Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

« ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ »



Παρόλη την  απαγόρευση  (βλ. Δίπτυχα τῆς Εκκλησίας της Ελλάδος, 2008, σελ. 209, υποσημείωση 186), τελικά τα  «Εγκώμια της Παναγίας»  έχουν  εισαχθεί στην Εκκλησία μας. Υπήρχε μήπως  κάποιο κενό στην Ακολουθία της Κοιμήσεως, που έπρεπε να  καλυφθεί με την προσθήκη των Εγκωμίων; Tι  σοβαρός, θεολογικός λόγος υπήρχε, ώστε να γίνει αυτή η καινοτομία;

Εγκώμια  προς τιμήν της Παναγίας λέγονταν και λέγονται ανελλιπώς  στην Εκκλησία μας, γραμμένα μάλιστα από   κορυφαίους αγίους υμνογράφους, Ιωάννη τον Δαμασκηνό, Κοσμά  τον Μελωδό, Ιωσήφ τον υμνογράφο.
Τι είναι το «την Τιμιωτέραν;». Τι είναι το «Άξιόν εστί;». Τι είναι το «Θεοτόκε Παρθένε;». Τι είναι  «Την ωραιότητα της Παρθενίας;». Τι είναι τα  «Θεοτοκία»  του Εσπερινού του Σαββάτου, εκάστου ήχου; Δεν είναι Εγκώμια προς την Παναγία μας;  Και όχι μόνο αυτά.
Προπαντός   τα τροπάρια που λέγονται στον Εσπερινό και στον Όρθρο της Κοιμήσεως,  αυτά και αν είναι  Εγκώμια προς την Παναγία!  Μοναδικά και ανεπανάληπτα! Π.χ. «Ω του παραδόξου θαύματος, η πηγή της ζωής εν μνημείῳ τίθεται», «Βαβαί   των σων μυστηρίων αγνή», το περίφημο και μοναδικό οκτάηχο του Εσπερινού!   Τα καθίσματα, οι Κανόνες, οι Καταβασίες κ.λ.π. όλα αυτά! 
Τι, λοιπόν, παραπάνω προσφέρουν τα  γνωστά  Εγκώμια της Παναγίας; Τί;   «Η  Εκκλησία εκανόνισεν ανέκαθεν τας Ιεράς ακολουθίας του όλου ενιαυτού·  και κατανυκτικώτατα εισί τα εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου ψαλλόμενα άσματα», σημείωνε  ἡ σχετική Εγκύκλιος της  Ιεράς Συνόδου (4319/ 21/4/1865) με την οποία απαγόρευε τα Εγκώμια.
Μήπως τελικά τα συγκεκριμένα Εγκώμια δεν  εισήχθησαν  προς τιμήν της Παναγίας, αλλά προς «το θεαθήναι τοις ανθρώποις;» (Μτ. 23:5). (Υπάρχει θέαμα! Επιτάφιος, λουλούδια, αρώματα κ.λπ.!). Αλήθεια, αν  η εκκλησία ήταν άδεια, ήταν μόνο ο παπάς, ο ψάλτης, και ο νεωκόρος, με τι καρδιά θα λέγαμε τα Εγκώμια;! Μπορεί και να τα σταματούσαμε, επειδή «δεν τραβάνε...!».  Μα γίνονται προς τιμήν της Παναγίας, και όχι προς το θεαθήναι...!  «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς».

anastasiosk.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου