Κυριακή 16 Μαΐου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ »

Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα των Πράξεων των Αποστόλων, αγαπητοί μου φίλοι, μας δίνει πληροφορίες για την εκλογή των επτά Διακόνων και για το φιλανθρωπικό έργο της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το ζωηρό ενδιαφέρον των Αγίων Αποστόλων για τους φτωχούς και τους ασθενείς. Αν και καθημερινά οι Άγιοι Απόστολοι αντιμετώπιζαν σκληρούς διωγμούς, εντούτοις δεν παρέλειπαν να δείχνουν την έμπρακτη αγάπη τους σε όσους στερούνταν τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους. Έτσι, με την καθοδήγηση των Αποστόλων οι πιστοί έφθασαν σε τέτοιο σημείο αγάπης και αλληλεγγύης, ώστε να μοιράζονται τα υπάρχοντά τους μεταξύ τους και να τα έχουν όλα κοινά. «Ην αυτοίς άπαντα κοινά» (ΠΡΑΞ. 4, 32). Γι’ αυτό κανένας Χριστιανός δεν υπέφερε από την πείνα και από τη στέρηση των αναγκαίων αγαθών. 

Όταν δε αυξήθηκαν πολύ οι πιστοί των Ιεροσολύμων και δεν επαρκούσαν πλέον οι Απόστολοι να εξυπηρετούν τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων, αλλά και για να μη μειώνεται ο αναγκαίος για το κήρυγμα χρόνος τους, συγκέντρωσαν τους πιστούς και τους είπαν τα εξής: «Δεν είναι σωστό εμείς να αφήσουμε το κήρυγμα του λόγου του Θεού και να ασχολούμαστε με διανομές τροφίμων. Φροντίστε, λοιπόν, αδελφοί, να εκλέξετε από ανάμεσά σας επτά άνδρες με καλή φήμη, γεμάτους από τη σοφία του Αγίου Πνεύματος. Θα ορίσουμε αυτούς να κάνουν αυτό το έργο, κι εμείς θα αφιερωθούμε αποκλειστικά στην προσευχή και στο έργο του κηρύγματος» (ΠΡΑΞ. 6, 2-4). Έτσι και έγινε. Οι πιστοί επέλεξαν από ανάμεσά τους επτά άνδρες, τους οποίους χειροτόνησαν Διακόνους οι Άγιοι Απόστολοι, προκειμένου να αναλάβουν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Βλέπουμε μέσα από το ιερό κείμενο, ότι η Εκκλησία από τα πρώτα βήματά της, όπως και ο Ιδρυτής της ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ενδιαφέρθηκε όχι μόνον για τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και για τις υλικές. Και όταν αργότερα η Εκκλησία απλώθηκε σε όλο τον κόσμο συστηματοποίησε το φιλανθρωπικό έργο της. Είναι γνωστή σε όλους μας η περίφημη «Βασιλειάδα», που ίδρυσε ο Μέγας Βασίλειος. Η «Βασιλειάδα» ήταν ένα ίδρυμα που λειτουργούσε Νοσοκομείο, Ορφανοτροφείο, Γηροκομείο και Ξενώνας για τη φροντίδα και για την ιατρική περίθαλψη των φτωχών, των ασθενών και των ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσέφεραν την εργασία τους για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους ανθρώπους.

Και αυτό το φιλανθρωπικό έργο το συνέχισε η Εκκλησία καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της και το συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η φιλανθρωπία είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο δείχνει την τεράστια συμβολή της σε ζητήματα κοινωνικής φύσης ανακουφίζοντας εκατομμύρια ψυχές. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας επιτελείται ταπεινά και αθόρυβα. Δεν διαφημίζεται. Όλες οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας επιτελούν ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, αν και αυτό δεν προβάλλεται συνήθως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης! Ένα έργο που κυρίως έπρεπε να το επιτελεί η Πολιτεία, το έχει αναλάβει η Εκκλησία. Έτσι η Εκκλησία αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες φροντίζει στο μέτρο του δυνατού για τους αδύναμους και ανήμπορους αδελφούς μας. Είναι κοντά σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και σε αλλοθρήσκους και αλλοεθνείς.

Ίσως σε κάποιες ενορίες να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Είτε ατομικά ο καθένας μας, είτε ως Εκκλησιαστική κοινότητα, κάτι μπορούμε να κάνουμε για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που στερούνται ακόμη και τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους. Ακόμη και η μικρή βοήθειά μας έχει αξία και μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Ο Κύριος είχε επαινέσει τη χήρα εκείνη που είχε προσφέρει δύο μόνο λεπτά. Το πιο σημαντικό θα είναι το ότι έτσι θα ασκούμε πιο αποτελεσματικά την αγάπη μας προς τους αδελφούς μας. Και μάθαμε από τον Κύριό μας, ότι κατά την Δευτέρα Παρουσία Του θα μας ερωτήσει τι κάναμε για τους αρρώστους, για τους πεινασμένους και όλους εκείνους που υπέφεραν στη ζωή τους. Έτσι με την προσφορά της αγάπης μας προς τους άλλους, εμείς ωφελούμαστε πρώτοι.

Αγαπητοί μου φίλοι, η φιλανθρωπία είναι σπουδαία αρετή, την οποία αξίζει να την καλλιεργήσουμε. Μέσα από τη φιλανθρωπία ωφελούμαστε κι εμείς και ωφελούμε και αυτούς που έχουν ανάγκη. Ας σκεφθούμε, λοιπόν, και ας βρούμε τους κατάλληλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθάμε τους αδελφούς μας, στις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε, και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως έκαναν οι πρώτοι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων, που ένιωθαν ότι όλοι μαζί αποτελούσαν μία πνευματική οικογένεια. Μεγάλο πράγμα να θεωρούμε αδελφούς μας τους συνανθρώπους μας και να προσπαθούμε να είμαστε ενωμένοι μαζί τους. Δεν είναι σωστό, ιδιαίτερα στις ημέρες μας να υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται των αναγκαίων αγαθών. Αν τους αφήσουμε στη μοίρα τους, θα δώσουμε λόγο στον Χριστό κατά την Δευτέρα Παρουσία Του. Γι’ αυτό να μην αδιαφορούμε στον πόνο των άλλων. Χριστός Ανέστη!

Με αγάπη Χριστού Αναστάντος,

π. Βασίλειος.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου