Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

« Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ »


Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, με την ανατολή του νέου έτους εορτάζει την περιτομή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Εορτάζει επίσης την μνήμη ενός μεγάλου Αγίου της, του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ο Μέγας Βασίλειος είναι ο εκκλησιαστικός ποιμένας και ο Οικουμενικός Διδάσκαλος, που στον βίο του και στο έργο του συνδυάζει την μεγάλη πίστη με την βαθιά γνώση, την ευσέβεια με την ελληνομάθεια. Είναι ο θεωρητικός νους και συγχρόνως ο πρακτικός άνθρωπος, ο σοφός και ο άγιος. Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το έτος 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας από τον Βασίλειο και την Εμμέλεια. Το 370 μ.Χ. έγινε Επίσκοπος της Καισαρείας. Κοιμήθηκε το έτος 379 μ.Χ. σε ηλικία σαράντα εννέα ετών. Η προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου δεν πέρασε απαρατήρητη στους αιώνες που πέρασαν.
Σήμερα θα σταθούμε στον έλεγχο του Βασιλείου στους πλεονέκτες και στους πλουσίους. Ο Μέγας Βασίλειος αγωνίσθηκε με όλες τις δυνάμεις του να σώσει τον λαό από τον θάνατο, εξαιτίας της πείνας που είχε ξεσπάσει. Δεν λογάριασε κόπους και θυσίες, προκειμένου να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα για τους πεινασμένους αδελφούς του. Πάνω όμως στις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλλε, έκανε μια διαπίστωση. Οι πλούσιοι εκμεταλλεύονταν την περίσταση για να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο. Γινόταν ότι έγινε στις ημέρες της Κατοχής στην Ελλάδα. Οι πλούσιοι απέκρυπταν τα τρόφιμα για να πάρουν μεγαλύτερη αξία και να αυξήσουν τις περιουσίες τους. Ο πεινασμένος λαός και στην Κατοχή, αλλά και στην εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, αισθανόταν πόνο βαθύ για αυτή την συμπεριφορά των πλουσίων.
Έμεινε όμως αδιάφορος ο Βασίλειος μπροστά σε αυτή την διαγωγή των πλουσίων; Κάθε άλλο. Τους έλεγξε σφοδρά για την σκληρότητα που έδειχναν και τους κάλεσε να ανοίξουν τις αποθήκες τους για να θρέψουν τον πεινασμένο λαό. Υπέροχες είναι οι ομιλίες του Μεγάλου Βασιλείου που εξεφώνησε, προκειμένου να μαλακώσει τις καρδιές των πλουσίων και να τους κινήσει προς φιλανθρωπία. Παρουσίασε ενώπιον των πλεονεκτών πλουσίων την μεγάλη αλήθεια ότι είναι αδύνατο η ψυχή να ικανοποιηθεί από τα υλικά πράγματαˑ ότι το πάθος της φιλαργυρίας και της πλεονεξίας είναι βασανιστικό και εκείνος που κατέχεται από αυτό δεν βρίσκει ποτέ ησυχία και ανακούφισηˑ ότι ο θάνατος θα θέσει μια ημέρα τέρμα στη ζωή και ο κάτοχος του πλούτου θα κατέλθει στον τάφο χωρίς να πάρει τίποτα μαζί του. Ο Μέγας Βασίλειος παρουσίασε την πραγματικότητα μέσα από τις ομιλίες του αυτές.
Αλλά ενώ όλα αυτά, που προαναφέραμε, είναι πραγματικότητα, ο άνθρωπος δεν τα σκέφτεται, ούτε τα υπολογίζει. Μένει ασυγκίνητος μπροστά στη δυστυχία του άλλου. Κλείνει τα αυτιά του για να μην ακούει την εντολή του Θεού, που τον προστάζει: «Μη απόσχη ευ ποιείν ενδεή» (ΠΑΡ. 3, 27). Δηλαδή, να μοιράζεις το ψωμί σου με τον πεινασμένο. Μη νομίζουμε, ότι με το να δίνουμε στους φτωχούς, θα φτωχύνουμε κι εμείς. Αντίθετα, ο Θεός μας ευλογεί ιδιαίτερα και διατηρούμε αυτά που έχουμε. Ο Μέγας Βασίλειος δεν περιορίσθηκε μόνο στη διδασκαλία του. Έλεγξε σφοδρά τους πλουσίους για την διαγωγή τους αυτή. Δεν συνέπραξε μαζί τους, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του, αλλά και όλες τις διευκολύνσεις που παρέχει μια τέτοια θέση. Ήταν πραγματικός Επίσκοπος και πραγματικός πατέρας όλων, ιδιαιτέρως δε των  φτωχών και αδυνάτων.
Με διάφορα πύρινα συνθήματα, τα οποία έβγαιναν από μια ψυχή που διακατεχόταν από ζωντανή πίστη και από θερμή αγάπη, άνοιξε τις καρδιές και τις αποθήκες των πλουσίων. Τις άνοιξε, αφού πρωτύτερα άνοιξε τις καρδιές τους, ώστε να ακούσουν τα παραγγέλματα του Κυρίου και να εννοήσουν το πραγματικό τους συμφέρον. Συγκεντρώθηκε τότε πλήθος τροφίμων και η προσπάθεια εξακολούθησε μέχρις ότου πέρασε η πείνα και οι άνθρωποι μόνοι τους οικονομούσαν τις ανάγκες τους.  Ενώ όμως η πείνα πέρασε, ο Μέγας Βασίλειος συνέχιζε να δείχνει την αγάπη του προς τους πάσχοντες αδελφούς. Ο λαός μετά από όλα αυτά αγάπησε πολύ τον Μέγα Βασίλειο. Ήταν ο προστάτης του λαού στις δύσκολες στιγμές που βίωνε. Είχε κάνει τη Χριστιανική διδασκαλία πράξη και όχι μόνο λόγια, όπως συμβαίνει πολλές φορές από εμάς τους σημερινούς Χριστιανούς.
Αγαπητοί μου φίλοι, ήδη έχουμε εισέλθει στο νέο έτος. Σε αυτό το νέο έτος θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους μας. Όλοι μας οφείλουμε να βοηθάμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Να μην φοβηθούμε, ότι θα φτωχύνουμε. Ο Θεός ευλογεί τέτοιες προσπάθειες. Να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Όσοι δε έχουν οποιαδήποτε εξουσία καλό είναι να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα και να γίνεται δίκαιη διανομή του πλούτου. Τέλος, όσοι έχουν τη δυνατότητα από τη θέση που βρίσκονται, καλό είναι να ελέγχουν τους πλεονέκτες πλουσίους, όπως ακριβώς έκανε και ο Μέγας Βασίλειος. Ας γίνει λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος το φωτεινό παράδειγμα και για εμάς τους σημερινούς Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς. Καλή και ευλογημένη χρονιά.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου