Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

« Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΕΣΘΗΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, τελεί την ανάμνηση της κατάθεσης της τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στις Βλαχέρνες. Πρόκειται για μία εορτή ενός γεγονότος που αναφέρεται στην Παναγία μας και αφορά ένα ένδυμά της που είναι το επανωφόρι της. Σύμφωνα με τον Συναξαριστή της ημέρας, δύο Πατρίκιοι, ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος, επί της εποχής του πιστού Βασιλέως των Ελλήνων Λέοντος του Μεγάλου, στην πορεία τους για τα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους, όταν έφθασαν στην Γαλατία, βρήκαν μία ευσεβή Εβραία, που είχε μέσα στο σπίτι της την αγία Εσθήτα, το επανωφόρι της Παναγίας. Η γυναίκα αυτή προσευχόταν καθημερινά μιμούμενη την προφήτιδα Άννα που βρισκόταν στον Ναό και αξιώθηκε να δει τον Χριστό, όταν Τον πήγε εκεί η Παναγία σαράντα ημερών.

Οι δύο Πατρίκιοι, όταν κάθισαν να δειπνήσουν, παρατήρησαν ότι σε διπλανό δωμάτιο ήταν αναμμένες πολλές λαμπάδες. Ήταν επίσης πλημμυρισμένο από ευωδία θυμιάματος και ένα πλήθος ασθενών βρισκόταν στο έδαφος. Όπως ήταν φυσικό, σκέφθηκαν ότι κάτι το ιερό υπήρχε εκεί μέσα και είχαν την περιέργεια να μάθουν τι είναι αυτό. Η ευσεβής γυναίκα που κατείχε τον πολύτιμο αυτό θησαυρό δεν ήθελε να τους αποκαλύψει την πραγματικότητα. Η Παναγία θέλοντας να ευεργετήσει τους Βυζαντινούς με τον μεγάλο θησαυρό πληροφόρησε την καρδιά τους ότι δεν ήταν αυτή η αλήθεια. Η γυναίκα τελικά τους αποκάλυψε το μυστικό και αυτοί της ζήτησαν να τους επιτρέψει να μείνουν το βράδυ πλησίον της τιμίας Εσθήτος. Όταν αποκοιμήθηκαν οι ασθενείς εκείνοι μέτρησαν τις ακριβείς διαστάσεις του κιβωτίου, όπου υπήρχε ο ανεκτίμητος θησαυρός και το πρωΐ αναχώρησαν από το σπίτι της ευσεβούς γυναίκας.
Ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος πήγαν στα Ιεροσόλυμα, εξεπλήρωσαν ό,τι είχαν υποσχεθεί στον Κύριο, προσκύνησαν τους Αγίους Τόπους και διεμοίρασαν μεγάλα ποσά σε φτωχούς, σε Μονές και σε Εκκλησίες. Κατά την εκεί παραμονή τους βρήκαν έναν τεχνίτη και τους έφτιαξε ένα κιβώτιο όμοιο με εκείνο που είχε την τιμία Εσθήτα. Όταν ξαναπήγαν στο σπίτι της Εβραίας της ζήτησαν να παραμείνουν το βράδυ εκεί, κοντά στην τιμία Εσθήτα. Όλη τη νύκτα οι δύο Πατρίκιοι προσεύχονταν, ζητούσαν τη βοήθεια της Παναγίας γιατί αισθάνονταν την αναξιότητά τους, προκειμένου να αγγίξουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό και να τον μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν αντικατέστησαν το κιβώτιο που περιείχε την τιμία Εσθήτα με το αδειανό και το πρωΐ, αφού αποχαιρέτησαν τη γυναίκα, έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη. Φθάνοντας στην Πόλη δεν αποκάλυψαν αμέσως το μεγάλο τους μυστικό.
Έτσι ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος τον πολύτιμο αυτό θησαυρό τον τοποθέτησαν στο κτήμα τους, που ονομαζόταν Βλαχέρνες και εκεί έκτισαν Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Μάρκου. Αργότερα ο Βασιλιάς Λέων ο Μέγας, όταν πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός, έκτισε Ναό της Κυρίας Θεοτόκου, στον οποίο τοποθέτησε τη θήκη όπου ήταν αποθησαυρισμένη η τιμία Εσθήτα, την οποία προσκυνούσαν οι Χριστιανοί και έβλεπαν διάφορα θαύματα. Με την ευκαιρία του γεγονότος της κατάθεσης της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, η Εκκλησία μας υπενθυμίζει το μεγάλο πρόσωπο της Παναγίας, που έγινε η χαρά της οικουμένης, γιατί ήταν εκείνο το πρόσωπο δια του οποίου εισήλθε στον κόσμο ο Χριστός που ελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο. Όλα τα Τροπάρια της Εκκλησίας, ξεκινώντας από την τιμία Εσθήτα, υμνούν το πρόσωπο της Παναγίας.
Το Απολυτίκιο της εορτής αναφέρεται στην Παναγία και μεταξύ των άλλων γράφει: «Επί σοι γαρ και φύσις καινοτομείται και χρόνος», δηλαδή στην Παναγία γίνονται καινούργια και η φύση και ο χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η φύση και ο χρόνος, που πολλές φορές βασανίζουν τον άνθρωπο, αποκτούν άλλο νόημα, υπερβαίνονται με την Χάρη του Θεού. Στην Παναγία, με το Άγιο Πνεύμα, διατηρήθηκε η παρθενία της παρόλο που έγινε μητέρα, και παραμένει ζωντανή στους αιώνες, αφού κατά την παράδοση και αυτό το σώμα της μετέστη προς τον ουρανό. Στη σημερινή εορτή βλέπουμε ότι η Χάρη του Θεού που αγίασε το σώμα της Παναγίας πέρασε και στα ρούχα που φορούσε. Κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία, η Θεία Χάρη δια της ψυχής διαπορθμεύεται στο σώμα και από εκεί προχέεται και στα ρούχα και γενικά στην άλογη φύση. Έτσι οι πιστοί κατασπάζονται με ευλάβεια την τιμία Εσθήτα της Παναγίας και λαμβάνουν την Χάρη του Θεού που ενοικεί σε αυτήν.
Αγαπητοί μου φίλοι, θα τελειώσουμε με τα λόγια του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, ο οποίος έχει γράψει τον βίο της Παναγίας: «Όθεν, ποίος νους θα δυνηθή να συλλάβη ή ποία γλώσσα να εκφράση ή ποίο χέρι να καταγράψη επαξίως τον άμετρον πλούτον των χαρίτων και των διηνεκών ευεργεσιών της παναγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας προς το γένος των ανθρώπων; Αυτή είναι η ένθερμος πρεσβεία πάντων των επικαλουμένων αυτήν προς τον υιόν και Θεόν της Ιησούν Χριστόν… η βοήθεια και η ισχύς των δοκιμαζομένων, η πρεσβεία και η προστασία των μετανοούντων». (Ο Βίος της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, σελίδα 227). Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής θα πρέπει να προσευχηθούμε να μας βάλει η Παναγία μας κάτω από την τιμία Εσθήτα, το αγιασμένο επανωφόρι της, και να μας προστατεύει από κάθε κακό.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου