Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ »

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, είδαμε τον Κύριο να είναι κουρασμένος από την οδοιπορία και να κάθεται δίπλα στο πηγάδι του Ιακώβ. Εκεί ο Χριστός βρήκε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μια Σαμαρείτιδα γυναίκα, που είχε πάει για να αντλήσει νερό από το πηγάδι, και να της αποκαλύψει μεγάλες πνευματικές αλήθειες. Συζήτησαν για διάφορα πνευματικά θέματα. Η Σαμαρείτιδα φαίνεται από τα λεγόμενά της ότι ήταν ενημερωμένη πάνω σε θρησκευτικά θέματα. Έτσι ο Ιησούς Χριστός της είπε μεταξύ άλλων σημαντικών και για το ότι υπάρχει ένα άλλο είδος νερού, εννοώντας την θεία Χάρη· την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που μυστικά επισκέπτεται τον πιστό και αλλοιώνει την ψυχή του. Σε αυτό το παράδοξο «ύδωρ» της θείας Χάριτος θα εστιάσουμε την προσοχή μας, το οποίο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, πηγάζει από τον Κύριο και ξεδιψά και ζωογονεί τον κάθε άνθρωπο. 

Το πνευματικό αυτό «ύδωρ», που είναι απολύτως απαραίτητο για τον άνθρωπο, πολύ περισσότερο από το φυσικό νερό, το χορηγεί ο Χριστός. Μας το είπε ο Κύριος στο σημερινό ιερό Ευαγγέλιο: «Ος δ’ αν πίη εκ του ύδατος ου εγώ δώσω αυτώ, ου μη διψήσει εις τον αιώνα» (Ιωαν. 4, 14). Ο Χριστός λοιπόν είναι η αστείρευτη πηγή της θείας Χάριτος. Όποιος διψά για το πνευματικό αυτό νερό πρέπει να καταφεύγει στον Χριστό, ο Οποίος είναι η πηγή του και να πίνει ελεύθερα. Δεν χρειάζεται συνεπώς να ανεβεί κάποιος σε ορεινές κορυφές για να το αντλήσει. Είναι τόσο κοντά μας η πηγή του! Δεν χρειάζεται ούτε καν να προσφέρει υλικά ανταλλάγματα για να το προμηθευθεί. Δωρεάν παρέχεται από τον Κύριο σε όποιον το επιθυμεί και το ζητά. Ο Χριστός θα μας σώσει δωρεάν, αρκεί εμείς να το θελήσουμε να σωθούμε. Δεν εξαρτάται μόνο από τον Κύριο η σωτηρία μας. Εξαρτάται και από τη δική μας συγκατάθεση.
Ο Χριστός προσφέρει το διαυγές και κρυστάλλινο «ύδωρ» της θείας Χάριτος μέσα στην Αγία μας Εκκλησία, Κεφαλή της οποίας είναι ο Ίδιος. Εκεί παρέχεται άφθονο το πνευματικό «ύδωρ» μέσω των ιερών Μυστηρίων και ιδιαιτέρως του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας. Εκεί μεταγγίζεται στον κάθε πιστό από τους κρουνούς της θείας Λατρείας και της μελέτης του λόγου του Θεού. Μέσα από τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας ξεδιψάμε πνευματικά. Όπως παρατηρεί ο π. Μιχαήλ Καρδαμάκης: «Τα μυστήρια δεν είναι απλά μέσα ή αγωγοί χάρης, απλές ιερές τελετές, ή ιεροί τύποι, ιερά σημεία ή σύμβολα που μεταδίδουν αόρατα ή με τρόπο μυστηριώδη τη σωτήρια δύναμη του Θεού… Είναι η ίδια η χάρη και η σωτηρία, η ενεργός επέκταση της απολυτρωτικής παρουσίας και δράσεως του σταυρωμένου και αναστημένου Κυρίου μέσα στο παρόν και στην Εκκλησία». (Ορθόδοξη Πνευματικότητα, σελίδα 186).
Τι μας προσφέρει το πνευματικό αυτό νερό; Ο άνθρωπος που θα το γευθεί «ου μη διψήσει εις τον αιώνα» (ΙΩΑΝ. 4, 14). Δεν θα ξαναδιψάσει ποτέ. Είναι αλήθεια ότι η ψυχή του κάθε ανθρώπου διψά για κάτι ανώτερο. Ποθεί τη χαρά, την ειρήνη, την αθανασία. Διψά κυρίως για τον Θεό. Και η βαθιά αυτή αναζήτηση του ανθρώπου εκπληρώνεται από την Χάρη του Θεού. Η θεία Χάρη μας ξεδιψά, αναπαύει την ψυχή μας, μας ανακαινίζει, μας αγιάζει, μας σώζει. Αυτή μας ανακουφίζει και μας δροσίζει από τον καύσωνα των παθών και της αμαρτίας. Η θεία Χάρη είναι εκείνη που μας παρηγορεί όταν έχουμε θλίψεις και δοκιμασίες στην επίγεια ζωή μας. Αυτή μας ενισχύει στον πνευματικό μας αγώνα. Αυτή μας αναγεννά. Χωρίς τη βοήθεια του Θεού είμαστε μετέωροι! Μη νομίζουμε πως με τις δικές μας δυνάμεις θα τα καταφέρουμε. Ο άνθρωπος είναι αδύναμος και χρειάζεται οπωσδήποτε την θεία Χάρη στη ζωή του.
Το «ύδωρ» της Χάριτος ικανοποιεί κάθε πόθο μας στην παρούσα ζωή και επιπλέον μας χαρίζει την αιώνια ζωή, όπως τονίζει ο Κύριος: «Το ύδωρ ο δώσω αυτώ, γενήσεται εν αυτώ πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον» (ΙΩΑΝ. 4, 14). «Το νερό που θα του δώσω θα γίνει μέσα του μια πηγή που θα αναβλύζει νερό ζωής αιώνιας» (ΙΩΑΝ. 4, 14). Το κρυστάλλινο αυτό νερό της Χάριτος χαρίζει στον άνθρωπο την αθανασία. Προσεγγίζοντας τον Χριστό και την Εκκλησία Του, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην αιώνια σωτηρία μας που πρέπει να είναι και ο στόχος κάθε ανθρώπου. Ο πιστός Χριστιανός οφείλει να έχει ως κύριο σκοπό στη ζωή του να ζήσει αιωνίως κοντά στον Χριστό, ο Οποίος είναι η μοναδική χαρά και ειρήνη. Όλα τα υπόλοιπα που βιώνουμε εδώ στη γη είναι μικρά και μάταια. Όσο αξιόλογα και να είναι αυτά που αποκτούμε στην παρούσα ζωή είναι πολύ λίγα μπροστά στα αιώνια αγαθά.
Αγαπητοί μου φίλοι, οι θαυμαστές αλλοιώσεις της θείας Χάριτος φάνηκαν στη ζωή της Σαμαρείτιδας. Μόλις συνάντησε τον Κύριο και ξεδίψασε από τη μόνη αληθινή πηγή, άλλαξε ζωή. Την αναγέννησε η Χάρη του Θεού. Η πρώην αμαρτωλή αυτή γυναίκα έγινε Αγία· η Ισαπόστολος Αγία Φωτεινή! Κάλεσε στον Χριστό τους συμπολίτες της και έφθασε μέχρι την Ρώμη και την Αφρική για να οδηγήσει και άλλους ανθρώπους στην αστείρευτη πηγή της θείας Χάριτος. Επισφράγισε δε τη ζωή της με μαρτυρικό τέλος. Με τις πρεσβείες της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος ας αντλήσουμε κι εμείς από αυτό το «ύδωρ το ζων» (ΙΩΑΝ. 4, 10). Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μέσω των ιερών Μυστηρίων. Κοντά στον Χριστό ας ξεδιψά κάθε ανώτερη επιθυμία μας. Μακάρι ο Αναστημένος Κύριος να μας χαρίσει και την αιώνια ζωή. Χριστός Ανέστη!
Με αγάπη Χριστού Αναστάντος,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου