Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

« ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ »

Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος υπενθυμίζει Προφητικά λόγια της Παλαιάς Διαθήκης στους Χριστιανούς της Κορίνθου. Τους λέει ότι, από τότε που πιστέψατε στον Χριστό, αποτελείτε μία ιδιαίτερη πολιτεία που ονομάζεται λαός του Θεού. Πλησιάσατε στον Θεό, και ο Θεός πλησίασε σε εσάς και περπατάει ανάμεσά σας. Ήλθε τόσο κοντά σας, ώστε γίνατε ένας ναός, μέσα στον οποίο ο Θεός κατοικεί και λατρεύεται. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο, συνεχίζει ο Παύλος τα Προφητικά λόγια, είσθε βέβαια μειοψηφία, αλλά μπορείτε να μην αφομοιωθείτε απ’ αυτόν. Έχετε υποχρέωση να ζείτε με έναν άλλο τρόπο, μία αγία ζωή, όχι όπως θέλει ο κόσμος, αλλά όπως θέλει ο Θεός. Γι’ αυτό να ξεχωρίσετε από τον κόσμο και τη νοοτροπία του, μη μιμείσθε και μην αγγίζετε την ακάθαρτη ζωή. Με αυτά δεν λέω να εγκαταλείψετε τον κόσμο. Μείνετε μέσα στην κοινωνία, αλλά να ζήσετε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Μειοψηφία αποτελούν οι γνήσιοι Χριστιανοί, μειοψηφία που διαφέρει από τους άλλους. Και οι Χριστιανοί πρέπει να ξεχωρίζουν με τη ζωή τους από τους άλλους ανθρώπους. Να μη ζουν μέσα στην αμαρτία και στην κοσμική ζωή. Αλλά η ζωή τους να αποπνέει μία πνευματική ευωδία και να επηρεάζει προς το καλύτερο τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία του Χριστού. Εμείς που ζούμε στη σημερινή εποχή, μπορούμε να λεγόμαστε λαός του Θεού; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε ειλικρινά σε αυτό το ερώτημα αναφέροντας μερικά παραδείγματα. Αν ήμασταν λαός του Θεού, κανείς δεν θα τολμούσε να βλασφημήσει τον Χριστό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν πρέπει να ονομάζεται Χριστιανός. Άλλοτε στην πατρίδα μας δεν ακουγόταν βλασφημία. Σήμερα δυστυχώς η βλασφημία είναι πολύ εξαπλωμένη και κανένας δεν καταδιώκεται.
Αν ήμασταν λαός του Θεού, δεν θα υπήρχε τόση διαφθορά, σαρκολατρία, εξαχρείωση του τύπου και των λοιπών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κλοπή, σπατάλη, αδικία, μέθη, ψευδορκία, χαρτοπαιξία, μαγεία, φόνοι, πορνεία, μοιχεία, ανδρική ενδυμασία στις γυναίκες, θηλυπρέπεια των ανδρών, σκάνδαλα και ποικίλα άλλα εγκλήματα. Αν ήμασταν λαός του Θεού, δεν θα έκαναν τα ζευγάρια εκτρώσεις και δεν θα είχαν νομιμοποιηθεί από την πολιτεία. Δυστυχώς ακούσαμε και από επίσημα χείλη κυβερνητικού στελέχους ότι είναι υπέρ των εκτρώσεων, αν και συχνάζει στις Εκκλησίες. Η έκτρωση είναι φόνος και φοβερή αμαρτία ενώπιον του Θεού. Από πλευράς δε δημογραφικής συντελείται μία γενοκτονία πρωτοφανής. Αν ήμασταν λαός του Θεού, θα αφήναμε τα παιδιά μας να γίνουν Ιερείς και Πρεσβυτέρες. Οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν καν να ακούσουν κάτι τέτοιο.
Αν ήμασταν λαός του Θεού, όλη η νομοθεσία του κράτους μας θα ήταν σύμφωνη με το Ευαγγέλιο. Δεν θα είχαμε ούτε ένα νόμο της πολιτείας που να έρχεται σε σύγκρουση με τον αιώνιο νόμο του Θεού. Ενώ τώρα βλέπουμε να ψηφίζονται κατά καιρούς από όλες τις κυβερνήσεις πλήθος αντιχριστιανικοί νόμοι. Έχουν νομιμοποιήσει και θα νομιμοποιήσουν τις πιο φοβερές αμαρτίες. Θέλουν να αλλάξουν το Σύνταγμα της Ελλάδας και να αφαιρέσουν την αναφορά στην Αγία Τριάδα με την οποία αρχίζει. Αν ήμασταν λαός του Θεού, ο θεσμός της οικογένειας θα ήταν αδιάλυτος. Στα παλαιότερα χρόνια τα ανδρόγυνα ήταν αγαπημένα και αχώριστα δια βίου. Τόση αγάπη είχαν. Το διαζύγιο ήταν άγνωστο. Στη σημερινή εποχή τα διαζύγια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και μάλιστα για ασήμαντους λόγους. Από τότε που ψηφίσθηκε ο πολιτικός «γάμος», τα διαζύγια αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.
Και ίσως αναρωτηθούν κάποιοι. Και ποιος φταίει γι’ αυτή την ελεεινή κατάσταση; Η ευθύνη για το ελεεινό κατάντημα του τόπου μας βαρύνει όλους. Έτσι όπως γίναμε σήμερα, δυστυχώς δεν είμαστε ευσεβής Χριστιανικός λαός. Δεν τιμάμε και δεν λατρεύουμε τον Κύριο. Μάλλον μοιάζουμε με τους Ιουδαίους που Τον σταύρωσαν. Μήπως δεν Τον σταυρώνουμε κι εμείς καθημερινά με τη συμπεριφορά μας; Παρόλα αυτά ο Χριστός, ο ελευθερωτής της πατρίδας μας και ευεργέτης του γένους μας, δεν μας εγκατέλειψε. Εξακολουθεί να δείχνει με όλους τους τρόπους την αγάπη και την πρόνοιά Του. Ακούγεται όμως και το παράπονο του Χριστού για εμάς· ένα παράπονο όμοιο με εκείνο που είχε για τους Ιουδαίους, όπως το εκφράζει συγκινητικά ένας ύμνος της Μεγάλης Εβδομάδας· «…Λαός μου, τι εποίησά σοι και τι μοι ανταπέδωκας; Αντί του μάννα χολήν· αντί του ύδατος όξος· αντί του αγαπάν με σταυρώ με προσηλώσατε…» (Αντίφωνο ΙΒ΄, Όρθρος Μεγάλης Παρασκευής).
Αγαπητοί μου φίλοι, είμαστε άραγε λαός του Θεού; Δυστυχώς από τις πράξεις μας αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε και τόσο κοντά στον Χριστό. Ας ελπίσουμε, ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες στο έθνος μας και η Ελλάδα, η μικρή μας πατρίδα, θα γίνει και πάλι χώρα αγίων, λαός του Θεού, που θα εργασθεί ιεραποστολικά για να εξαπλωθεί παντού η Ορθοδοξία, το καύχημα και η ελπίδα μας! Γι’ αυτό πολεμείται η Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Γιατί κάποτε ήταν ο φάρος που φώτιζε όλους τους λαούς και τώρα την έχουν καταντήσει να μοιάζει με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που είναι άθεες και δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό. Προσπαθούν με κάθε μέσο να αλώσουν την Ορθοδοξία γιατί είναι η μόνη αλήθεια! Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μία ακόμη θρησκεία, είναι η αλήθεια που έχει αποκαλυφθεί από τον Ίδιο τον Χριστό! Γι’ αυτό κι εμείς οι Έλληνες να τιμάμε αυτή τη μεγάλη δωρεά του Θεού και να προσπαθούμε να την παραδώσουμε ανόθευτη και στις επόμενες γενιές.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου