Χριστιανός που διατηρεί στην καρδιά του την ειρήνη του Θεού δεν ταράζεται ούτε ανησυχεί, οτιδήποτε θλιβερό και αν του συμβαίνει. Ακόμη και αν ζει μέσα σε πολέμους και αναστατώσεις, ακόμη και αν συνεργάζεται με σκληρούς ανθρώπους, ακόμη και αν τον πολιορκούν τα βάσανα και οι πειρασμοί, αυτός δεν τα χάνει και δεν απελπίζεται. Στρέφεται με πίστη και ελπίδα προς τον Χριστό από τον Οποίο αντλεί την ειρήνη στην ψυχή του. Ο Χριστός με το  Πάθος και την Ανάστασή Του έφερε τη συμφιλίωση μεταξύ Θεού και ανθρώπων και χάρισε στους πιστούς μαθητές Του την ειρήνη, την «υπερέχουσαν πάντα νουν» (ΦΙΛ. 4, 7), της οποίας την τελειότητα δεν μπορεί να νιώσει κανένας νους, είτε ανθρώπινος είτε αγγελικός. Η ειρήνη κάνει τον άνθρωπο γαλήνιο, ειρηνικό, ήρεμο. Με την ειρήνη ο οργανισμός του ανθρώπου λειτουργεί σωστά και δεν αρρωσταίνει.
Ο Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα, στο υπέροχο βιβλίο του «Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας», γράφει: «Πρέπει να πασχίσετε να έχετε ειρήνη στα σπιτικά σας. Η ειρήνη ξεκινά μέσα από τον καθένα μας. Όταν έχουμε μέσα μας ειρήνη, τη διαχέουμε τριγύρω μας στους άλλους. Μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολύ λίγες ταπεινές και μειλίχιες ψυχές πάνω στη γη. Είναι όμως και αληθινά ευλογημένες! Δεν πρόκειται να παρεξηγηθούν αν τις προσβάλεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Με όποιο τρόπο κι αν τους φερθείς, είναι ήσυχες και ειρηνικές και θλίβονται πραγματικά για σένα, που περνάς τέτοιο πνευματικό βάσανο. (Σελίδα 209). Πως όμως μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό το θεϊκό δώρο, την ειρήνη, που την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη μέσα στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε; Πως μπορούμε να εργασθούμε πνευματικά, προκειμένου να την αποκτήσουμε;
Ας υπογραμμίσουμε δύο μόνο πρακτικές συμβουλές που σημειώνει ο  Απόστολος Παύλος στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα. Πρώτον, να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, «μηδέν μεριμνάτε» (ΦΙΛ. 4, 6), μας λέει, δηλαδή μην κυριεύεσθε από αγωνιώδη φροντίδα για τίποτα, αλλά κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται να το αναθέτετε με εμπιστοσύνη στον Θεό. Και η δεύτερη συμβουλή για να έχουμε την ειρήνη του Θεού μέσα μας, είναι να ζούμε με εσωτερική καθαρότητα. «Όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά…ταύτα λογίζεσθε» (ΦΙΛ. 4, 8). Για  να έχετε την ειρήνη του Θεού, μας λέει, προσέξτε την εσωτερική κατάσταση της ψυχής σας. Μην αφήνετε ρυπαρούς λογισμούς να μολύνουν την ψυχή σας. Τρέξτε στο Μυστήριο της Εξομολόγησης, προκειμένου να καθαρισθείτε από τις αμαρτίες. Παράλληλα συγχωρείσθε αυτούς που σας στενοχώρησαν.
Αγαπητοί μου φίλοι, η ειρήνη του Θεού είναι πραγματικά ένα δώρο που προσφέρει ο Θεάνθρωπος Χριστός σε όσους πιστεύουν σε Αυτόν ως Σωτήρα και ζουν ενωμένοι μαζί Του μέσα στην Αγία Του Εκκλησία. Καθώς σε λίγες ημέρες θα προσκυνήσουμε τα άχραντα Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου, ας φροντίσουμε ώστε να συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες και τα Άγια Μυστήρια με αμόλυντα χείλη και ψυχές καθαρές. Ας αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε πνευματικά, προκειμένου  να καταπολεμήσουμε τα διάφορα πάθη που μας ταλαιπωρούν και μας βασανίζουν. Η περίοδος αυτή ενδείκνυται γι’ αυτήν την πνευματική προσπάθεια. Ας στρέψουμε δε το βλέμμα μας στον Εσταυρωμένο Κύριο και ας Τον παρακαλέσουμε να μας χαρίζει πάντοτε πλούσια την ειρήνη Του στις καρδιές μας. Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου