Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

« ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Η ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ή Ο ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ;-ΦΩΤΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΙΑΤΡΟΥ) »


Η εν Χριστώ ενότητα των Βαλκανικών λαών μπορεί να κρίνει το μέλλον της Οικουμένης.
                         
Εάν οι Ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων είχαμε Πίστη στον Τριαδικό μας Θεό βαθειά και αμαγάριστη, και προπαντός εάν φυλάγαμε εκκλησιαστικό φρόνημα ανεπηρέαστο από γεωπολιτικά συμφέροντα ξένα (όρα Ουκρανία και αύριο Βαρδαρία…), καμμιά «υπερδύναμη» δεν θα τολμούσε να βάλει χέρι στον επίγειο παράδεισό μας και να προσβάλει την ειρηνική και δημιουργική μας συμβίωση.
Δυστυχώς, όμως, και η πίστη μας η χλιαρή, αλλά και τα ανθρωποκτόνα συμφέροντα των «μεγάλων», έγιναν αιτία να ματοκυλισθεί η πανέμορφη αυτή γωνιά της γης επανειλημμένα.
Η παμμέγιστη δύναμη της Ορθοδοξίας θα μπορούσε να μας ενώνει και να μας συμφιλιώνει αδελφικά όλους τους λαούς των Βαλκανίων.
Η εν πολλοίς κοινή Ρωμαίικη πολιτισμική μας παράδοση (αυτοκρατορία Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικό Πατριαρχείο) θα μπορούσε να λειτουργείς τις ημέρες μας ως κρίκος άρρηκτος στις μεταξύ μας σχέσεις σε όλες τις εκφάνσεις του συλλογικού μας βίου.
Εντούτοις, όμως, εγωϊσμοί, πρωτειομανίες, φιλοδοξίες προσωπικές, πνεύμα καχυποψίας, τάσεις εθνικοποίησης της Ορθοδοξίας (εδώ πρόκειται για αίρεση) και πάνω απ’ όλα τα άνομα και μισόκαλα γεωπολιτικά σχέδια των «ισχυρών», μας κρατάνε συνεχώς για πάνω από πέντε αιώνες με το δάκτυλο στην σκανδάλη!
Για φανταστείτε την δύναμη, το μεγαλείο, την θεοπρέπεια και την λάμψη την πνευματική μιας Κοινοπολιτείας Ορθοδόξων Βαλκανικών χωρών.
Για σκεφτείτε την πολιτισμική και όχι μόνον διεθνή ακτινοβολία του επανασυγκροτημένου Ρωμαίικου.
Να πως εφαρμόζεται στην πράξη ο υπεράνω φυλών, γλωσσών και εθνοτήτων οικουμενικός χαρακτήρας της Ορθοδοξίας.
Να πως το σημερινό οικουμενιστικό Φανάρι ξαναγίνεται όντως Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενώνοντας τους λαούς και όχι προκαλώντας διαιρέσεις και σχίσματα, που υπαγορεύονται από γνωστά κέντρα αντίχριστης εξουσίας.
Να πως Ορθόδοξοι Σέρβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Έλληνες μπορούν να προσφέρουν στην υφήλιο δοκιμασμένη πρόταση ζωής, οικουμενικής εμβέλειας και ισχύος.
Εμάς τους Ορθοδόξους Βαλκανίους μας ενώνει όλους το Κοινό Ποτήριο της Ζωής. Μας ενώνει ο Χριστός. Μας ενώνουν οι Άγιοί μας. Μας ενώνει η Εκκλησιαστική και Πατερική μας Παράδοση. Εκτός από τον κακό μας εαυτό, δεν μας χωρίζει τίποτε απολύτως.
Οι λαοί ένα πράγμα επιζητούν: Να ζούνε ειρηνικά και αγαπημένα μεταξύ τους. Μένει στους υπευθύνους πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και άλλους αξιωματούχους των Ορθοδόξων Βαλκανικών χωρών να ανοίξουν δρόμους ειλικρινούς επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς, βασισμένους πρωτίστως πάνω στην δύναμη της κοινής μας Πίστης, της Ορθοδοξίας.
Μονάχα ο Χριστός μπορεί να μας μονοιάσει και να μας ενώσει αδελφικά. Οι μεθοδίες του διαβόλου (παρεμβάσεις ποικίλων ισχυρών δυνάμεων τάχα για ειρηνικούς σκοπούς) δοκιμάστηκαν στην περιοχή πολλάκις και το μόνο που πέτυχαν, ήταν αίμα πολύ και θύματα αναρίθμητα.
Ιδού, λοιπόν, στάδιο αγώνων -πνευματικών πάνω απ’ όλα- για όλους μας. Λαούς και ηγεσίες μαζί. Η εν Χριστώ ενότητα των Βαλκανικών λαών και επανίδρυση στην ουσία της Ρωμανίας, μπορεί να κρίνει το μέλλον της Οικουμένης. Γι’ αυτό και η ενότητα αυτή πολεμιέται και συκοφαντείται παντοιοτρόπως από τις δυνάμεις του σκότους.

21.09.2109




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου