Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΛΟΥΚΑ »

Ανέλπιστη χαρά δοκίμασαν, αγαπητοί μου φίλοι, οι δέκα λεπροί του σημερινού ιερού Ευαγγελίου από την ανεκτίμητη ευεργεσία που τους χάρισε ο Χριστός. Άκουσε την ολόθερμη ικεσία τους και με θαυματουργικό τρόπο θεράπευσε πλήρως την ανίατη ασθένειά τους. Μετά το συγκλονιστικό αυτό θαύμα, υγιείς πλέον οι δέκα λεπροί, έφυγαν για τα σπίτια τους και για τις οικογένειές τους. Όμως λησμόνησαν κάτι πολύ σημαντικό. Δεν εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον μεγάλο Ευεργέτη τους. Φέρθηκαν με αχαριστία. Ένας μόνο από τους δέκα, και μάλιστα αλλοεθνής, Σαμαρείτης, επέστρεψε στον Χριστό για να Του εκφράσει την ολόψυχη ευγνωμοσύνη του. Εκτός από τους δέκα λεπρούς της περικοπής, και σε εμάς έχει χαρίσει ο Κύριος πλούσιες ευεργεσίες. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι αυτές και αν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στον Θεό.  

Είναι αμέτρητες οι ευεργεσίες του Θεού στη ζωή μας. Μας έφερε από την ανυπαρξία στην ύπαρξη, μας συντηρεί στη ζωή, μας χαρίζει τη γη, το νερό, τον αέρα. Μας χορηγεί τα υλικά αγαθά, την υγεία, την οικογένεια, την εργασία και πολλά άλλα. Μας χαρίζει επιπλέον τα πνευματικά αγαθά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη αξία από τα υλικά. Πρωτίστως για την αιώνια σωτηρία μας ο Ίδιος ο Θεός έγινε άνθρωπος, θυσιάσθηκε πάνω στον Σταυρό και αναστήθηκε. Μας λύτρωσε από τον θάνατο, μας χάρισε την αιώνα ζωή. Μας έβαλε στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας. Μας αγιάζει με τα ιερά Μυστήριά της. Μας περιμένει στο φιλάνθρωπο Μυστήριο της Εξομολόγησης, για να μας καθαρίσει από την λέπρα της αμαρτίας. Μας προσκαλεί να μένουμε ενωμένοι μαζί Του με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Κύριο μέλημα του Θεού είναι να μας οδηγήσει στον ανώτερο προορισμό μας, την Ουράνια Βασιλεία Του.
Πολλές φορές όμως βρισκόμαστε μπροστά σε διάφορες δοκιμασίες και θλίψεις. Βρισκόμαστε μπροστά στις ασθένειες, στον θάνατο και σε άλλες δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη και με τις δοκιμασίες αυτές που επιτρέπει ο Θεός στη ζωή μας, εργάζεται για τη σωτηρία μας. Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, είτε ευχάριστο είτε δυσάρεστο, είναι δώρο της αγάπης Του. Ίσως αναρωτηθούν κάποιοι: Οι ασθένειες, ο θάνατος, οι διάφορες δοκιμασίες είναι δώρα του Θεού; Θέλει ο Θεός τον πόνο; Οι Πατέρες της Εκκλησίας και σύγχρονοι Γέροντες θεωρούν τις δοκιμασίες θεία δώρα, που μας καθαρίζουν από την αμαρτία και μας οδηγούν στην αιώνια σωτηρία. Απέναντι σε αυτά τα δώρα βέβαια δεν μπορούμε να ανταποδώσουμε στον Θεό κάτι ισάξιο. Το ελάχιστο ωστόσο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να Του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Πως όμως πρέπει να γίνεται αυτό;
Ο λεπρός Σαμαρείτης βλέποντας τη θεραπεία του επέστρεψε στον Χριστό. Έπεσε με το πρόσωπο στα πόδια του Ιησού και Τον ευχαριστούσε. Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιζόμαστε κι εμείς τις ευεργεσίες του Θεού στη ζωή μας. Τότε πηγαία θα βγαίνει από την ψυχή μας η ολόθερμη δοξολογία, το «δόξα σοι, ο Θεός» στην προσευχή μας. Η ευγνωμοσύνη μας στον Θεό πρέπει να εκφράζεται επιπλέον με τη συμμετοχή μας στη λατρεία της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως στη Θεία Λειτουργία, που έχει ευχαριστιακό χαρακτήρα, καθώς ευχαριστούμε τον Θεό «υπέρ των φανερών και αφανών ευεργεσιών των εις ημάς γεγενημένων» (Ευχή της Αναφοράς).     Δυστυχώς όμως στη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των βαπτισμένων Χριστιανών δεν εκκλησιάζεται. Απολαμβάνει τις ευεργεσίες του Θεού και το πρωΐ της Κυριακής κοιμάται ή πάει εκδρομή. Αυτοί οι Χριστιανοί μοιάζουν με τους εννέα λεπρούς που ήταν αχάριστοι.
Ας ευγνωμονούμε δε τον Θεό, όχι μόνο όταν δεχόμαστε τις ευλογίες Του και τα πράγματα πηγαίνουν καλά στη ζωή μας, αλλά και στις θλίψεις και στις δυσκολίες και στους πειρασμούς. Ο Θεός μας αγαπά ακόμη περισσότερο όταν Τον ευχαριστούμε στις δοκιμασίες. Όποιος καταφέρει να δοξολογεί τον Θεό, ενώ ταλαιπωρείται από μεγάλες δυσκολίες, βρίσκεται σε υψηλή πνευματική κατάσταση! Είναι πολύ δύσκολο να ευχαριστήσουμε τον Θεό όταν μας τυχαίνουν δυσάρεστα πράγματα στη ζωή μας. Εδώ ξεχνάμε να Τον ευχαριστήσουμε όταν μας συμβαίνουν ευχάριστα πράγματα. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας συμβουλεύουν να δοξολογούμε τον Θεό είτε μας συμβαίνει κάτι καλό είτε κάτι κακό. Αυτή είναι η εμπειρία των μυημένων στην πνευματική ζωή. Και καλό είναι να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις συμβουλές τους στη ζωή μας. Είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούμε ψυχικά.
Αγαπητοί μου φίλοι, στη σύγχρονη καθημερινότητα, σπάνια ακούει κάποιος λόγια ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς τον δωρεοδότη Κύριο. Πιο συχνές είναι οι γκρίνιες και οι δυσφορίες, που εκφράζονται από ανθρώπους που δεν είναι ευχαριστημένοι ποτέ και με τίποτε. Κάποιοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις ευεργεσίες του Θεού και νομίζουν ότι είναι κάτι που απέκτησαν με τις δικές τους δυνάμεις ή έτσι έπρεπε να γίνει. Είναι οι άνθρωποι που έχουν εξορίσει τον Θεό από τη ζωή τους. Εμείς ως Χριστιανοί οφείλουμε να διδαχθούμε από τον θεραπευμένο λεπρό Σαμαρείτη του σημερινού Ευαγγελικού αναγνώσματος και να ευχαριστούμε τον Θεό για τις κρυφές και φανερές ευεργεσίες Του· για τα ευχάριστα και για τα δυσάρεστα. Να ευγνωμονούμε τον Θεό πάντοτε και για όλα. Να μην φανούμε αχάριστοι απέναντί Του. Από σήμερα κιόλας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στον Θεό.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου