Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ »

Λαμπρή και σπουδαία είναι η σημερινή εορτή της Πεντηκοστής, αγαπητοί μου φίλοι. Κατά την ημέρα της Πεντηκοστής εορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, πενήντα ημέρες μετά την Ανάστασή Του και δέκα ημέρες μετά την Ανάληψή Του. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο εορτάζουμε με ιδιαίτερη επισημότητα την εορτή της Πεντηκοστής και αυτό διότι θεολογικά η ημέρα  αυτή αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, καθώς τότε φανερώθηκαν, μέσω του Αγίου Πνεύματος, «τα περί της βασιλείας του Θεού» (ΠΡΑΞ. 1, 3) στους μαθητές του Χριστού. Η μεγάλη αυτή ημέρα είναι για την Εκκλησία ξεχωριστή γιατί έχουμε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, του τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στον ευρύτερο κύκλο των Μαθητών. Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός μας περιγράφει το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα.

Καθώς ήταν συγκεντρωμένοι και προσευχόμενοι με μια καρδιά οι Απόστολοι στο υπερώο της Ιερουσαλήμ, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι πρώτοι Χριστιανοί, άκουσαν ξαφνικά έναν ήχο «ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας» (ΠΡΑΞ. 2, 2), όπως μας αναφέρει το ιερό κείμενο. «Ξαφνικά ήλθε από τον ουρανό μια βοή σαν να φυσούσε δυνατός άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου έμεναν» (ΠΡΑΞ. 2, 2). Η έλευση του Αγίου Πνεύματος έγινε αντιληπτή σαν βοή ορμητικού ανέμου για να δηλώσει τη θεία δύναμη με την οποία Αυτό συγκροτεί και κατευθύνει την Εκκλησία. Έγινε αυτό για να φανερώσει την ακαταμάχητη δύναμη που χαρίζει και σε κάθε μέλος της, όπως τότε στους Μαθητές, προκειμένου αυτοί να κηρύξουν το μήνυμα της Ανάστασης σε ολόκληρη την οικουμένη. Ο συμβολισμός αυτός δηλώνει και τη μυστηριώδη ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα χάρισε στους μαθητές υπερφυσικά χαρίσματα και θαυματουργικές ικανότητες.
Στη συνέχεια της Αποστολικής περικοπής περιγράφεται και ένα ακόμη σημείο με το οποίο συνδυάσθηκε η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος. «Ώφθησαν αυτοίς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ωσεί πυρός, εκάθισέ τε εφ’ ένα έκαστον αυτών» (ΠΡΑΞ. 2, 3). Δηλαδή, «τους παρουσιάσθηκαν γλώσσες σαν φλόγες φωτιάς, που μοιράσθηκαν και κάθισαν από μία στον καθένα απ’ αυτούς» (ΠΡΑΞ. 2, 3). Το Άγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε σαν γλώσσες φωτιάς, χωρίς πάλι να είναι φυσικό το φαινόμενο. Βέβαια η φωτιά είναι σύμβολο της Θεότητας, από την Παλαιά Διαθήκη ακόμη. Σαν φωτιά εμφανίσθηκε ο Θεός στον Μωϋσή, στην καιόμενη βάτο. Με γλώσσες φωτιάς, λοιπόν, φανερώνεται το Άγιο Πνεύμα για να δηλωθεί ότι είναι Θεός, Πρόσωπο ομοούσιο προς τον Πατέρα και τον Υιό. Το Άγιο Πνεύμα είναι μία από τις τρεις Υποστάσεις της Αγίας Τριάδος. Είναι και αυτό το Πρόσωπο Θεός!
Το Άγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε επιπλέον σαν γλώσσες φωτιάς, διότι η φωτιά έχει τρεις ιδιότητες: καίει, θερμαίνει και φωτίζει. Αντίστοιχα και το Άγιο Πνεύμα κατακαίει τα ακάθαρτα πάθη, μεταβάλλοντας τις ψυχές των ανθρώπων σε λογικά θυσιαστήρια του Θεού, θερμαίνει τις καρδιές τους, χαρίζοντάς τους ένθεο ζήλο και τους φωτίζει να κατανοούν την αλήθεια της πίστης. Το Άγιο Πνεύμα αφαιρεί από τους ανθρώπους κάθε αμαρτία, αδυναμία, φόβο και ακαθαρσία της ψυχής και τους δίνει δύναμη, φως και τη φλόγα της πίστης. Οι μαθητές του Χριστού κατανόησαν πλήρως την αποστολή του Χριστού στον κόσμο και γι’ αυτό σταμάτησαν να κρύβονται και άρχισαν να κηρύττουν την Ανάσταση του δασκάλου τους. Με τον τρόπο αυτό το Άγιο Πνεύμα ανέθεσε στους Μαθητές την ιερή αποστολή, να διαδώσουν στον κόσμο με το κήρυγμά τους τη νέα και αληθινή Πίστη, τον Χριστιανισμό.
Αυτό το θείο γεγονός που συνέβη τότε στους μαθητές του Χριστού απολαμβάνει και ο κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός με τη συμμετοχή του στα Ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος, με το οποίο γίνεται μέλος της Εκκλησίας και του Χρίσματος, στο οποίο λαμβάνει τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος και τα χαρίσματα που χορηγεί στους ανθρώπους. Βιώνει τότε ο πιστός την προσωπική του Πεντηκοστή. Αντίστοιχα μάλιστα αλλοιώσεις με αυτές που συνέβησαν στους Μαθητές θα δεχόμαστε κι εμείς, όταν με την κατά το θέλημα του Κυρίου ζωή μας γινόμαστε πνευματοφόροι. Τότε μέσα μας άλλες δυνάμεις θα ενεργούν, διότι το Άγιο Πνεύμα θα μεταμορφώνει τις καρδιές μας, θα εξαγιάζει τις επιθυμίες μας, θα καθαρίζει τους λογισμούς μας. Το Άγιο Πνεύμα θα μας χαρίζει τη δύναμη να ξεπερνάμε τα πάθη και τις μικρότητές μας. Το Άγιο Πνεύμα θα μας δίνει την Χάρη να υπομένουμε τις δοκιμασίες.
Αγαπητοί μου φίλοι, συνταρακτικά γεγονότα έγιναν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, κάνοντας τους μαθητές του Χριστού να αποκτούν ξαφνικά θάρρος και να αλλάζει η προσωπική τους ζωή. Τα πνευματικά χαρίσματα τα οποία γέμισαν τις καρδιές των Αποστόλων με θέληση, πίστη και αγάπη, μπορούν να αποτελέσουν και δικά μας εφόδια, ώστε αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη και τη διαχρονικότητα της πίστης μας, να αντιμετωπίσουμε την παρούσα ζωή έχοντας εμπιστοσύνη στον Θεό. Με θερμό και ιερό πόθο, λοιπόν, να παρακαλούμε το Άγιο Πνεύμα με τη γνωστή προσευχή της Εκκλησίας μας: «Βασιλεύ Ουράνιε…ελθέ και σκήνωσον εν ημίν» και να ζητάμε από τον Αγαθό Παράκλητο να έρχεται, να κατοικεί μέσα μας και να μας αναγεννά πνευματικά. Εύχομαι σε όλους μας να κατοικήσει μέσα μας το Άγιο Πνεύμα. 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου