Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ »

Στο Ιερό Ευαγγέλιο, αγαπητοί μου φίλοι, της σημερινής Εορτής των Αγίων Πάντων, ο Κύριος μας παρουσιάζει δύο προϋποθέσεις, προκειμένου να ακολουθήσουμε, εμείς οι Χριστιανοί, τον δρόμο των Αγίων. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ομολογία τη Πίστεώς μας και η δεύτερη είναι η αγάπη προς το Πρόσωπο του Χριστού. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις μας οδηγούν πιο κοντά στον δρόμο, που χάραξαν οι Άγιοί μας και μας φέρνουν πιο κοντά στον Ιησού Χριστό. Ειδικά στις ημέρες μας είναι αναγκαίο να καταφεύγουμε στα Συναξάρια των Αγίων και να αντλούμε από εκεί δύναμη, για να συνεχίζουμε τον δύσκολο αγώνα της καθημερινότητάς μας. Οι Άγιοι πρέπει να γίνουν τα πρότυπά μας, έτσι ώστε να τους μιμούμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι Χριστιανοί. Οι Άγιοι πρέπει να γίνουν οι οδηγοί μας στην επίγεια ζωή μας.
Η πρώτη προϋπόθεση, που μας φέρνει πιο κοντά στον δρόμο των Αγίων είναι η ομολογία της Πίστεως. Μας διαβεβαιώνει ο Κύριος : «Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σ’ εμένα, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ για δικόν μου μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου. Όποιος όμως με απαρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον απαρνηθώ κι εγώ μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου» (ΜΑΤΘ. 10, 32 – 33). Ο Κύριος λοιπόν θέτει ως βασική προϋπόθεση της σωτηρίας μας, να ομολογούμε τον Χριστό μπροστά στους διώκτες και αρνητές Του. Στις ημέρες μας που έχουν αυξηθεί οι αρνητές της Πίστεως στον Χριστό, αυτό καθίσταται αναγκαίο. Όμως ο Χριστός δεν μιλάει απλώς για μια γενική και αόριστη ομολογία, αλλά μας ζητάει να Τον ομολογούμε ως Σωτήρα και Θεό μας. Θέλει να φανερώνουμε την Πίστη μας χωρίς κανένα φόβο και ενδοιασμό.
Γιατί όμως ο Χριστός μας ζητάει μια τέτοια ομολογία ; Διότι μέσα στους αιώνες κανείς δεν αρνήθηκε, ότι ο Χριστός είναι ένας μεγάλος διδάσκαλος, προφήτης, αναγεννητής και φιλόσοφος. Κανείς δεν αρνήθηκε το πνευματικό και κοινωνικό του έργο. Το σημείο που ενοχλεί τους διώκτες του Κυρίου είναι ένα και μοναδικό, η θεότητά Του. Διότι αυτό καθορίζει τα πάντα στη ζωή μας. Και να τι εννοώ. Αυτές τις ημέρες κάποιος πολιτικός, ο οποίος διεκδικεί και την ψήφο των Ελλήνων, ανάρτησε στη σελίδα του, στο διαδίκτυο, μια βλάσφημη απεικόνιση. Παρουσιάζει έναν οπαδό του Μάο στην Κίνα, ο οποίος ποδοπατά και συντρίβει έναν σταυρωμένο Χριστό ! Οι μάσκες πλέον έπεσαν για κάποιους άθεους και δήθεν προοδευτικούς. Τέτοιους ανθρώπους στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να τους αποδοκιμάσουμε με την ψήφο μας. Αυτό είναι ένα είδος ομολογίας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον κάθε υβριστή του Χριστού μας ασύδοτο.
Αν δεχθούμε τον Χριστό απλώς και μόνον ως ένα ιστορικό πρόσωπο ξεχωριστό, τότε αυτό δεν έχει καμία επίδραση στη ζωή μας. Αν όμως Τον αποδεχθούμε ως Θεάνθρωπο και Σωτήρα μας, τότε αυτό θα έχει καθοριστική σημασία για τη ζωή μας. Διότι τότε θα πρέπει να συμμορφωθούμε σύμφωνα με το θέλημά Του. Ο δρόμος λοιπόν προς την αγιότητα προϋποθέτει όχι μια γενική και αόριστη ομολογία Πίστεως, αλλά μια Πίστη και ομολογία συγκεκριμένη. Να ομολογούμε τον Χριστό ως αληθινό Θεό. Να Τον αναγνωρίζουμε ως Θεάνθρωπο. Μόνο έτσι θα ζούμε όπως Εκείνος θέλει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στον δρόμο των Αγίων, στον δρόμο του Χριστού. Άρα σαν Χριστιανοί που είμαστε οφείλουμε να ακολουθήσουμε τους Αγίους μας και να οδηγηθούμε έτσι στην αιώνια σωτηρία. Οφείλουμε να βρούμε τον δρόμο για την Βασιλεία των Ουρανών.
Η δεύτερη προϋπόθεση για τον δρόμο της αγιότητας είναι να αγαπάμε τον Χριστό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Γι’ αυτό και αναφέρει, στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, την αγάπη που έχουν μερικοί άνθρωποι για τα συγγενικά τους πρόσωπα, η οποία ξεπερνά την αγάπη προς τον Χριστό. Ο Κύριός μας θέτει ως βασική προϋπόθεση για να μας αποδεχθεί ως άξιους μαθητές Του, να Τον αγαπάμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Και γιατί μας το ζητάει αυτό ; Μας το ζητάει για το δικό μας συμφέρον. Ίσως υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα που βρίσκονται μακριά από τον δρόμο του Θεού και υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεάσουν και εμάς. Έπειτα υπάρχουν κάποιοι Χριστιανοί, οι οποίοι έχουν αρρωστημένη αγάπη για τα συγγενικά τους πρόσωπα, η οποία ξεπερνά την αγάπη, που οφείλουμε να έχουμε προς τον Θεό.
Αγαπητοί μου φίλοι, ο Χριστός ζητάει την αγάπη μας, προκειμένου να μας καταστήσει μετόχους της δικής Του μακαριότητας. Όταν αγαπάμε τον Χριστό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, ζούμε από αυτή τη ζωή στον κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Όταν έχουμε στραμμένα τα μάτια μας σε Εκείνον, τότε μπορούμε να γευθούμε τα μυστήρια του Θεού. Μπορούμε να γευθούμε τη γλυκύτητα της παρουσίας Του στη ζωή μας. Μπορούμε να ζούμε καθημερινά μια πνευματική ζωή, γεμάτη αγιότητα και Χάρη. Αυτό ακριβώς λείπει στην ταραγμένη εποχή μας. Μόνο έτσι θα γίνουμε πολίτες της Βασιλείας Του από αυτή τη ζωή. Ας αγαπήσουμε λοιπόν τον Χριστό με όλη μας την ψυχική δύναμη. Ας Τον αγαπήσουμε πάνω από όλους και από όλα. Ας εισέλθουμε στο μυστήριο της εν Χριστώ αγάπης και ζωής. 
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου