Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

« ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ »

Οι γυναίκες μάρτυρες της Εκκλησίας μας, αγαπητοί μου φίλοι, έχουν κρατήσει την ίδια δυναμική στάση απέναντι στα μαρτύρια όπως και οι άνδρες μάρτυρες. Στις κορυφαίες γυναίκες μάρτυρες της Εκκλησίας μας ανήκει και η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το έτος 294 μ.Χ. από ειδωλολατρική οικογένεια και ονομαζόταν Δωροθέα. Ο πατέρας της ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος και ήταν αριστοκράτης, φρόντισε δε να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή μόρφωση στην πανέμορφη και ευγενέστατη κόρη του. Σπούδασε στις πιο ονομαστές εθνικές σχολές φιλοσοφία, ρητορική, ποίηση, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, έστρεψε την προσοχή της στην Χριστιανική διδασκαλία, η οποία σε εποχή σκληρών διωγμών διαδιδόταν και γινόταν πίστη των κατοίκων της Αλεξάνδρειας.
Εντυπωσιάσθηκε από την πίστη των Χριστιανών και ζήτησε να κατηχηθεί από κάποιον άγιο μοναχό. Μετά την κατήχηση βαπτίσθηκε και πήρε το όνομα Αικατερίνη. Στην αρχή δεν φανέρωσε την Χριστιανική της ιδιότητα στους οικείους της, διότι βρισκόταν σε έξαρση ο μεγάλος διωγμός του Μαξεντίου. Οι γονείς της την πίεζαν να παντρευθεί έναν από τους πολλούς πλούσιους νέους και αξιωματούχους, που ζητούσαν να την κάνουν σύζυγό τους. Εκείνη με ευγένεια απέκρουε τις προτάσεις τους διότι είχε πάρει την απόφασή της να γίνει νύμφη του Χριστού! Η καρδιά της είχε προσκολληθεί στη γλυκειά μορφή του Ιησού και τίποτε άλλο δεν την γέμιζε. Δεν άργησε να γίνει γνωστή η μεταστροφή της στον Χριστιανισμό. Μέσα στη δίνη του διωγμού, θεώρησε καθήκον της και τιμή της να ομολογήσει την πίστη της στον Χριστό. Ήταν δεκαοκτώ χρονών, αλλά αρκετά ώριμη για να υποστεί τις συνέπειες της δημόσιας ομολογίας της.
Την εποχή εκείνη ο αυτοκράτορας Μαξέντιος, έβγαλε διαταγή για καθολική θυσία στους «θεούς» από όλους τους υπηκόους του. Όποιοι δεν εκτελούσαν τη διαταγή του θα τιμωρούνταν σκληρά και παραδειγματικά. Πλήθος κόσμου υπάκουσε στη βασιλική διαταγή, όχι όμως και η Αικατερίνη. Έκανε αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Χριστιανοί· να μην κάνουμε υπακοή στους νόμους της πολιτείας όταν αυτοί είναι αντιχριστιανικοί! Κατευθύνθηκε λοιπόν η Αγία Αικατερίνη στο ειδωλολατρικό «ιερό» όπου τελούσε τη μεγαλειώδη θυσία ο Μαξέντιος και ζήτησε από τους ακολούθους του να μιλήσει σε αυτόν. Με πρωτόγνωρο θάρρος έλεγξε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα, υπενθυμίζοντάς του πως η λατρεία των άψυχων ειδώλων είναι στην ουσία λατρεία προς τους δαίμονες και ανήκει στο παρελθόν. Ταυτόχρονα ομολόγησε ενώπιόν του την πίστη της στον Χριστό, τον αληθινό Θεό.
Ο αυτοκράτορας ζήτησε να μάθει ποια ήταν αυτή η όμορφη και ασεβής, κατά την κρίση του, κοπέλα. Οι ακόλουθοί του του είπαν ότι είναι η κόρη του επιφανή Αλεξανδρέα Κώνστα, η οποία έγινε Χριστιανή. Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να γίνει μια δημόσια συζήτηση με τους πλέον διακεκριμένους φιλοσόφους και ρήτορες της Αλεξάνδρειας, διότι πίστευε πως έτσι θα ντρόπιαζε τους Χριστιανούς και θα θριάμβευε η ειδωλολατρία. Κάλεσε λοιπόν πενήντα από αυτούς και την Αικατερίνη να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους. Η Αικατερίνη προσευχήθηκε θερμά στον Θεό να της δώσει σοφία, προκειμένου να υπερισχύσει στη συζήτηση, για τη δόξα τη δική Του και την καταισχύνη των διωκτών της Εκκλησίας. Οι Άγιοι πριν από μεγάλα γεγονότα της ζωής τους προσεύχονταν στον Θεό για να Του ζητήσουν τη βοήθειά Του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής αυτής.
Οι ειδωλολάτρες ρήτορες γεμάτοι κομπασμό άρχισαν πρώτοι να παρουσιάζουν την αρχαία θρησκεία ως δήθεν παράγοντα πολιτισμού και τους «θεούς» ως δήθεν ευεργέτες των ανθρώπων. Τελευταία μίλησε η Αικατερίνη. Χρησιμοποιώντας τα έργα του Ομήρου, παρουσίασε το έρεβος των «θεών» της αρχαίας θρησκείας, οι οποίοι έπρατταν τις χειρότερες κακουργίες και παρεκτροπές, όπως: δολοφονίες, απάτες, βιαιοπραγίες, γενοκτονίες, κλοπές, μοιχείες, πορνείες, αιμομιξίες, παιδεραστίες, βιασμούς, κτηνοβασίες, φθόνους, δολοπλοκίες. Οι ψεύτικοι αυτοί θεοί διακατέχονταν από ανομολόγητα πάθη. Ήταν απίστευτα μισάνθρωποι, ζήλευαν και μισούσαν θανάσιμα τους ανθρώπους και όταν έβρισκαν ευκαιρία τους εξολόθρευαν. Το μόνιμο μίσος τους για τους ανθρώπους καταλάγιαζε με τις φρικτές ανθρωποθυσίες! Η ειδωλολατρία δεν είχε καμία σχέση με την πίστη στον γλυκύτατο Ιησού!
Αγαπητοί μου φίλοι, οι ειδωλολάτρες φιλόσοφοι έμειναν άφωνοι από την ευγλωττία και τα επιχειρήματα της νέας φιλοσόφου! Το αποτέλεσμα ήταν να αναγνωρίσουν την ήττα τους και να μεταστραφούν και οι ίδιοι στον Χριστιανισμό! Το γεγονός αυτό εξόργισε τον αυτοκράτορα, ο οποίος ζήτησε τη θανάτωσή τους δια της πυράς και τον απάνθρωπο βασανισμό της Αικατερίνης. Βλέποντας η σύζυγος του αυτοκράτορα Φαυστίνα τα βασανιστήρια της Αγίας Αικατερίνης πίστεψε και αυτή. Τότε ο θηριώδης σύζυγός της την αποκεφάλισε και παρέδωσε στους δημίους την Αγία Αικατερίνη, προκειμένου να την αποτελειώσουν στο φοβερό τροχό, ο οποίος διαμέλιζε αργά και βασανιστικά το σώμα της, ενώ η ψυχή της πέταξε στα ουράνια για να συναντήσει τον Νυμφίο Χριστό που τόσο αγάπησε στη ζωή της. Η Αγία Αικατερίνη μας δίνει το μήνυμα πως οι γνώσεις δεν είναι αντίθετες με την Χριστιανική πίστη, αλλά καταξιώνονται σε αυτή ως δώρα του Θεού στην ανθρωπότητα!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου