Κυριακή 9 Μαΐου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ »

Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, μας μεταφέρει λίγες μόλις ημέρες μετά την Πεντηκοστή. Η αλλοίωση που έχει επιφέρει το Άγιο Πνεύμα στις καρδιές των Μαθητών είναι θαυμαστή. Με φλόγα και θάρρος κηρύττουν την αλήθεια του Ευαγγελίου και συγκλονίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Επιπλέον ο Θεός τους έχει χαρίσει και σπάνια χαρίσματα θαυματουργίας. «Δια δε των χειρών των αποστόλων εγίνετο σημεία και τέρατα εν τω λαώ πολλά» (ΠΡΑΞ. 5, 12). Δηλαδή, «Μέσω των Αποστόλων γίνονταν πολλά εκπληκτικά θαύματα στο λαό» (ΠΡΑΞ. 5, 12). Τα θαύματα που έκαναν οι Απόστολοι είχαν προκαλέσει κατάπληξη και θαυμασμό στους ανθρώπους. Μαθεύονταν οι θαυματουργικές πράξεις των Αποστόλων και μαζεύονταν και άλλοι άνθρωποι στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να τα δουν από κοντά ή και να θεραπευθούν αν είχαν κάποια ασθένεια.

Έφερναν κάθε είδους ασθενείς, παράλυτους, τυφλούς, δαιμονισμένους, και μόλις οι Απόστολοι ακουμπούσαν τα χέρια τους στους ασθενείς, όλοι αυτοί γίνονταν αμέσως καλά. Πλήθη ασθενών ήταν συγκεντρωμένα στους δρόμους των Ιεροσολύμων. Πρωτοφανή γεγονότα! Αναρίθμητα είναι, ωστόσο, τα θαύματα που γίνονται και στις ημέρες μας. Η Παναγία αλλά και οι Άγιοι μέσα από τις θαυματουργικές τους εικόνες επιτελούν και στη σημερινή εποχή πολλά θαύματα. Αν τότε και η σκιά ακόμη των Αποστόλων είχε τη δύναμη να θεραπεύει, όπως υπογραμμίζει το Αποστολικό ανάγνωσμα, σήμερα τα ιερά λείψανα των Αγίων μας, πολλά από τα οποία είναι άφθαρτα ή ευωδιάζουν, επιτελούν αμέτρητες θεραπείες ασθενών. Αλλά και η προσευχή μας μπορεί να κάνει θαύματα! Τα σύγχρονα θαύματα αποδεικνύουν ότι και σήμερα ζει ο Αναστημένος Κύριός μας.
Τα συγκλονιστικά αυτά γεγονότα που συνέβαιναν στα Ιεροσόλυμα σύντομα προκάλεσαν τον φθόνο του αρχιερέα και των Σαδδουκαίων, οι οποίοι συνέλαβαν και φυλάκισαν τους Αποστόλους για να εμποδίσουν τη δράση και το κήρυγμά τους. Μάταια όμως! Κατά τη διάρκεια της νύκτας Άγγελος Κυρίου άνοιξε τις πόρτες της φυλακής και απελευθέρωσε τους Αποστόλους, όπως σημειώνει στη συνέχεια το ιερό κείμενο των Πράξεων: «Άγγελος δε Κυρίου δια της νυκτός ήνοιξε τας θύρας της φυλακής» (ΠΡΑΞ. 5, 19). Διώχθηκαν οι Απόστολοι για να σταματήσουν να κηρύττουν για τον Αναστημένο Χριστό. Διώχθηκε τότε η πρώτη Εκκλησία, αλλά και μέχρι στις ημέρες μας συνεχίζει να διώκεται. Ποτάμι είναι τα αίματα των Μαρτύρων όλων των αιώνων. Με μίσος και βδελυρές συκοφαντίες αγωνίζονται να ξεριζώσουν την πίστη από τις καρδιές των Χριστιανών.
Στην Πατρίδα μας μάλιστα, προσβάλλονται τα όσια και τα ιερά της Εκκλησίας μας και βλασφημείται το όνομα του Χριστού, τα τελευταία χρόνια και από διάφορες κυβερνήσεις, με αντίθεα νομοσχέδια. Άθεοι και μασώνοι πολιτικοί κάνουν ότι μπορούν για να καταστρέψουν την Εκκλησία! Όμως οι ταλαίπωροι δεν καταλαβαίνουν ότι Αρχηγός της Εκκλησίας είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός, ο Οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο! Αλλά και ο λαός δεν πάει πίσω από ασέβεια. Εκτρώσεις, παρά φύση αμαρτήματα, μαγείες και βλασφημίες, αλλά και πολλά άλλα αμαρτήματα οδηγούν στην απώλεια.
Σπουδαία σημασία όμως έχει και η εντολή που έδωσε ο Θεός στους Αποστόλους μέσω του Αγγέλου που τους απελευθέρωσε: «Πορεύεσθε, και σταθέντες λαλείτε εν τω ιερώ τω λαώ πάντα τα ρήματα της ζωής ταύτης» (ΠΡΑΞ. 5, 20). Δηλαδή, «Πηγαίνετε στο ναό και κηρύξτε στο λαό το μήνυμα γι’ αυτή την καινούργια ζωή» (ΠΡΑΞ. 5, 20). Ο Άγγελος τους καλεί να κηρύξουν αυτή την αληθινή ζωή, την οποία και οι ίδιοι Απόστολοι είχαν γευθεί κοντά στον Χριστό. Όταν ο Χριστός ρώτησε τους μαθητές Του αν θέλουν να φύγουν από κοντά Του, όπως έφυγαν άλλοι ακροατές των λόγων Του, εκείνοι ομολόγησαν: «Κύριε, προς τίνα απελευσόμεθα; ρήματα ζωής αιωνίου έχεις» (ΙΩΑΝ. 6, 68). Δηλαδή, «και σε ποιον να πάμε, Κύριε; Εσύ κατέχεις τα λόγια που οδηγούν στην αιώνια ζωή» (ΙΩΑΝ. 6, 68). Τα λόγια του Χριστού δεν είναι μία ανθρώπινη ιδεολογία, αλλά μεταδίδουν αιώνια ζωή!
Αγαπητοί μου φίλοι, αυτή τη νέα και αληθινή ζωή που χορηγούν οι αιώνιοι λόγοι του Ζωοδότη Χριστού, οφείλουμε να μεταδίδουμε κι εμείς οι πιστοί ακόλουθοί Του στο περιβάλλον μας. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται πρωτίστως με το παράδειγμά μας. Δεν μπορούμε να λέμε άλλα και να πράττουμε άλλα. Καλύτερα να μην μιλάμε, αν δεν έχουμε να δείξουμε πράξεις. Αν αγωνιζόμαστε, ζούμε Μυστηριακή ζωή και προσευχόμαστε, τότε θα φωτιζόμαστε από το Άγιο Πνεύμα και θα πράττουμε οτιδήποτε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αν έχουμε τέτοια πνευματική κατάσταση, τότε θα μπορούμε να μεταγγίζουμε την αληθινή ζωή στην κοινωνία μας που αργοπεθαίνει από το δηλητήριο της αμαρτίας. Ο αληθινός πιστός καλείται να μεταγγίσει την αιώνια ζωή, που μόνο ο Αναστημένος Κύριος Ιησούς Χριστός χαρίζει. Μην ψάχνουμε αλλού την αληθινή χαρά και ζωή. Χριστός Ανέστη! 
Με αγάπη Χριστού Αναστάντος,  
π. Βασίλειος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου