Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ »

Με τη σημερινή Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, αγαπητοί μου φίλοι, εισερχόμαστε στην κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου. Η μακρά αυτή περίοδος του Εκκλησιαστικού έτους φθάνει μέχρι το Μέγα Σάββατο. Τα ιερά αναγνώσματα και οι υπέροχοι ύμνοι του Τριωδίου μας βοηθούν να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής μας στον εσωτερικό μας κόσμο, να εξετάσουμε τον εαυτό μας, να μετανοήσουμε για τα αμαρτήματά μας και να ζητήσουμε το έλεος το Θεού. Η περίοδος αυτή δεν είναι για καρναβαλικές εκδηλώσεις και για ξεφαντώματα, όπως θέλει το κοσμικό φρόνημα. Σε αυτόν τον εντονότερο πνευματικό αγώνα μας προτρέπει και το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα. Ο Απόστολος Παύλος δέσμιος στη φυλακή της Ρώμης, λίγο πριν από το μαρτυρικό του τέλος, γράφει στον αγαπητό του μαθητή Τιμόθεο και του απευθύνει πολύτιμες νουθεσίες. 
Του λέει: «Εσύ όμως συμπορεύθηκες μαζί μου στη διδασκαλία, στον τρόπο ζωής, στους σκοπούς, στην πίστη, στη μακροθυμία, στην αγάπη, στην υπομονή, στους διωγμούς, στα παθήματα σαν αυτά που υπέμεινα στην Αντιόχεια, στο Ικόνιο, στα Λύστρα. Τι διωγμούς υπέφερα! Κι απ’ όλα με γλίτωσε ο Κύριος. Κι όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν με ευσέβεια, σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού Χριστού, θα αντιμετωπίσουν διωγμούς» (Β΄ ΤΙΜ. 3, 10-12). Ακούγεται οπωσδήποτε απόλυτος ο λόγος αυτός του Αποστόλου Παύλου. Δεν λέει ότι ορισμένοι πιστοί θα υποστούν κάποιους διωγμούς, αλλά μιλάει με βεβαιότητα και τονίζει ότι όλοι όσοι πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, θα διωχθούν, θα αντιμετωπίσουν περιφρονήσεις και συκοφαντίες από το περιβάλλον τους, θα συναντήσουν θλίψεις και εμπόδια από τον μισάνθρωπο διάβολο και τα όργανά του.
Επιβεβαιώνεται ωστόσο αιώνες τώρα ο θεόπνευστος λόγος του Αποστόλου Παύλου: Όπως το σκοτάδι δεν μπορεί να αντέξει το φως, έτσι και ο άνθρωπος που ζει στην αμαρτία δεν ανέχεται την καθαρότητα του αγίου και εναρέτου· τον τυφλώνει η ακτινοβολία της αρετής του. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ακόλουθοι του εσταυρωμένου Κυρίου μας, να είμαστε βέβαιοι ότι θα δεχθούμε διωγμούς, αδικίες και χλευασμούς, όπως υπέστη Εκείνος. Το βλέπουμε αυτό στην καθημερινότητά μας. Όταν μιλάμε για τον Χριστό και την Εκκλησία, αρχίζουν κάποιοι τα ειρωνικά σχόλια. Ίσως κάποια στιγμή να κληθούμε να μαρτυρήσουμε και για την πίστη μας, όπως έχει γίνει στην πρώτη Εκκλησία αλλά και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Ας μη μας φοβίζει όμως η αλήθεια αυτή, διότι δίπλα μας θα στέκει πάντοτε ο παντοδύναμος Χριστός. Εκείνος που μπορεί να μας λυτρώσει από κάθε δοκιμασία, όπως έκανε και με τον Απόστολο Παύλο.
Αντίθετα με τους ευσεβείς, οι ασεβείς και οι απατεώνες θα προχωρούν από το κακό στο χειρότερο. Θα πλανούν και θα εξαπατούν τους άλλους, αλλά και αυτοί οι ίδιοι θα πλανώνται από τον διάβολο, όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια της Αποστολικής περικοπής ο Απόστολος Παύλος.: «Εσύ όμως (Τιμόθεε) να μένεις σ’ αυτά που έμαθες και που για την αξιοπιστία τους έχεις τεκμήρια. Ξέρεις από ποιον τα έμαθες· και μη λησμονείς ότι από τη βρεφική σου ηλικία γνωρίζεις τη Γραφή, που μπορεί να σε κάνει σοφό οδηγώντας σε στη σωτηρία δια της πίστεως στον Ιησού Χριστό» (Β΄ ΤΙΜ. 3, 14-15). Είναι αλήθεια ότι ο Τιμόθεος γνώριζε τις θείες Γραφές από την παιδική του ηλικία. Το είχε διαπιστώσει ο Απόστολος Παύλος, όταν είχε επισκεφθεί τα Λύστρα κατά την πρώτη Αποστολική περιοδεία του και είχε δει τότε με τι ευλάβεια τον ανέτρεφαν η πιστή μητέρα του, η Ευνίκη, και η ευσεβής γιαγιά του, η Λωΐδα.  
Στις ημέρες μας, σπάνια δυστυχώς τα μικρά παιδιά διδάσκονται την ευλάβεια, τον φόβο του Θεού, το θείο θέλημά Του, που βρίσκεται θησαυρισμένο μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο. Οι γονείς συνήθως θεωρούν προτιμότερο να μάθουν στα παιδιά τους ξένες γλώσσες, μπαλέτο, πολεμικές τέχνες και άλλες ποικίλες γνώσεις, ώστε να γίνουν άνθρωποι πολυμαθείς και με πολλά πτυχία. Πολλές φορές μάλιστα οι γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του διαδικτύου και διδάσκονται έτσι κάθε αισχρότητα και διαστροφή. Τελευταία και το σχολείο, αντί να μορφώνει το παιδί με τον αιώνιο λόγο του Θεού, το παραμορφώνει με διάφορες αθεϊστικές διδασκαλίες και μάλιστα από την τρυφερή παιδική ηλικία. Είναι τρομερό να διδάσκονται τα παιδιά άσχετα πράγματα που τα οδηγούν στην απομάκρυνσή τους από τον Θεό και τελικά στην προσωπική τους δυστυχία!
Αγαπητοί μου φίλοι, ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή καλούνται οι ευσεβείς γιαγιάδες και μαμάδες να αναλάβουν την κατά Θεόν ανατροφή των παιδιών της πατρίδας μας. Να τους διδάξουν τον αιώνιο λόγο του Θεού, το θείο θέλημά Του, που είναι το πιο απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή και τη σωτηρία τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να αγωνισθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δυστυχώς πολεμούν εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες την Ορθόδοξη πίστη μας αλλά και την πατρίδα μας Ελλάδα. Μην αφήσουμε τα παιδιά μας στα χέρια ανθρώπων που προωθούν την αθεΐα, τις διάφορες αιρέσεις, τα ανατολικά θρησκεύματα, τις ποικίλες ανωμαλίες. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας την Ορθόδοξη πίστη και να τα οδηγήσουμε κοντά στην Εκκλησία. Δεν έχουν να χάσουν. Θα κερδίσουν από το πλησίασμα αυτό. Μόνο κοντά στον Χριστό και στην Εκκλησία Του υπάρχει η σωτηρία.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου