Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

« ΙΔΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ »

«Στο βιβλίο Κριτές έχουμε το παράδειγμα όπου ο Γεδεών με τους τριακόσιους Ισραηλίτες και με τη βοήθεια του Θεού νίκησε τους Μαδιανίτες, που ήταν “σαν τους κόκκους της άμμου στην ακροθαλασσιά  (Κρ. ζ΄ 12)”. Ο Γεδεών πρώτα είχε μαζέψει αρκετό ισραηλιτικό στρατό και είχε την πρόθεση να αντιπαρατεθεί στους Μαδιανίτες. Αλλά ο Κύριος του είπε: “ο στρατός σου είναι πάρα πολύς (Κρ. ζ΄ 2)”, οπότε ο Γεδεών έστειλε στα σπίτια τους πολλούς. Αλλά ο Κύριος πάλι του παρουσιάστηκε και του είπε το υπόλοιπο μέρος του στρατού να οδηγήσει στις όχθες του ποταμού και να παρατηρήσει καλά πως θα πιουν νερό. “Αυτούς που θα πιουν νερό με τη γλώσσα τους, όπως πίνει ο σκύλος, να τους χωρίσεις από εκείνους που θα γονατίσουν για να πιουν (Κρ. ζ΄ 5)”. Κάθε στρατιώτη που ήπιε με τη γλώσσα του να τον κρατήσει. Ενώ σ’ εκείνους που γονάτισαν για να πιουν, να μη δώσει την προσοχή του και να τους απομακρύνει.

Έμεινε μόνο με τριακόσιους στρατιώτες. Μόνο τριακόσιους από πολυάριθμο στρατό. Τότε ο Κύριος πάλι παρουσιάστηκε στον Γεδεών και του είπε: “Μ’ αυτούς πήγαινε ενάντια στους Μαδιανίτες”. “Πως με τριακόσιους άνδρες να πάω ενάντια σε πλήθος στρατού;” “Θα νικήσεις με τριακόσιους άνδρες!” Και ο στρατός των Μαδιανιτών συνετρίβη. Ιδού τι σημαίνει ο Κύριος και η δύναμή Του».

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

(«Γέρων Θαδδαίος, ένας πνευματικός της εποχής μας», εκδόσεις Πορφύρα, Αθήνα 2017, σελίδα 178)

 


2 σχόλια:

  1. Είναι γεγονός ότι η Παλαιά Διαθήκη με δυσκολεύει πολύ διότι κατα βάθος δέν τήν κατανοώ.
    Και δεν εννοώ βεβαίως τήν μεταφορά του αρχαίου κειμένου στήν νέα ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως, κυρία Λευκή, μέσα από την Παλαιά Διαθήκη μπορούμε να διδαχθούμε πολλά πράγματα για την καθημερινή μας ζωή, για την κοινωνία μας, για τα ιστορικά γεγονότα που επαναλαμβάνονται με άλλη μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή