Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ »


Οι ημέρες του Δωδεκαημέρου, αγαπητοί μου φίλοι, είναι κατ’ εξοχήν αφιερωμένες στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Εορτάσαμε πριν λίγες ημέρες την Γέννηση, έπειτα την Περιτομή και ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την Βάπτιση του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό. Στον κύκλο των Δεσποτικών εορτών η Εκκλησία δεν μπορούσε να λησμονήσει ένα άλλο πρόσωπο που είναι στενά συνδεδεμένο με τον Χριστό και το έργο Του. Είναι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, που διαβάζεται την Κυριακή πριν από την εορτή των Θεοφανείων, αναφέρεται στο προπαρασκευαστικό έργο του Ιωάννη. Ο Ιωάννης όντως υπήρξε, κατά την προφητεία του Αρχαγγέλου, «μέγας ενώπιον του Κυρίου» (ΛΟΥΚΑ 1, 15). Υπήρξε μέγας κατά την κλήση, μέγας κατά το κήρυγμα, μέγας κατά τον βίο. Ο Χριστός μιλώντας για τον Ιωάννη είπε ότι δεν υπήρξε μεγαλύτερος άνθρωπος που γεννήθηκε από γυναίκα, από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί την επισφράγιση των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Το έργο του προφητεύθηκε από τον Προφήτη Μαλαχία το έτος 450 π.Χ. Είναι όμως και ο μέγας Προφήτης της Καινής Διαθήκης, ο οποίος προετοίμασε το έργο του Σωτήρος Χριστού. Το φλογερό κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή συγκινούσε τα πλήθη που συνέρρεαν να τον ακούσουν, να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους και να βαπτισθούν στον Ιορδάνη ποταμό. Οι άνθρωποι αγαπούσαν πολύ τον Ιωάννη. Το βάπτισμα του Ιωάννη ήταν προπαρασκευαστικό για το αναγεννητικό βάπτισμα του Χριστού. «Στα βιβλία των Προφητών είναι γραμμένο: στέλνω τον αγγελιοφόρο μου πριν από σένα, για να προετοιμάσει τον δρόμο σου! Μια φωνή βροντοφωνάζει στην έρημο: ετοιμάστε το δρόμο για τον Κύριο, ισιώστε τα μονοπάτια να περάσει» (ΜΑΡΚ. 1, 2-3).
Ο Ιωάννης ομολογούσε ότι δεν ήταν άξιος να λύσει τον ιμάντα των υποδημάτων του Ιησού. Οι αληθινά μεγάλοι είναι πάντοτε ταπεινοί. Ο Ιωάννης βάπτιζε «εν ύδατι» (ΜΑΡΚ. 1, 8), το Βάπτισμα του Χριστού είναι «εν Πνεύματι Αγίω» (ΜΑΡΚ. 1, 8). Το Βάπτισμα του Χριστού είναι αναγεννητικό που βοηθά να γίνουν οι άνθρωποι δίκαιοι, φιλεύσπλαχνοι, αναστρεφόμενοι με τους συνανθρώπους τους με αγάπη, με ταπείνωση, με πραότητα, διατηρώντας τα σώματα καθαρά από κάθε ηθικό μολυσμό, ώστε να παρίστανται ως θυσία ζωντανή, αγία και λογική λατρεία προς τον Θεό. Αυτοί οι αναγεννημένοι άνθρωποι αποτελούν κοινωνία αγίων με προτεραιότητα την πνευματικότητά τους από την ύλη. Αυτό το Πνεύμα ειρηνεύει τις καρδιές των ανθρώπων και πετυχαίνει την ειρήνη, η οποία είναι διαρκής και αληθινή. Μόνο έτσι μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη στην ανθρωπότητα.
Το Χριστιανικό Βάπτισμα έχει διπλή σημασία, «δι’ ύδατος και Πνεύματος». Δεν αρκεί μόνο το «δι’ ύδατος». Αυτό ήταν το βάπτισμα του Ιωάννη. Με το «δι’ ύδατος» λαμβάνουμε την ιδιότητα του Χριστιανού, αλλά χρειάζεται και η εσωτερική αναγέννηση. Να ενδυθούμε τον Χριστό με την αγία ζωή μας και να βιώνουμε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, την αγάπη, την ειρήνη, την μακροθυμία, την χρηστότητα, την αγαθωσύνη, την πίστη, την πραότητα, την εγκράτεια. Οφείλουμε να αγωνισθούμε, προκειμένου να εισέλθουμε σε μία καινούργια ζωή, απαλλαγμένη από το βάρος των αδυναμιών μας και των παθών μας. Αυτή η νέα ζωή πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να αποτινάξουμε από πάνω μας την αμαρτία και να ενδυθούμε τις αρετές που μας προτείνει η Αγία μας Εκκλησία. Μην παρασυρόμαστε από το πνεύμα του κόσμου, ο οποίος οδηγείται στην αιώνια απώλεια.
Είμαστε Χριστιανοί και δεχθήκαμε το θείο βάπτισμα; Ας εξετάσουμε τον εαυτό μας, αν όντως δεχθήκαμε και το «εν Αγίω Πνεύματι» Βάπτισμα που αναγεννά τον άνθρωπο. Βέβαια στην πορεία της Χριστιανικής μας ζωής μπορούν να συμβούν και πτώσεις. Ο Ιωάννης κήρυττε στους ανθρώπους μετάνοια, για να δεχθούν το κήρυγμα του Χριστού. Η μετάνοια μας βοηθά να καθαρίζουμε τον εσωτερικό χιτώνα της ψυχής και να βιώνουμε την εν Χριστώ σωτηρία. Αύριο θα εορτάσουμε τα Επιφάνεια του Χριστού και ο κρυπτόμενος Χριστός επιφαίνεται στο δημόσιο έργο Του. Ένα έργο αγάπης και λύτρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά της αμαρτίας. Αυτή την αγία ημέρα ας συμβαπτισθούμε με τον Χριστό, που καθαρίζει τις αμαρτίες «εν Αγίω Πνεύματι» και ας φωτίσει τις ψυχές μας το υπερούσιο φως του Χριστού. Ας γίνει το φως του Χριστού οδοδείκτης στη ζωή μας.
Αγαπητοί μου φίλοι, αυτό το Φως επεφάνη στην οικουμένη και ας σημειωθεί και σε εμάς, ώστε όντως αναγεννημένοι, με πίστη να πορευθούμε στην Χριστιανική μας ζωή, εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού. Εφόδιο μεγάλο στην Χριστιανική πορεία είναι και το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας που μας ενώνει με τον Σωτήρα Χριστό. Λέει ο Κύριος: «Ο τρώγων μου την σάρκαν και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ» ( ΙΩΑΝ. 6, 56). Δηλαδή, «Εκείνος που τρώει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου είναι ενωμένος μαζί μου, κι εγώ με αυτόν» (ΙΩΑΝ. 6, 56). Ο Χριστιανός, αν θέλει να είναι ενωμένος με τον Χριστό, πρέπει να συμμετέχει στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας και να κοινωνά όσο μπορεί πιο συχνά, αφού πρώτα εξομολογείται. Ο Ιησούς Χριστός μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία και εμείς με πίστη και αγάπη δεχόμαστε τη σωτηρία.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου