Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

« ΑΓΙΟΙ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΣΤΙΝΑ »

Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι, τιμά τη μνήμη των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης. Και οι δύο Άγιοι είναι γνωστοί και αγαπητοί σε όλους μας. Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής και φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια. Κάποτε ένας ειδωλολάτρης με το όνομα Αγλαΐδας ερωτεύθηκε μία Χριστιανή παρθένα που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στον διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Αφού παραδέχθηκε την χρεωκοπία της δαιμονικής τέχνης που εξασκούσε, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερέας.

Και πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εκλέχθηκε Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την σε Ιουστίνα. Ο Άγιος Κυπριανός έδειξε αποστολικό ζήλο και γι’ αυτό τον διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στην Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα. Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλης. Στον Άγιο Κυπριανό αποδίδονται πολλές ευχές για τη διάλυση και την αποτροπή της μαγείας και κάθε δαιμονικής ενέργειας. Με το πέρασμα των χρόνων, εξαιτίας της παλαιάς ενασχόλησης του Κυπριανού με τη μαγεία, των ευχών που του αποδίδονται καθώς και των θαυμάτων που επιτέλεσε, καθιερώθηκε ο Άγιος Κυπριανός στη συνείδηση των πιστών, ως απελευθερωτής από τη μαγεία.
Ο βίος των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης είναι ένα ζωντανό μάθημα για τη δύναμη της μαγείας, που συντρίβεται από την παντοδυναμία του  Χριστού. Δυστυχώς όμως και στην εποχή μας η μαγεία, με τις διάφορες μορφές της, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Τα κρούσματα της λευκής και της μαύρης μαγείας αυξάνονται επικίνδυνα. Οι μάγοι, οι πνευματιστές, οι εξορκιστές, οι οραματίστριες, τα μέντιουμ, οι αστρολόγοι, οι καφετζούδες, οι χαρτορίχτρες και πολλοί άλλοι πληθαίνουν όλο και περισσότερο και κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι αφελείς ανθρώπους. Είναι και αυτό ένδειξη της απομάκρυνσής μας από τον αληθινό Θεό. Η πίστη στον Θεό και η ζωντανή σχέση μαζί Του, έχουν ατονήσει. Ο άνθρωπος αισθάνεται ανασφαλής και αντί να καταφύγει στον Θεό πηγαίνει στους ανθρώπους που υπηρετούν τον Σατανά. Όσο η πίστη των ανθρώπων στον αληθινό Θεό ατονεί, τόσο αναβιώνει η μαγεία.
Γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν στη μαγεία και σε όλα τα παρακλάδια της; Κάποιοι καταφεύγουν στη μαγεία από περιέργεια, άλλοι για να επικοινωνήσουν δήθεν με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, άλλοι για να γνωρίσουν το μέλλον. Κάποιοι καταφεύγουν στη μαγεία για να βρουν θεραπεία, άλλοι για να εκδικηθούν κάποιους τους οποίους μισούν, άλλοι από αφέλεια. Όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα να γίνονται από Χριστιανούς. Η Εκκλησία θεωρεί μεγάλο αμάρτημα την ενασχόληση με τη μαγεία και ορίζει μεγάλα επιτίμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι βασική προϋπόθεση για να βαπτισθεί κάποιος και να γίνει μέλος της Εκκλησίας, είναι πριν από όλα να αρνηθεί τον διάβολο και να δηλώσει ότι θέλει να «συνταχθεί» με τον Χριστό. Αυτή τη συγκλονιστική στιγμή της ζωής τους κάποιοι Χριστιανοί τη λησμονούν. Φεύγουν από τον Χριστό και την Εκκλησία Του και πηγαίνουν πάλι στον διάβολο.
Οι συνέπειες στη ζωή εκείνων που καταφεύγουν στη μαγεία, είναι τραγικές. Ξεκινούν με την ελπίδα ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους και καταλήγουν σε σύγχυση και αδιέξοδο, σε μαρασμό και κατάθλιψη, σε ψυχοσωματική και οικονομική εξουθένωση. Αν ανοίξει ο άνθρωπος την πόρτα στον διάβολο είναι πολύ δύσκολο έπειτα να την κλείσει. Μπορεί να γίνει με την Χάρη του Θεού, αλλά χρειάζεται μεγάλος αγώνας! Ο άνθρωπος για να γλιτώσει από τη μαγεία και όλα τα σατανικά, θα πρέπει να αποφεύγει όλα αυτά με κάθε τρόπο. Θα πρέπει να καταφύγει στην Εκκλησία και να συμμετέχει ενεργά στα Ιερά Μυστήριά της. Να έχει κρεμασμένο στο λαιμό του τον Τίμιο Σταυρό. Τρία πράγματα φοβούνται οι δαίμονες: τον Σταυρό, το άγιο Βάπτισμα και τη Θεία Κοινωνία, όταν αυτή λαμβάνεται κατόπιν ειλικρινούς Εξομολόγησης σε Πνευματικό. Επίσης πρέπει να έχει ο Χριστιανός στο σπίτι του την Καινή Διαθήκη.
Αγαπητοί  μου φίλοι, οι μάγοι, οι μάγισσες και όσοι καταφεύγουν σε αυτούς, δεν έχουν θέση στην Βασιλεία των Ουρανών. Αν δεν μετανοήσουν θα βρεθούν στην αιώνια κόλαση. Δεν είναι δυνατόν να θέλει ο άνθρωπος να τα έχει καλά και με τον Θεό και με τον διάβολο. Σε ιδιωτικό κανάλι της τηλεόρασης παρουσιάζει κάποιος μία αστρολογική εκπομπή και υποστηρίζει ότι είναι γιος ιερέα και ότι στέλνει τους ανθρώπους στην Εκκλησία. Παράλληλα αναλύει τα άστρα και πουλάει μαγικά βραχιολάκια μαζί με εικόνες! Μην τους πιστεύετε αυτούς. Τα μπερδεύουν όλα για να εξαπατούν τους αφελείς! Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να δέχεται την αστρολογία και όλους τους τσαρλατάνους. Στις δυσκολίες της ζωής ο Χριστιανός πρέπει να καταφεύγει στον Χριστό και στην Εκκλησία Του και όχι στους μάγους. Να ζητάμε τη βοήθεια του Θεού, την προστασία της Θεοτόκου και τις πρεσβείες των Αγίων και ιδιαιτέρως των σήμερα εορταζομένων Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου