Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

« ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ “SOPHIA”, ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ »

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της τεχνολογίας, ειδικά όταν αυτή εξυπηρετεί τον άνθρωπο στην επίγεια ζωή του και δεν γίνεται πρόσκομμα στην αιώνια ψυχή του. Είναι αξιέπαινοι όσοι έχουν εφεύρει διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα για το καλό της ανθρωπότητας. Όταν όμως την τεχνολογία τη χρησιμοποιούν κάποιοι για να καταστρέψουν την ανθρωπότητα, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να βρίσκει τον κάθε άνθρωπο αντίθετο.
Στις ημέρες μας έχει προκύψει ένας νέος όρος ο λεγόμενος «τεχνητή νοημοσύνη». Για να δούμε όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό. «Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Ο Τζον Μακάρθι (Μαθηματικός και σημαντική φυσιογνωμία του πεδίου της θεωρητικής πληροφορικής) όρισε τον τομέα αυτόν ως “επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοημόνων μηχανών”». (el.wikipedia.org).
Ένα κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης είναι και το ρομπότ “Sophia”, το οποίο το περιφέρουν σε διάφορες χώρες αλλά και σε πόλεις της Ελλάδας. Δεν ξέρω τι θέλουν να προωθήσουν αυτοί που χρησιμοποιούν το ρομπότ αυτό. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το να διαφημίζεται τόσο πολύ. Είναι υπό διερεύνηση το θέμα.
Η περιφορά του ρομπότ «Sophia» μας θυμίζει μία άλλη περιφορά που είχε γίνει την περίοδο μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού. Θυμάστε την κούκλα 3,5 μέτρων που την περιέφεραν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και την ακολουθούσαν πλήθος ανθρώπων νοημόνων υποτίθεται; Η Κυβέρνηση τότε έκλεινε τον κόσμο στα σπίτια και στο ξόανο αυτό επέτρεπε να το κάνουν βόλτες… Εκεί δεν κολλούσε ο κορωνοϊός!
Η κούκλα αυτή είχε τη μορφή της εννιάχρονης προσφυγοπούλας Αμάλ, η οποία ταξίδεψε από την Συρία μέχρι την Μεγάλη Βρετανία. Αυτοί που προξενούν τους πολέμους έχουν ευαισθησίες… για τους πρόσφυγες! Τι υποκρισία! Αντί οι εξουσιαστές της γης να σταματήσουν τους πολέμους, μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια πως αγαπούν τους πρόσφυγες. Αν τους αγαπάτε να σταματήσετε τους πολέμους, έτσι ώστε να μη σκοτώνονται οι άνθρωποι και να μην ξεσπιτώνονται από τα σπίτια τους.
Το ρομπότ αυτό λοιπόν αφού έκανε βόλτες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, παρουσιάσθηκε ακόμη και σε τηλεοπτική εκπομπή, ήταν προσκεκλημένο και από Ορθόδοξο Μοναστήρι στην Ελλάδα. Το διάσημο αυτό είδωλο της «Νέας Εποχής», το ανθρωπόμορφο ρομπότ με την τεχνητή νοημοσύνη συμμετείχε σε διαθρησκειακή συνάντηση στην Μονή αυτή! Ήλθε σε επαφή με θρησκευτικούς εκπροσώπους από όλα τα θρησκεύματα και απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την ηθική. Η φιλοξενία του ρομπότ «Sophia» εκ μέρους της Μονής αυτής είναι ένα λυπηρό γεγονός!
Είναι όμως η τεχνητή νοημοσύνη ένα εργαλείο επιστημονικής προόδου ή ένα πέρασμα και αυτό στη «Νέα Εποχή», ένας προάγγελος ψηφιακού «αντιχρίστου πνεύματος» χωρίς συναισθήματα, ένα στοίχημα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης σε βάρος της ανθρωπότητας; Οι άνθρωποι της «Νέας Εποχής» χρησιμοποιούν διάφορα επιτεύγματα της τεχνολογίας όχι για να καλυτερεύσουν τη ζωή των ανθρώπων αλλά για να τη χειραγωγήσουν.
Τα ρομπότ (AL) μπορούν αλήθεια να αντικαταστήσουν την αθάνατη ψυχή; Είναι εργαλεία προς καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων ή μία εικόνα πλάνης που ανοίγει τον δρόμο σε έναν ψευδοπροφήτη, πρόδρομο ενός σκοτεινού σπιράλ απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης; Είναι επικίνδυνα αυτά τα ανοίγματα εκ μέρους της Επιστήμης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά να ζητάμε τη βοήθεια και τον φωτισμό του Θεού.
Είμαστε ορατά πλέον σε εποχή αποστασίας από τον αληθινό Θεό με το μυστήριο της ανομίας να εξυφαίνεται μέσα σε μία τεχνητή και όχι ανθρώπινη νοημοσύνη που αντί να κτίσει γέφυρες μέσω της υψοποιού ταπείνωσης αντιθέτως με υπερηφάνεια και αναίδεια προτάσσει μία σύγχρονη Βαβέλ! Αυτό θέλουν οι άνθρωποι που ανήκουν σε ύποπτες στοές. Όμως να γνωρίζουν ότι τελικός νικητής στη μάχη αυτή θα είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Οποίος «εξήλθε νικών και ίνα νικήση» (ΑΠΟΚ. 6, 2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου