Κυριακή 31 Μαΐου 2020

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ »


Κατά τη σημερινή Ζ΄ Κυριακή από την εορτή του Πάσχα, αγαπητοί μου φίλοι, τιμάμε τη μνήμη των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος καταδίκασαν τη φοβερή αίρεση του Αρειανισμού και συνέταξαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, διακηρύσσοντας τη θεότητα του Υιού του Θεού. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος συγκροτήθηκε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. επί της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στην Σύνοδο αυτή συμμετείχαν μεγάλα ονόματα σοφών Αγίων της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Άγιος Νικόλαος Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Άγιος Σπυρίδων Επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου, ο Άγιος Αχίλλιος Επίσκοπος Λαρίσης, ο Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Όσιος Επίσκοπος Κορδούης και πλήθος άλλων κληρικών, ηγουμένων, πρεσβυτέρων, διακόνων και μοναχών.
Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο καταδικάσθηκε η αίρεση του Αρειανισμού. Ο Άρειος, ο οποίος ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος Πρωτοπρεσβύτερος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, δίδασκε ότι ο Ιησούς ήταν δημιούργημα και όχι υπόσταση του Θεού. Υποβίβαζε τη θεότητα του Χριστού και Τον παρουσίαζε σαν κτίσμα του Θεού. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες που η γνήσια διδασκαλία μπορούσε να παραποιηθεί από αιρετικές δοξασίες, ήταν απαραίτητο να συγκροτούνται προκειμένου να διαφυλάττουν την Ορθή Πίστη. Τα δόγματα που προέκυψαν από τις Οικουμενικές Συνόδους εκφράζουν οριοθετημένα την εμπειρία της Αποκάλυψης που είχαν οι Άγιοι, και γι’ αυτό μέσα από αυτά θεραπεύονται οι άνθρωποι και οδηγούνται στο δρόμο της θέωσης και του αγιασμού. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ακατήχητοι, δεν μπορεί να γίνει αυτό κατανοητό.
Στα χρόνια εκείνα των Οικουμενικών Συνόδων οι Χριστιανοί συζητούσαν παντού, στα καφενεία, στην αγορά, στα σπίτια, θεολογικά και δογματικά θέματα. Δεν κάθονταν να κουτσομπολεύουν. Συζητούσαν αυτά τα θέματα γιατί ήξεραν, ότι σχετίζονται με την αιώνια σωτηρία τους. Και σίγουρα τους ενδιέφερε πρωτίστως η αιώνια ζωή. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουν γίνει χλιαροί. Άλλοι φοβούνται να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού γιατί έτσι τους είπαν οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση ή γιατί το είπαν κάποιοι κληρικοί ολιγόπιστοι! Άλλοι λένε: «Ποιος γύρισε από την άλλη ζωή για να μας πει τι είδε;» Άλλοι δεν πιστεύουν καν στην αιώνια ζωή. Άλλοι πιστεύουν στον Θεό με τον δικό τους τρόπο. Τραγικά πράγματα που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι σημερινοί άνθρωποι ασχολούνται με μάταια και φθαρτά πράγματα και όχι με τα αιώνια και άφθαρτα.
Και βλέποντας κάποιοι από τον Εκκλησιαστικό χώρο την άγνοια των Χριστιανών, κάνουν ότι θέλουν ή ότι τους επιβάλλουν οι σκοτεινές δυνάμεις. Άλλος βάζει την αγία λαβίδα σε αντισηπτικό μέσα για να κοινωνήσει τον επόμενο πιστό, άλλος έχει κουταλάκια διαφορετικά για την Θεία Κοινωνία, άλλος απαγορεύει στους πιστούς με πρόφαση την πανδημία του Κορωναϊού την Θεία Κοινωνία. Αν αυτοί ήσαν σε άλλη εποχή θα είχαν καθαιρεθεί! Στη σύγχρονη Βαβέλ κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι Μεταπατερικοί θεολόγοι θέλουν να αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας. Εκπρόσωπός τους λέει χαρακτηριστικά πως θα συνεχισθεί και την επόμενη ημέρα η συζήτηση για την Θεία Ευχαριστία και την προστασία από την επιδημία. Και δείχνει προς την κατεύθυνση της πρακτικής που στηρίζεται εν μέρει στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και προτείνουν την δι’ εμβαπτισμού του Σώματος στο Αίμα Θεία Ευχαριστία.
Αλλά στη σημερινή εποχή έχουμε και την παναίρεση του Οικουμενισμού και τον Διαθρησκειακό Συγκρητισμό. Με λίγα λόγια οι θιασώτες αυτών των αιρετικών δοξασιών πιστεύουν πως παντού υπάρχει ο Θεός. Μία από τις τραγικές συνέπειες των διαλόγων και του συγχρωτισμού των Ορθοδόξων με τους αιρετικούς ετεροδόξους, αλλά και αλλοθρήσκους είναι η συμμετοχή σε συμπροσευχές, παρόλο που οι Ιεροί Κανόνες τους απαγορεύουν! Παραγγέλλει ένας από τους Ιερούς Κανόνες, ο ΜΕ΄ Κανών των Αγίων Αποστόλων: «Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως Κληρικοίς, ενεργήσαι τι, καθαιρείσθω». Οι Οικουμενιστές επιθυμούν διακαώς να ενωθούν με τους πάσης φύσεως αιρετικούς Παπικούς και Προτεστάντες με την πρόφαση δήθεν της Αγάπης. Αν δε κάποιος έχει αντίθετη άποψη από αυτούς, η αγάπη τότε πάει περίπατο!
Αγαπητοί μου φίλοι, βρισκόμαστε σε καιρούς δύσκολους. Εμείς οι σημερινοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί ίσως κληθούμε να υπερασπισθούμε ακόμη και με την ίδια μας τη ζωή την Ορθή Πίστη που μας άφησαν οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και όλοι οι υπόλοιποι Άγιοι της Εκκλησίας μας που έδωσαν τα πάντα για τον Χριστό. Πρέπει όλοι μας να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί οι άνθρωποι που πολεμούν την Ορθοδοξία, που κάποιες φορές είναι και μέσα στους κόλπους της, επιχειρούν με κάθε τρόπο να την βλάψουν. Φυσικά ο Κύριός μας θα αναδείξει νέους υπερασπιστές της Πίστης και τα σχέδια των μασώνων θα ματαιωθούν και οι ίδιοι, αν δεν μετανοήσουν, θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην αιωνιότητα, μαζί με το αφεντικό τους τον διάβολο. Εμείς όμως πρέπει ως συνεχιστές των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την Ορθόδοξη Πίστη μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα πάτερ Βασίλειε την ευχή σας.
    Σας το "κλέβω" το αρθρο και το αντιγράφω στο χώρο μου αν δεν σας πειράζει. Όπως τα γράφετε ακριβώς ειναι η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε το ελεύθερο. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή