Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ »

Κατά τη σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συγκροτήθηκε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Οι Πατέρες της Συνόδου αυτής καταπολέμησαν σθεναρά τις αιρετικές διδασκαλίες του Αρείου, διασαλπίζοντας την αλήθεια ότι ο Ιησούς Χριστός είναι αληθινός Θεός, ομοούσιος με τον Πατέρα. Γι’ αυτό και το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο προέρχεται από τις Πράξεις των Αποστόλων, είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους. Ο Απόστολος Παύλος, μας λέει το ιερό κείμενο, ταξίδευε από την Τροία προς τα Ιεροσόλυμα. Φθάνοντας στην Μίλητο, κάλεσε εκεί τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας της Εφέσου για να τους δει και να τους απευθύνει πολύτιμες νουθεσίες. Τους εφιστά την προσοχή και τους λέει να συμπεριφέρονται με σύνεση και να προστατεύουν το ποίμνιο που τους εμπιστεύθηκε το Άγιο Πνεύμα.

Η θέση των πρεσβυτέρων είναι ιερή και η ευθύνη τους μεγάλη, γιατί η Εκκλησία είναι κτήμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Κύριος ενώ δημιούργησε την υλική κτίση με ένα πρόσταγμά Του, για τη θεμελίωση της Εκκλησίας έκανε κάτι πολύ ιδιαίτερο, κάτι ασυγκρίτως ανώτερο. Προσέφερε το Αίμα της Σταυρικής Του θυσίας! Για τον Χριστό η Εκκλησία Του είναι πολυτιμότερη και από αυτό το υλικό σύμπαν! Μέσα στον ιερό χώρο της Εκκλησίας ο Κύριος εργάζεται την πρόοδο και τον αγιασμό των ανθρώπων. Με τα Ιερά Μυστήρια, την θεία Λατρεία και το κήρυγμα του θείου Λόγου οι πιστοί οδηγούνται με ασφάλεια στη σωτηρία. Έξω από την Εκκλησία μπορεί να είμαστε καλοί άνθρωποι, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα του αγιασμού μας. Είμαστε μετέωροι και δεν στηριζόμαστε πνευματικά. Όπως μας διδάσκει ο Άγιος Κυπριανός, Επίσκοπος Καρθαγένης: «Εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία».
Στη συνέχεια της Αποστολικής περικοπής, ο Απόστολος Παύλος μιλώντας στους πρεσβυτέρους της Εφέσου, τους προειδοποιεί ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό εχθρό. «Εισελεύσονται μετά την άφιξίν μου λύκοι βαρείς εις υμάς μη φειδόμενοι του ποιμνίου» (ΠΡΑΞ. 20, 29). Δηλαδή, «μετά την αναχώρησή μου θα εισβάλουν σε εσάς λύκοι άγριοι, που δεν θα λυπηθούν το ποίμνιο» (ΠΡΑΞ. 20, 29). Ο Απόστολος Παύλος «λύκους βαρείς» (ΠΡΑΞ. 20, 29) ονομάζει τους ψευδοδιδασκάλους. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί τονίζουν ιδιαίτερα τη μεγάλη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα της Εκκλησίας οι αιρετικοί. Οι ψευδοδιδάσκαλοι οδηγούν στην αιώνια απώλεια τα λογικά πρόβατα του Χριστού. Οι αιρετικοί δεν σώζονται οι ίδιοι επειδή νοθεύουν την Ευαγγελική αλήθεια, αλλά εμποδίζουν και τους άλλους να σωθούν. Οι αιρετικοί έχουν την αυθάδεια να προσπαθούν να διορθώσουν τον Ίδιο τον Θεό.
Η προειδοποίηση αυτή το Αποστόλου Παύλου προς τους πρεσβυτέρους της Εφέσου είναι πολύ επίκαιρη και στις ημέρες μας, καθώς αγέλη λύκων έχει περικυκλώσει την αγία μάνδρα της Εκκλησίας. Οι Παπικοί, οι Ουνίτες, οι Προτεστάντες με τις αναρίθμητες παραφυάδες τους, οι  «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και πολλοί άλλοι δρουν ανενόχλητα προτάσσοντας μάλιστα το ιερό Ευαγγέλιο και την αρετή της αγάπης και παραπλανώντας με ελκυστικά λόγια τους ανθρώπους. Όμως έχουμε και εισαγωγή θεωριών από τα Ανατολικά θρησκεύματα, όπως γιόγκα, διαλογισμό και πολλά άλλα που μπερδεύουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στην απώλεια. Αλλά και μέσα στην Εκκλησία εμφωλεύει ο κίνδυνος αιρέσεων, όπως του Οικουμενισμού (ένωση Χριστιανικών δογμάτων) και του Συγκρητισμού (ένωση όλων των θρησκειών), που προωθούν κάποια Εκκλησιαστικά πρόσωπα. Προσοχή! Να φεύγουμε μακριά από όλους αυτούς!
Μπροστά στο φοβερό αυτό κίνδυνο των αιρετικών ο Απόστολος Παύλος παραθέτει και το όπλο για την αντιμετώπισή τους: «Γρηγορείτε» (ΠΡΑΞ. 20, 31), φωνάζει στους πρεσβυτέρους. Και για να αποδείξει τη δύναμη που έχει η εγρήγορση, προβάλλει το δικό του παράδειγμα ως ποιμένα. «Μνημονεύοντες ότι τριετίαν νύκτα και ημέραν ουκ επαυσάμην μετά δακρύων νουθετών ένα έκαστον» (ΠΡΑΞ. 20, 31). Δηλαδή, «και να θυμάστε ότι τρία χρόνια συνέχεια δεν έπαψα νύκτα και ημέρα να νουθετώ με δάκρυα τον καθένα σας» (ΠΡΑΞ. 20, 31). Ο Απόστολος Παύλος προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρεσβυτέρους με όλη του την ύπαρξη, έτσι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν το ποίμνιό τους που τους εμπιστεύθηκε ο Κύριος. Τι ποιμένας ήταν ο Απόστολος Παύλος! Τι ανύστακτη μέριμνα είχε για τον κάθε πιστό της Εκκλησίας! Ο φλογερός Απόστολος είχε δώσει όλο το είναι του στην Εκκλησία του Χριστού!
Αγαπητοί μου φίλοι, αυτή την άγρυπνη φροντίδα είχαν και οι 318 θεοφόροι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, οι πρόμαχοι αυτοί της Εκκλησίας, που με τη θεοφώτιστη διδασκαλία τους περιχαράκωσαν την ορθή Πίστη. Άξιοι συνεχιστές τους καλούνται να φανούν και οι σημερινοί ποιμένες της Εκκλησίας. Άξιοι συνεχιστές τους καλούνται να φανούν και οι σημερινοί πιστοί της Εκκλησίας. Η προστασία της ορθής Πίστης από τους αιρετικούς δεν είναι μόνο θέμα των κληρικών, αλλά και των λαϊκών. Γιατί όλοι μαζί αποτελούμε την Εκκλησία, το σώμα του Χριστού. Είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε απαρασάλευτο το θησαυρό της αλήθειας που μας παρέδωσαν οι θεοφόροι Πατέρες και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ανόθευτη την Ορθοδοξία μας! Και ας αντηχεί πάντοτε στα αυτιά μας η πολεμική ιαχή του Αποστόλου Παύλου: «Γρηγορείτε» (ΠΡΑΞ. 20 31). 
Με αγάπη Χριστού,  
π. Βασίλειος.


2 σχόλια:

  1. Άραγε εμείς σήμερα γνωρίζουμε ποια είναι η ορθή και αληθινή πίστις μας ώστε να τήν προασπιζόμεθα καί να τήν διαφυλάσσομε ανόθευτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο πλησιάζει κάποιος τον Θεό τόσο φωτίζεται από το Άγιο Πνεύμα. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα συμπορεύεται με τους Αγίους Πατέρες στην ορθή Πίστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή