Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

« Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »

Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, εορτάζει σήμερα την Κοίμηση και Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα πρόσκαιρα και γήϊνα στα επουράνια. Πολλές εορτές έχουν καθιερωθεί προς τιμή της Παναγίας μας, αλλά η εορτή της Κοίμησής της έχει λάβει ξεχωριστή θέση στο Ορθόδοξο πλήρωμα. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με Ναούς αφιερωμένους στην Παναγία και σήμερα εορτάζει πανηγυρικά αυτή την μεγάλη εορτή! Της εορτής προηγείται δεκαπενθήμερη νηστεία, που τηρείται από την πλειοψηφία των πιστών και συντελεί στην πνευματική προετοιμασία της εορτής. «Αι γενεαί πάσαι μακαρίζουσι», κατά τον Υμνωδό, τη μόνη Θεοτόκο. Έζησε στον παρόντα κόσμο και αξιώθηκε να αισθανθεί την υπέρτατη ευτυχία και ηθική ικανοποίηση. «Κεχαριτωμένη», «Ευλογημένη» και «Μητέρα του Θεού» ονόμασε ο Άγγελος την Μαρία που προερχόταν από την Ναζαρέτ.

Η Παναγία είναι ο αντιπροσωπευτικός τύπος της ανθρωπότητας στο θεϊκό έργο της απολύτρωσης. Κυοφόρησε εννέα μήνες στην κοιλιά της και γέννησε τον Κτίστη! Η Παναγία, άνθρωπος εξ ανθρώπων, αφού αξιώθηκε υπό της Θείας Χάριτος να γίνει Μητέρα του Θεού, δεν θα παύσει ποτέ να συγκινεί την ανθρώπινη ψυχή και να δέχεται την αναφορά των ανθρωπίνων παθών και ελπίδων. Είναι η Μεσίτρια προς τον Θεό υπέρ των συνανθρώπων της. Πρέσβειρα αντιπροσωπευτική της ανθρώπινης ψυχής προς τον Πλάστη. Η Παναγία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των πιστών. Στην Υπεραγία Θεοτόκο καταφεύγουμε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Είναι το αποκούμπι μας. Έχουμε περισσότερο θάρρος να της μιλήσουμε για τα προβλήματά μας και να της ζητήσουμε την επίλυσή τους. Και να είμαστε σίγουροι πως η Παναγία θα μας δίνει τη λύση σε όλα αυτά που μας απασχολούν!
Κατά τη δεκαπενθήμερη νηστεία ψάλλονται οι Παρακλήσεις ως αναφορά των χειμαζομένων προς Αυτήν. Ο Υμνωδός της Εκκλησίας μας τη θεωρεί «γέφυραν μετάγουσαν τους εκ γης προς ουρανόν. Πύργον ασάλευτον της Εκκλησίας. Πρέσβειραν του κόσμου. Ελπίδα και προστασίαν των πιστών». Ως ιστορικό πρόσωπο η Παναγία δοκίμασε την ανθρώπινη χαρά και την ανθρώπινη πικρία. Η καρδιά της πλημμυρισμένη από αισθήματα αγιότητας, δοκίμασε τη γοητεία των παλμών της υπέρτατης ανθρώπινης ευτυχίας. Γέννησε τον Ίδιο τον Θεό! Οι πραγματικότητες όμως που δημιουργεί στη ζωή η αμαρτία πλήγωσαν βαθύτατα τη μητρική καρδιά της Θεοτόκου. Είδε τον Υιό της να μεγαλύνεται με τη δύναμη του θεϊκού Του μεγαλείου και να συντρίβεται κάτω από το βάρος της ανθρώπινης κακίας. Τον αντίκρυσε χωρίς πνοή πάνω στο ξύλο της ατίμωσης και Τον είδε να ενταφιάζεται!
Η μητρική της καρδιά δοκιμάσθηκε σκληρά. Από τον τόπο του μαρτυρίου, με σφιγμένη τη μητρική της καρδιά από τον πόνο, επέστρεψε στον οίκο του Ιωάννη. Και εκεί κατέφυγε στην προσφιλή της προσευχή, για να βαλσαμώσει τον πόνο της. Αλλά δεν άργησε να συντελεσθεί το θαύμα των θαυμάτων. Από τον σκοτεινό και σφραγισμένο τάφο ανάβλυσε  η πηγή της ζωής. Ο Υιός της αναστήθηκε! Η Ανάσταση του Χριστού πλήρωσε χαράς τα σύμπαντα. Γέμισε χαρά και την ψυχή της Παναγίας, η οποία αναδείχθηκε «Πλατυτέρα των Ουρανών»! Ως πρόσωπο λοιπόν η Παναγία κατέχει θέση κοντά στον κόσμο και κοντά στον Θεό. Είναι ο μόνος άνθρωπος που τόσο τιμήθηκε από τον Θεό, ώστε να γίνει το μέσο, με το οποίο παρασχέθηκε η Χάρη και η Αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Η Παναγία συγκεντρώνει μέσα της όλα τα χαρίσματα που της έδωσε ο Θεός!
Κατά τη σημερινή ημέρα με συγκίνηση τιμάμε τη μνήμη της. Αξίζει να γίνει η Παναγία για όλους μας υπέροχο παράδειγμα μίμησης. Ας εμπνευσθούμε από την καρτερικότητά της, με την οποία υπέμεινε τον θάνατο του Υιού της. Όλοι οι άνθρωποι δοκιμάζουμε δυσκολίες, αντιξοότητες και πόνο στην πορεία της ζωής μας. Η Παναγία με τη ζωή της μας δείχνει με πόση πίστη και ευλάβεια υπέμεινε τον δικό της πόνο. Κι εμείς να μην λυγίζουμε στις δυσκολίες της ζωής, όσο μεγάλες κι αν είναι. Πάντοτε να καταφεύγουμε στην προσευχή, προκειμένου να λαμβάνουμε ενίσχυση και δύναμη από τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας. Ιδιαίτερα ας συγκινηθούμε από την αγιότητα του βίου της Παναγίας. Να προσπαθούμε να μιμηθούμε τον τρόπο ζωής της στην καθημερινότητά μας. Οι γυναίκες να προσπαθούν να την μιμηθούν στη σεμνότητά της, στο ντύσιμο και σε κάθε άλλη ενέργειά τους.
Αγαπητοί μου φίλοι, η ξεχωριστή θέση που κατέχει η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας μέσα στην Εκκλησία δεν είναι αυθαίρετη. Οι αρετές και η αγιότητά της την έχουν τοποθετήσει στην περίοπτη αυτή θέση! Και για να αποκτήσει αυτές τις αρετές χρειάσθηκε να αγωνισθεί τόσο με τη σωματική άσκηση όσο και με την ακρότατη νήψη, δηλαδή την καθαρότητα του νου και των λογισμών που ταλαιπωρούν τον κάθε άνθρωπο. Αυτή η νήψη οδήγησε την Παναγία σε υψηλότατες νοερές αναβάσεις και σε υπερφυή ζωή. Γι’ αυτό και έγινε το στήριγμα όχι μόνο της νεοπαγούς Εκκλησίας, αλλά και η ένθερμος πρέσβειρα των πιστών όλων των εποχών. Κατά τη σημερινή λαμπρή ημέρα λοιπόν ας απευθύνουμε με ευλάβεια θερμή προσευχή προς την Παναγία μας να μεσιτεύει προς τον Υιό της και να μας ενισχύει στην πορεία της Χριστιανικής μας ζωής προς τα ενάρετα και τα αγαθά. 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου