Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ »


«Απεκδυσάμενοι τον παλαιόν άνθρωπον συν ταις πράξεσιν αυτού και ενδυσάμενοι τον νέον» (ΚΟΛ. 3, 9-10). Δηλαδή, «αφού βγάλατε από πάνω σας τον παλιό αμαρτωλό εαυτό σας με τις συνήθειές του, τώρα πια έχετε ντυθεί τον καινούργιο άνθρωπο» (ΚΟΛ. 3, 9-10). Στη σημερινή Αποστολική περικοπή, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος μιλάει για δύο ανθρώπουςˑ ο ένας είναι «ο παλαιός» (ΚΟΛ. 3, 9) και ο άλλος είναι «ο νέος» (ΚΟΛ. 3, 10). Οι λέξεις αυτές φυσικά δεν έχουν σχέση με την ηλικία. Μπορεί να είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, και όμως να είναι νέος. Και πάλι μπορεί ένας να είναι νέος στην ηλικία, και όμως να είναι παλαιός. Ο παλαιός άνθρωπος στη δημοτική γλώσσα λέγεται παλιάνθρωπος. Άτιμο και παλιάνθρωπο δεν θέλει κανένας να τον ονομάσουν. Και ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος υπερασπίζει την τιμή του ονόματός του.
Ο «παλαιός άνθρωπος» (ΚΟΛ. 3, 9)  είναι κρυμμένος στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Ακόμη και αυτοί που είναι ευγενικοί και καλοί με τους συνανθρώπους τους, μέσα τους κρύβουν τον «παλαιόν άνθρωπον» (ΚΟΛ. 3, 9). Απ’ έξω ο άνθρωπος μπορεί να φαίνεται καλός, αλλά μέσα του κρύβεται η διαφθορά και η κακία. Και κάποιος για να δει αυτήν την εσωτερική του κατάσταση, θα πρέπει να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη του Ευαγγελίου. Όσοι δεν έχουν κάνει καθρέφτη τους το Ευαγγέλιο του Χριστού, πιστεύουν πως είναι καθαροί και άγιοι, κρίνοντας μάλιστα τους άλλους. Αντίθετα αυτοί που διαβάζουν το Ευαγγέλιο και βλέπουν σε ποιο ύψος αρετής θέλει ο Χριστός τον άνθρωπο, κατανοούν τις ελλείψεις τους και βλέπουν πόσο απέχουν από την αγιότητα. Συναισθάνονται την αμαρτωλότητά τους και ζητάνε από τον Θεό να τους απαλλάξει από τα πάθη τους.
Ο άνθρωπος δεν είναι όπως βγήκε από τα χέρια του Δημιουργού. Ο άνθρωπος τότε ήταν ένα έξοχο δημιούργημα. Κακία μέσα του δεν υπήρχε. Τα έβλεπε όλα με αθωότητα. Ήταν υγιής κατά πάντα. Και δεν θα πέθαινε ποτέ. Αλλά από δική του απροσεξία, μπήκε το πρώτο μικρόβιο, που η Αγία Γραφή το ονομάζει αμαρτία. Η αμαρτία λοιπόν έβγαλε τον άνθρωπο από τον Παράδεισο. Αυτή έφερε τον πόνο και τα δάκρυα στον κόσμο. Αυτή όπλισε και οπλίζει τους ανθρώπους με τα πιο φοβερά όπλα και σκοτώνονται μεταξύ τους. Αυτή άλλαξε τον άνθρωπο και κατέστρεψε την αγγελική του ομορφιά. Αυτόν τον πεπτωκότα άνθρωπο, της κακίας, της αθλιότητας και της διαφθοράς, έχει υπ’ όψη του και ο Απόστολος Παύλος, όταν ονομάζει τον άνθρωπο «παλαιόν» (ΚΟΛ. 3, 9). Σε αυτή την αποβολή του παλαιού ανθρώπου μας καλεί και η Αγία μας Εκκλησία, έτσι ώστε να ντυθούμε τον καινούργιο άνθρωπο της αρετής.
Δυστυχώς στις ημέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Βλέπουμε ανθρώπους που αγνοούν τα χάλια τους, να χλευάζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία και προσπαθούν να αγωνισθούν. Και μάλιστα έχουν και το θράσος να τους κατακρίνουν, χωρίς να υποψιάζονται καν σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ίδιοι. Και ποιος τους είπε, ότι μέσα στην Εκκλησία είναι μόνο οι Άγιοι; Η Εκκλησία είναι το πνευματικό νοσοκομείο, που προσπαθεί να θεραπεύσει αυτούς που πάσχουν από διάφορα πάθη. Γνωστός κωμικός ηθοποιός, αυτές τις ημέρες, μίλησε με τον πιο απαξιωτικό τρόπο για τους Ιερείς. Ο ίδιος όμως δεν βλέπει τον εαυτό του που πλησιάζει προς την έξοδο από αυτή τη ζωή και ερωτοτροπεί με νεαρές κοπέλες. Εκεί φθάνει ο άνθρωπος που δεν έχει αυτογνωσία και ζει μέσα στην ανομία και στο σκοτάδι της αμαρτίας.
Η Εκκλησία δεν καταδικάζει τον αμαρτωλό άνθρωπο. Είναι φιλόστοργη μητέρα που αγαπά τα παιδιά της. Θέλει τη σωτηρία τους. Καταλαβαίνει την ανθρώπινη αδυναμία και τα διάφορα πάθη που ταλαιπωρούν τα παιδιά της και γι’ αυτό τα οικονομεί. Άλλο όμως αυτό και άλλο η θεολόγηση της αμαρτίας. Οι άνθρωποι που θέλουν να ψηφισθεί το Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ των ομοφύλων ζευγαριών, είναι αυτοί που θεολογούν το πάθος τους, υπερηφανεύονται γι’ αυτό, χλευάζουν τους άλλους ανθρώπους και μάλιστα τους προτρέπουν να τους μιμηθούν. Παρόλο που υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για να μη ψηφισθεί ο νόμος αυτός, η πλειοψηφία των βουλευτών της Ελληνικής Βουλής θα τον ψηφίσει μέχρις τις 22 Δεκεμβρίου. Οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη θα σκεφθούν να κάνουν.
Αγαπητοί μου φίλοι, η Εκκλησία περιμένει τον κάθε άνθρωπο να μετανοήσει, να δει την ψυχική του κατάσταση και να επανέλθει στον δρόμο του Χριστού. Ας προσευχηθούμε να τους φωτίσει ο Θεός και να καταλάβουν προς τα πού οδηγούν τα πράγματα. Ο Χριστός, με τη ζωή που μας προτείνει, θέλει να μας κάνει να απαλλαγούμε από τον παλιό μας εαυτό και τις αμαρτωλές συνήθειές μας και να ντυθούμε τον καινούργιο άνθρωπο της αρετής και της αγιότητας. Μόνο ο Χριστός έχει τη δύναμη να παίρνει τα παλιά πράγματα και να τα κάνει καινούργιαˑ να παίρνει τα κάρβουνα και να τα κάνει διαμάντιαˑ να παίρνει τη σκουριά και να την κάνει χρυσάφι. Ο Χριστός είναι Εκείνος που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα διάφορα πάθη και να οδηγηθούμε στην ορθή πορεία της Ευαγγελικής αλήθειας. Ας πλησιάσουμε τον Χριστό και ας απομακρυνθούμε από το σκοτάδι της αμαρτίας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου