Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

« ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ »

Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, τιμά σήμερα την αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Η Εκκλησία τιμά ιδιαζόντως τον Άγιο Ιωάννη. Μετά την Παναγία είναι ο Τίμιος Πρόδρομος. Ήταν μεγάλος ασκητής, ένας επίγειος άγγελος. Υπήρξε επίσης Απόστολος, αφού κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού και κάτω στον Άδη. Τέλος αξιώθηκε να γίνει και Μάρτυρας. Έδωσε το αίμα του για την αλήθεια του Χριστού. Ο Τίμιος Πρόδρομος δεν έχει ανάγκη από ανθρώπινα εγκώμια. Το εγκώμιό του το έπλεξε ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός όταν διεκήρυξε ότι μεταξύ γυναικών «ουκ εγήγερται… μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (ΜΑΤΘ. 11, 11). Από όλες τις ιστορικές φυσιογνωμίες της Παλαιάς Διαθήκης υπήρξε ο μεγαλύτερος. Προς τιμή του η Εκκλησία θέσπισε πολλές εορτές κατά τη διάρκεια του Εκκλησιαστικού έτους.

Στις 23 Σεπτεμβρίου τιμάμε τη Σύλληψή του εκ μητρός Ελισσάβετ. Στις 24 Ιουνίου εορτάζουμε τα Γενέθλια του Αγίου Ιωάννου. Στις 7 Ιανουαρίου τη Σύναξη. Στις 24 Φεβρουαρίου τιμάμε την Α΄ και Β΄ Εύρεση της τιμίας κεφαλής του. Στις 25 Μαΐου εορτάζουμε την Γ΄ Εύρεση της τιμίας του κεφαλής. Και κατά τη σημερινή ημέρα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Εξαιρετική η ημέρα σήμερα. Μοιάζει με την Μεγάλη Παρασκευή. Όπως τότε, έτσι και σήμερα έχουμε αυστηρή νηστεία. Όταν η μνήμη του πέφτει καθημερινές νηστεύουμε και το λάδι. Όταν όμως πέφτει Σάββατο ή Κυριακή δεν νηστεύουμε το λάδι. Δεν τρώμε όμως από όλες τις άλλες τροφές. Και αυτό γίνεται για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, η οποία αντιστάθηκε στην ηδονή και στην ακολασία. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ασκητική ζωή και στο θάρρος αυτού του μεγάλου Εκκλησιαστικού άνδρα!
Ο Ιωάννης κήρυττε στην ύπαιθρο και στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού. Είχε στήσει εκεί τον άμβωνά του. Εκεί τον άκουγαν όλοι οι άνθρωποι. Μία ημέρα όμως σταμάτησε το κήρυγμα στον Ιορδάνη. Απόσπασμα στρατιωτών τον συνέλαβε. Όμως τι κακό είχε κάνει; Είπε απλά την αλήθεια! Σε εποχή παρακμής και διαφθοράς είναι έγκλημα να ειπωθεί η αλήθεια. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα μας έχουμε δειλία και δεν λέμε ολόκληρη την αλήθεια γιατί μπορεί να μας κοστίσει. Όμως είναι μεγάλο πράγμα να λέγεται η αλήθεια. Ποια όμως ήταν η αλήθεια που είπε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος; Στην εποχή του ζούσε ένας βασιλιάς ο Ηρώδης, όχι ο Ηρώδης που κατέσφαξε τα 14.000 νήπια όταν ο Χριστός ήταν νήπιο, αλλά ο γιος του ο Ηρώδης Αντίπας. Άγριος όπως ο πατέρας του και έκφυλος, έδιωξε τη νόμιμη γυναίκα του και πήρε τη νύφη του. Δηλαδή τη γυναίκα του αδελφού του, ενώ εκείνος ζούσε.
Και ενώ γινόταν αυτή η παράνομη  πράξη κανένας δεν διαμαρτυρόταν. Ούτε ιερατείο ούτε λαϊκοί. Όλοι σιωπούσαν. Ένα απέραντο νεκροταφείο δειλίας και ανανδρίας! Κι ενώ οι πάντες σιωπούσαν, ένας μόνο αντέδρασε. Και αυτός ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο οποίος ήταν πάμφτωχος και δεν είχε κάποιο αξίωμα που να θαμπώνει τους ανθρώπους. Ο Άγιος Ιωάννης λοιπόν ανέβηκε γρήγορα στα ανάκτορα για να ελέγξει τον βασιλιά λέγοντάς του: «Ουκ έξεστί σοι έχειν την γυναίκα του αδελφού σου» (ΜΑΡΚ. 6, 18). Δηλαδή, «Δεν σου επιτρέπεται να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου» (ΜΑΡΚ. 6, 18). Με τα λόγια αυτά του Αγίου Ιωάννου ταρακουνήθηκαν τα ανάκτορα. Με διαταγή του βασιλιά συνέλαβαν τον Ιωάννη και τον οδήγησαν στη φυλακή. Πέρασε καιρός και ήλθε η ημέρα που ο Ηρώδης θα εόρταζε τα γενέθλιά του. Οι αξιωματούχοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν μαζί με τον βασιλιά τους.
Όλοι αυτοί διασκέδασαν, ήπιαν και στο τέλος χόρεψαν. Εκεί στους χορούς χόρεψε και η Σαλώμη, η κόρη της Ηρωδιάδας της παράνομης γυναίκας του Ηρώδη. Η Σαλώμη με τον χορό της διέγειρε τα αισχρά ένστικτα του Ηρώδη και μεθυσμένος όπως ήταν ο βασιλιάς της υποσχέθηκε να της δώσει οτιδήποτε, ακόμη και μέχρι το μισό βασίλειό του. Η Σαλώμη συμβουλεύθηκε τη μητέρα της κι εκείνη της είπε να φέρει το κεφάλι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου σε πιάτο. Ο Ηρώδης, επειδή της είχε υποσχεθεί να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία της, αναγκάσθηκε να εκτελέσει την επιθυμία της Σαλώμης. Απόσπασμα στρατιωτών έκοψε το κεφάλι του Αγίου και το τοποθέτησαν μέσα σε ένα πιάτο για να δοθεί στην Ηρωδιάδα. Πραγματικά λείπουν στις ημέρες μας τέτοια αναστήματα σαν τον Τίμιο Πρόδρομο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δειλοί και άνανδροι. Πόσο θα θέλαμε να ζει στις ημέρες μας ένας τέτοιος άνθρωπος!
Αγαπητοί μου φίλοι, αν ζούσε σήμερα ο Τίμιος Πρόδρομος θα έλεγχε όσους βλασφημούν σε οποιοδήποτε κλιμάκιο και αν βρίσκονται. Θα έλεγχε τα παράνομα ζευγάρια. Θα έλεγχε την ομοφυλοφιλία. Θα έλεγχε τις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις και τους γιατρούς που πλουτίζουν από την αποτρόπαια αυτή πράξη. Θα έλεγχε τους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους. Θα έλεγχε τα παιδιά που εγκαταλείπουν τους γονείς τους στα γηροκομεία. Θα έλεγχε τους κεφαλαιούχους που με τα εργοστάσιά τους δηλητηριάζουν τον κόσμο. Όμως στη θέση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στέκει η συνείδηση του κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό να μην φιμώνουμε τη φωνή της συνείδησής μας, όταν αυτή μας ελέγχει. Να την χρησιμοποιούμε για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου