Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »

Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ξεκινά με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα του Αποστόλου Παύλου προς τους Χριστιανούς της Ρώμης, αλλά και προς τους πιστούς κάθε εποχής. «Δόξα και τιμή και ειρήνη παντί τω εργαζομένω το αγαθόν» (ΡΩΜ. 2, 10). Δηλαδή, «δόξα, τιμή και ειρήνη προσμένουν όποιον κάνει το καλό» (ΡΩΜ. 2, 10). Μεγάλη ανταπόδοση περιμένει όποιον καλλιεργεί στη ζωή του την αρετή. Αυτός θα λάβει δόξα και τιμή. Όχι τη δόξα του κόσμου, η οποία είναι θνητή και πρόσκαιρη, αλλά τη δόξα που προέρχεται από τον Θεό. Και αυτή η δόξα είναι αμετάβλητη και δεν χάνεται με τον θάνατο του ανθρώπου, δεν εξαλείφεται. Ακολουθεί τον άνθρωπο και πέρα από τον τάφο, στην αιωνιότητα. Και όπως μας λέει το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, Σοφία Σειράχ: «η δόξα αυτών ουκ εξαλειφθήσεται» (ΣΟΦ. ΣΕΙΡ. 44, 13).

Μαζί με τη δόξα και την τιμή όμως, ο άνθρωπος που κάνει το καλό, θα λάβει και την ειρήνη. Όχι την εξωτερική ειρήνη, για την οποία υπογράφονται διεθνείς συμβάσεις και την οποία εύκολα ξεπουλούν οι άνθρωποι στο όνομα του συμφέροντος, αλλά την ουράνια και μακαρία ειρήνη του Θεού. Και αυτή η ειρήνη είναι εσωτερική, βρίσκεται στην ψυχή του κάθε ανθρώπου που την επιδιώκει. Την εσωτερική αυτή ειρήνη της ψυχής δεν μπορεί να νιώσει κανένας νους, είτε ανθρώπινος είτε αγγελικός. Το πλήρωμα αυτής της ειρήνης θα βιώνει στην Βασιλεία των Ουρανών όποιος εργάζεται το αγαθό, την αρετή. Μόνο ένας άνθρωπος της αρετής μπορεί να καταφέρει να γίνει ειρηνικός. Αντίθετα όποιος βιώνει αμαρτωλές καταστάσεις δεν μπορεί να είναι ειρηνικός. Είναι ταραγμένος και δεν μπορεί να κατανοήσει μία τέτοια κατάσταση θεϊκή. Βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.
Πως όμως αυτοί που δεν είναι Χριστιανοί και ανήκουν σε άλλες θρησκείες ακόμη και ειδωλολατρικές, που δεν έχουν γραπτό νόμο, μπορούν να διακρίνουν το αγαθό από το κακό; Την απάντηση μας τη δίνει στη συνέχεια του ιερού κειμένου ο Απόστολος Παύλος: «Ενδείκνυνται το έργον του νόμου γραπτόν εν ταις καρδίαις αυτών, συμμαρτυρούσης αυτών της συνειδήσεως» (ΡΩΜ. 2, 15). Έχουν δηλαδή γραμμένο στις καρδιές τους το νόμο που τους διαφωτίζει να διακρίνουν το καλό από το κακό. Και ο νόμος αυτός είναι η συνείδηση που δίνει μαρτυρία για το αν είναι σωστή κάθε πράξη τους. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του τη συνείδηση. Αλλοίμονο στον άνθρωπο που τη φιμώνει και δεν την αφήνει να εκδηλωθεί. Γίνεται έρμαιο των παθών του και τελικά οδηγείται στην καταστροφή. Και όταν αμαρτάνει ο άνθρωπος δεν μπορεί να επικοινωνεί με τον Θεό. Υπάρχει ένα αδιαπέραστο τείχος που εμποδίζει αυτή την επικοινωνία!
Η αγία φωνή της συνείδησης, αποτελεί τη φωνή του Θεού μέσα μας. Το μόνιμο ιερό Ευαγγέλιο που είναι γραμμένο στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Ιδιαιτέρως όταν είναι καλλιεργημένη η φωνή αυτή, είναι και ευκρινέστερη. Αν την αφήνουμε ελεύθερη τη συνείδησή μας, θα μας καθοδηγεί σωστά. Θα μας ελέγχει για κάθε άσχημη πράξη μας που τυχόν κάναμε. Άλλοτε πάλι θα επικροτεί τα αγαθά σχέδιά μας και θα μας προτρέπει να εργαζόμαστε στην αρετή. Θα είναι ο οδηγός μας στην πνευματική πορεία που οδηγεί στην Βασιλεία του Θεού. Θα γίνει η σωτήρια αφύπνιση στον πνευματικό λήθαργο της ψυχής μας, η πυξίδα στην πορεία της ζωής. Αρκεί εμείς να την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της, αυτή που γνωρίζει πολύ καλά πως να την κάνει. Δεν θα χάσουμε. Να είμαστε σίγουροι πως θα ωφεληθούμε. Να είμαστε σίγουροι πως αυτή θα μας οδηγήσει και στον Παράδεισο!
Το τέλος του σημερινού Αποστολικού αναγνώσματος μας μεταφέρει στη φοβερή ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Αφού προηγουμένως ο Απόστολος Παύλος μας εξήγησε ότι ο Θεός θα κρίνει τους ανθρώπους είτε σύμφωνα με το Νόμο είτε αυτούς που ανήκουν σε άλλες θρησκείες ακόμη και ειδωλολατρικές σύμφωνα με τη συνείδησή τους, τώρα τονίζει ότι κατά την ημέρα εκείνη της Κρίσεως «κρινεί ο Θεός τα κρυπτά των ανθρώπων» (ΡΩΜ. 2, 16). Δηλαδή, «ο Θεός θα κρίνει δια του Ιησού Χριστού τις κρυφές σκέψεις των ανθρώπων» (ΡΩΜ. 2, 16). Αλλού πάλι τονίζει ο Απόστολος Παύλος ότι κατά την Δευτέρα Παρουσία Του ο Κύριος θα ρίξει άπλετο φως σε αυτά που τώρα είναι κρυμμένα στο σκοτάδι και θα φανερώσει ενώπιον ανθρώπων και αγγέλων όχι μόνο κάθε κρυφή πράξη, αλλά και κάθε εσωτερική σκέψη και κάθε κίνηση της καρδιάς μας.
Αγαπητοί μου φίλοι, μη νομίζουμε όταν κάνουμε κάποια αμαρτία, ότι δεν μας βλέπει ο Θεός και είμαστε εντάξει. Ο Θεός γνωρίζει και τους πιο κρυφούς λογισμούς μας, αφού είναι Παντογνώστης! Τους ανθρώπους κάποιες φορές μπορεί να τους ξεγελάμε, ότι είμαστε «καλοί» άνθρωποι, τον Θεό όμως δεν μπορούμε να Τον ξεγελάσουμε! Στην Δευτέρα Παρουσία θα φανερωθούν όλα, ακόμη και αυτά που νομίσαμε ότι τα καλύψαμε από τα μάτια των ανθρώπων και τα θάψαμε στη λήθη. Τα μόνα αμαρτήματα που δεν θα φανερωθούν θα είναι αυτά που εξομολογηθήκαμε στον Πνευματικό μας πατέρα! Αυτά έχουν συγχωρεθεί και έχουν σβησθεί από τον Θεό! Τίποτα λοιπόν δεν μένει άγνωστο στον Κύριο. Γι’ αυτό ας απέχουμε όχι μόνο από τα φανερά αμαρτήματα, αλλά και από τα απόκρυφα, έχοντας διαρκή την αίσθηση της πανταχού παρουσίας του Κυρίου μας. 
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

 

2 σχόλια:

  1. Καί τί γίνεται με τίς παλαιές, ξεχασμένες ενδεχομένως αμαρτιες μας ή κάποιες πού δεν τίς κατανοήσαμε ώς τέτοιες;ισως γιαυτο τόν λόγο ο Πολυέσπλαχνος Κύριος μάς όρισε ώς βοήθημα το Μυστήριο τού Αγίου Ευχελαίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Μυστήριο του Ευχελαίου δεν αντικαθιστά το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, αλλά το συμπληρώνει για περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέρατε στο σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή