Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

« ΣΤΟΝ ΝΟΡΒΗΓΟ ΓΙΟΝ ΦΟΣΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2023 »

Στον σημαντικό δραματουργό και συγγραφέα Γιον Φόσε (Jon Fosse) απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα καινοτόμα θεατρικά και πεζογραφικά έργα του, που δίνουν φωνή σε ό,τι δεν μπορεί να ειπωθεί».
Ο Γιον Φόσε (γενν. 1959, Haugesund, Νορβηγία) σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Κόκκινο, μαύρο, το οποίο ακολούθησε πληθώρα άλλων μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων. Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, Και δε θα χωρίσουμε ποτέ, που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Το μινιμαλιστικό και υπερνατουραλιστικό ύφος του Φόσε ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της νορβηγικής δραματουργίας. Στην Ελλάδα έχουν ανέβει θεατρικά του έργα και έχουν μεταφραστεί βιβλία του, με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημα Το άλλο όνομα (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Gutenberg 2022).
«Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία, που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη» ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του ο Φόσε μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου