Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

« Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ »

Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών εκφράζουν τη θλίψη τους για την εκδημία του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά, ενός εκ των ιδρυτικών μελών της. 
Ο Χρήστος Γιανναράς (1935-24.8.2024) υπηρέτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (αργότερα Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών), ως καθηγητής Φιλοσοφίας, από το 1982 ως το 2002. 
Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Βόννης και του Παρισιού (Σορβόνη). Είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ελλάδας.
Αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες Η Καθημερινή και Το Βήμα, και έχει αφήσει πίσω του εκτεταμένο συγγραφικό-επιστημονικό έργο κυρίως γύρω από θέματα δυτικής φιλοσοφίας και Ορθοδοξίας. Υπό αυτό το πρίσμα, της σχέσης του, δηλαδή, με τη δυτική παράδοση, μελέτησε και τον Παπαδιαμάντη, στην εργασία του «Ο Παπαδιαμάντης και η "Σχολή" του», που συμπεριλήφθηκε στη συναγωγή μελετημάτων του, με τίτλο Ορθοδοξία και Δύση στη νεώτερη Ελλάδα, εκδ. Δόμος (1η εκδ.1992).
Τέλος, το 2008, κυκλοφόρησαν ηχογραφημένες αναγνώσεις έργων του Παπαδιαμάντη από τον Χρ. Γιανναρά, από τη σειρά «Λόγου χάριν» (εκδ. Bond Us Music).
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
 
Η Πρόεδρος Έρη Σταυροπούλου
Η Γραμματέας Μαρία Αποστολίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου